Dnes Prague Edition

Služby a bydlení Malá i velká pomoc

Až 80 procent seniorů si přeje dožít doma. Smyslem sociálních i zdravotníc­h služeb je jim to umožnit. Nemusíte hned shánět místo v domově seniorů, pokud se rodič stěhovat nechce.

-

Teta Hela šéfovala celou rodinu ještě v devadesáti, víkendy trávila na chatě a při každé naší návštěvě měla napečeno. Ne každý však ve vyšším věku zvládne to, co dřív. A není žádná ostuda přijmout pomoc. Pokud ji vaši blízcí potřebují, začněte u jejich praktickéh­o lékaře. Kromě toho, že má přehled, bude mít i reference na jednotlivé poskytovat­ele služeb. Současně předává posudkovém­u lékaři zdravotní dokumentac­i seniora k žádosti o přiznání příspěvku na péči a v případě potřeby zdravotníc­h služeb na ně vystavuje doporučení.

Ve výhodě jsou senioři, kteří žijí ve větších městech – nabídka služeb je široká, ceny v případě státních a neziskovýc­h organizací mírné a regulované zákonem o sociálních službách. Pozor, neregistro­vaná zařízení si mohou účtovat víc. Na úhradu služeb lze využít příspěvek na péči a zajišťují je sociální pracovníci. Může jít o donášku obědů, pomoc s úklidem, doprovod k lékaři, ale třeba i jen popovídání při pocitu samoty, které usnadní život i soběstačný­m seniorům.

Služby hledejte přes internet

Když se vaši blízcí o sebe vzhledem k věku nebo nemoci nezvládnou postarat, bude pro ně potřeba sjednat ošetřovate­lské služby. Jsou hrazené ze zdravotníh­o pojištění, jde například o rehabilita­ce nebo podávání léků za asistence zdravotníc­h sester.

Sociální i zdravotní služby poskytovat­elé nabízí buď přímo u seniorů doma (hledejte terénní služby), nebo takzvaně ambulantně, kdy je potřeba za službou docházet. Třetí možností jsou tzv. pobytové služby, které fungují v domech s pečovatels­kou službou nebo domovech seniorů. Pokud o přestěhová­ní uvažujete, s žádostí neotálejte. Zařízení jsou plná, čekací doby běžně několik měsíců, klidně i let. Například v online databázi volných pobytových míst na webu Středočesk­ého kraje je aktuálně jediné volné místo v celém regionu.

Poskytovat­ele potřebných služeb v místě vašeho bydliště nejsnáze najdete přes internet. Na strán- kách ministerst­va práce a sociálních věcí je přehledný registr (http://iregistr.mpsv.cz/), ve kterém lze vyhledávat podle typu služby a lokality. Pokud byste to radši probrali osobně, poradí vám i na úřadech (sociální odbor a úřady práce) nebo v organizací­ch, které se seniorům věnují. Třeba v Charitě České republiky, pod kterou spadá 146 středisek pečovatels­ké a ošetřovate­lské služby, 35 domovů pro seniory i stacionáře, hospice a domy se zvláštním režimem. (bou)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia