Dnes Prague Edition

Co zjistit o bydlení v seniorskýc­h domovech

- (Zdroj Portál i60.cz na základě manuálů Asociace poskytovat­elů sociálních služeb a Život 90)

1 Peníze Na kolik pobyt měsíčně vyjde? Co přesně je v ceně a co se případně platí navíc? Kolik vám zbude z penze? Kolik nákladů pokryje příspěvek na péči (jeho výše se pohybuje od 800 až do 12 000 korun měsíčně podle stupně závislosti na cizí pomoci). 2 Atmosféra Běžte se do domova, o kterém uvažujete, podívat. Zůstaňte aspoň půl dne, mluvte s klienty i personálem. Vyptávejte se na praktické věci běžného každodenní­ho života: co bývá k jídlu, jestli někdo klienty neomezuje v osobní svobodě, zda mají u sebe v pokojích své osobní věci, jak se personál staví k případným stížnostem atp. 3 Vůně, nebo zápach? V některých domovech pro seniory to voní, v jiných páchne. Je velmi obtížné udržet hygienu v oddělení, kde žijí nejstarší klienti ve velmi špatném zdravotním stavu, který provází inkontinen­ce. Ale i to by měl personál zvládat. 4 Soukromí Klepe personál před vstupem do pokojů? Probíhá hygiena v intimitě? Mají klienti dost času pohybovat se a řídit si den v rytmu, který jim vyhovuje? Nebo je někdo stále popohání a určuje jim přesné časy, kdy musí snídat, kdy jít na vycházku a podobně? Mají klienti možnost telefonova­t a přijímat návštěvy v soukromí a v klidu?

5 Respekt Všimněte si, jak personál klienty oslovuje. Říká jim „paní, pane“, nebo „babi, dědo“? Někomu „babi“může připadat milé, ale profesioná­lní to není. Mají někteří pečovatelé s klienty tak pěkný vztah, že se oslovují křestními jmény a je na první pohled z jejich kontaktu cítit porozumění a úcta? Ač jde o zdánlivou maličkost, právě takové nastavení pravidel hodně vypovídá o úrovni zařízení.

6 Příroda Má domov zahradu? Jak to na ní vypadá, je uzpůsobena tak, že je na první pohled patrné, že lidé na ní v létě žijí? Jsou v domově balkony, terasy, zkrátka, mají klienti za pěkného počasí možnost trávit čas venku?

7 Jídlo Mají klienti domova šanci ovlivnit, co budou jíst? Je v domově jen jídelna a v ní přesně určený jídelníček, nebo si mohou koupit, na co mají chuť, přímo v zařízení či poblíž? Co se bude dít, když jim strava nebude vyhovovat? Je jídlo pestré, nebo je každý den suchý rohlík se salámem a je ho dost? Je vyvážené a respektují­cí pravidla zdravé výživy? 8 Registrace Zjistěte si, jestli je domov pro seniory v registru poskytovat­elů sociálních služeb a jaké jsou na něj hodnocení.

9 Sponzorské dary Mnoho zařízení naznačuje, že kvůli špatné finanční situaci je vhodné, aby je klienti podpořili finančním příspěvkem. Často již ve fázi, kdy se senior o místo v zařízení teprve zajímá. Každopádně platí: Žádné zařízení nesmí přijetí klienta podmínit finančním darem či jiným příspěvkem.

10 Dostupnost Je domov snadno dostupný pro příbuzné a známé? Bude to mít rodina kousek, nebo přes půl republiky? Bydlení v penzionu uprostřed lesů může vypadat idylicky, ale pokud se tam jinak než autem nedá dojet a cesta příbuzným zabere hodiny, nejspíš často jezdit nebudou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia