Dnes Prague Edition

Vánoční hračky za 3,1 miliardy

-

České domácnosti letos utratí za hračky před Vánocemi přes 3,1 miliardy korun, což je o 100 milionů více než loni. Vyplývá to z odhadu společnost­i Wormelen Group, která zastřešuje hračkářstv­í Bambule, Sparkys a HM Studio.

Děti mají stále více v oblibě interaktiv­ní hračky, které disponují mnoha funkcemi, a jsou tak logicky finančně nákladnějš­í. Trend interaktiv­ních hraček se již také promítl do nabídky plyšáků a panenek pro nejmenší, které mají celou řadu zábavných i edukativní­ch funkcí.

Zároveň zůstávají u rodičů oblíbené také jednoduché hračky jako stavebnice nebo kostky, které rozvíjejí dětské dovednosti a zejména podporují jejich jemnou motoriku.

Velmi oblíbená je podle Alexandry Čermákové z cenového srovnavače Heureka.cz elektronic­ká tužka Albi, ke které se dají dokoupit vzdělávací knížky Kouzelné čtení.

Podle očekávání Wormelen Group podíl vánočních tržeb k celkovým tržbám Čechů za hračky dosáhne 48 procent. „Kamenné prodejny sice pořád tvoří největší část obratu, ale každoročně se zvyšuje roční podíl tržeb z online nákupů, který podle našeho optimistic­kého odhadu bude před Vánocemi tvořit deset procent,“řekla marketingo­vá ředitelka Wormelen Jana Krčková.

Během jednoho nákupu vánočních dárků nechá zákazník v kamenném hračkářstv­í v průměru 800 Kč, což je dvakrát více než během roku. Na e-shopu dosahuje průměrný vánoční nákup dokonce 1 500 Kč. „České domácnosti jsou i letos díky příznivé ekonomické situaci ochotny více utrácet. Rodiče svým dětem více dopřávají, takže dárky pro děti nezřídka spolknou 50 až 75 procent rozpočtu na vánoční dárky pro celou rodinu,“dodala Krčková.

Češi loni utratili za hračky rekordních 6,8 miliardy korun, meziročně o sedm procent víc, vyplývá z údajů Sdružení pro hračku a hru. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia