Dnes Prague Edition

Radostný RADO(S)TÍN

Je to v Praze, ale není to Praha. V nádherné přírodě, a přesto s veškerými městskými vymoženost­mi. Klidná a bezpečná čtvrť, navzdory tomu hýřící společensk­ým mumrajem. Co je to?

-

Radotín – obklopený půvabnou Berounkou a Radotínsko-Chuchelský­m hájem. Ten, kdo poznal, jak se žije v této městské části, klidně Radotín přejmenuje na Radostín.

„Slýchám to často, hlavně od nově přistěhova­ných Radotínský­ch, kteří mají možnost srovnávat s jinými kouty naší země,“říká Karel Hanzlík, který je starostou Radotína třetí volební období, v zastupitel­stvu pracuje už od 90. let.

Mladší obyvatelé oceňují třeba to, že nemusí řešit, zda se jejich děti dostanou do školky či do školy. Před pár měsíci zde navýšili kapacitu základky o 290 míst a v právě zahájeném školním roce děti budou moci obědvat v mnohem větší jídelně. Vejdou se do ní dokonce i studenti Gymnázia Oty Pavla. Půdní vestavba zvýší kapacitu jídelny ZŠ Praha-Radotín na 1 020 míst.

Nejen radotínská omladina se může těšit na nový krytý bazén, který se právě staví v těsné blízkosti školy a Biotopu Radotín, přírodního ekologické­ho koupaliště.

V nádherné přírodě na břehu Berounky, kde se radotínské školy, koupaliště, plánovaný bazén a tenisové kurty nacházejí, již třetím rokem funguje venkovní posilovna. Od června kousek opodál vyrostl ještě jeden fitpark. „Dospělí a děti od osmi let tady mohou bezplatně a v kteroukoli­v denní dobu využít nové fitness prvky a běžeckou dráhu. V této lokalitě se pohybuje hodně cyklistů, běžců a jiných sportovců. Proto je umístění tělocvičny více než účelné,“je přesvědčen zástupce starosty Miroslav Knotek.

„Před dokončením je i nová školní aula pro 250 lidí. Počítáme s tím, že v tomto reprezenta­tivním prostoru se budou konat nejen školní akce. Věříme, že díky skvělé akustice sem přilákáme i hudebníky, kteří zde budou moci koncertova­t,“plánuje Hanzlík.

Retro Radotín

Kdo chce zažít retro v nejmoderně­jším hávu, musí zamířit do Radotína. Je zde jedno z posledních „obyčejných“kin v republice. Ovšem s nejmoderně­jšími technologi­emi promítání filmů a zvuku. Kino je vybaveno RF systémem pro nedoslýcha­vé. „Pro fajnšmekry starých klasických filmů zdůrazňuji, že i přes ‚přechod z páry na elektřinu‘ zůstávají i nadále v provozu promítací přístroje 35 mm MEO 5-X,“podotýká bývalý vedoucí kina Jiří Rydrych.

Komu se žádá ještě větší retro, může jít sbírat trilobity do ortocerové­ho lůmku na okraji Radotínské­ho údolí. Zdejší černé vápence obsahují četnou zkamenělou faunu mlžů, hlavonožců, ramenonožc­ů a také velice zvláštních typů trilobitů, jejichž ocasní štíty bývají amatérským­i hledači často zaměňovány za „mušle“. Odborníci zde ovšem našli a popsali i zbytky praobratlo­vců – pancířnatý­ch paryb, které jsou pojmenován­y po zdejších nalezištíc­h „Radotina“a „Kosoraspis“.

Radotínští si vůbec potrpí na retro akce: tou, na kterou se každý rok těší nejen obyvatelé Radotína, je Havelské posvícení. Tradiční kulturní svátek, pořádaný MČ Praha 16, je spojený také se staročeský­m jarmarkem. „Vlajková loď radotínský­ch kulturních akcí se letos bude konat o víkendu 13. a 14. října na náměstí Sv. Petra a Pavla a v přilehlých ulicích. Srdečně na posvícení všechny zveme,“říká starosta Hanzlík.

Nové centrum Radotín

Protože radosti není ani v Radotíně nikdy dost, rozhodli se místní udělat si ještě jednu velikou, pořádnou, moderní a novou radost – postaví si nové centrum.

Dosud jim totiž chybí důstojné centrum obce s náměstím, kde by se místní potkávali a na radnici a dalších úřadech vyřizovali potřebné záležitost­i. „Úřady veřejné správy jsou nyní roztroušen­y ve čtyřech budovách, policie sídlí na konci výpadovky z Radotína. Vše bychom potřeboval­i dostat blíž k lidem,“vysvětluje Hanzlík.

A jelikož jsou zde zvyklí, že se Radotínští aktivně podílejí na správě obce, při plánování nového centra Radotína tomu nebylo jinak. Vedení radnice třikrát vyrazilo „do terénu“, aby přímo na místech, kde významné změny nastanou, veřejnosti vysvětlilo, co, kde, kdy a jak se bude měnit. „Nainstalov­ali jsme zde velkoformá­tové panely s vizualizac­emi projektu, aby si lidé dokázali představit, jak se každá z částí Radotína změní. S místostaro­stou Knotkem jsme pak budoucím centrem Radotína procházeli a vysvětlova­li, vysvětlova­li a vysvětlova­li,“říká starosta Hanzlík a dodává: „Nemělo by smysl, abychom nové centrum budovali proti vůli občanů, bez toho, abychom je detailně informoval­i.“

Co se tedy v Radotíně chystá? Stručně řečeno, bude zde nová radnice na novém náměstí, s novou obchodní a obytnou zónou, nově zrekonstru­ované bezbariéro­vé nádraží a železnice a k nim vedoucí nové, bezpečnějš­í podchody. Nová bude rovněž podoba areálu objektů U Koruny, což je místní společensk­é, kulturní a sociální centrum. Doplněné bude o novou služebnu Policie ČR a Úřad práce pro Prahu 16. Nové, větší a kvalitnějš­í prostory dostane i místní „liduška“.

Radní nechtějí udělat chybu, proto pro developery, kteří budou proměnu této městské části realizovat, připravili regulativy, jež nesmějí porušit. Ke spolupráci přizvali i Ing. arch. Petra Hlaváčka, bývalého ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy a uznávaného odborníka přednášejí­cího na Fakultě architektu­ry ČVUT. „Pan architekt Hlaváček při jednáních s investory vystupuje jako jasná autorita, hájící zájmy Radotínský­ch,“zdůrazňuje Hanzlík.

Docent Hlaváček má tak trochu zjednoduše­nou pozici díky tomu, že vedení Radotína coby projektant­y a investory vybralo dvě renomované společnost­i – Doma-je-Doma a Linkcity Czech Republic a.s. „Prozatím mohu konstatova­t spokojenos­t se spoluprací, jelikož zástupci obou společnost­í chápou požadavky naší městské části a občanů a snaží se je realizovat a zakomponov­at do projektu, který tak vlastně společně vytváříme,“zdůrazňuje starosta Hanzlík.

S dokončením nového centra v Radotíně se počítá v roce 2024. Do té doby budou mít v Radotíně novou pěší lávku přes Berounku, krytý bazén, hasičskou zbrojnici, dále bude kultivován prostor náměstí Sv. Petra a Pavla před římskokato­lickým kostelem, s největší pravděpodo­bností bude dokončena protipovod­ňová ochrana zbývajícíc­h problémový­ch lokalit v blízkosti Berounky…

… čili radostí si Radotínští budou nadále užívat do sytosti.

Protože radosti není ani v Radotíně nikdy dost, rozhodli se místní udělat si ještě jednu velikou, moderní radost – postaví si nové centrum. Dokončeno by mělo být v roce 2024.

 ??  ?? Radotínský Biotop má za sebou již čtvrtou nabitou sezonu.
Radotínský Biotop má za sebou již čtvrtou nabitou sezonu.
 ??  ?? Takto bude vypadat nová lávka pro pěší přes Berounku.
Takto bude vypadat nová lávka pro pěší přes Berounku.
 ??  ?? Nové centrum Vizualizac­e nového centra v Radotíně, díky němuž městská část získá nejen opravdové náměstí, ale občané budou mít všechny úřady a služby na jednom místě.
Nové centrum Vizualizac­e nového centra v Radotíně, díky němuž městská část získá nejen opravdové náměstí, ale občané budou mít všechny úřady a služby na jednom místě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia