Dnes Prague Edition

Poslední brouk na pásu

Malý baculatý volkswagen s krovkami místo víka motoru, od 60. let zvaný brouk, příští rok končí. A s ním také doba automobilo­vá.

- Jan Ferenc ekonom a publicista

Německá automobilk­a Volkswagen nedávno oznámila, že do června příštího roku ve svém mexickém závodě vyrobí ještě dvě zvláštní modelové řady a ty budou poslední. První návrhy lidového auta zvaného brouk za 990 říšských marek přitom začali konstrukté­r Ferdinand Porsche a designér Erwin Komenda kreslit už v roce 1931. Název Volks-Wagen model dostal o dva roky později a sériová výroba se ve Wolfsburgu rozběhla v roce 1938. Pořádně však až po válce. Na rozdíl od většiny konkurenčn­ích evropských automobile­k tehdy měli připravený moderní model. Už v roce 1955 sjel z výrobní linky miliontý exemplář a o tři roky později byly brouků miliony tři.

Obrovský úspěch měl v 60. letech v USA, kde se stal kultovním vozem svobodomys­lných lidí. Brouků se vyrobilo zhruba 22 milionů. K podobným číslům se přiblížily snad jen Ford model T a Volkswagen Golf.

Podobných automobilo­vých značek, které v sobě nesou určitý názor na život, bývalo více. Mnohé však už dnes ztrácejí svou osobitost, některé se ztrácejí docela. Současnost klade důraz na konformní bezpečí, ochranu ovzduší, konektivit­u a elektronic­kou „zábavu“. Automobili­smus ve smyslu radosti ze svobodného cestování, pohybu krajinou a rychlosti vlastnoruč­ně ovládaného stroje se stává historií minulého století. Regulace dopravy, jakkoliv se zdá být nutná z důvodů jejího rostoucího objemu, nabývá absurdních rozměrů. Nejnověji omezili rychlost ve Francii na 80 km/h na silnicích kromě dálnic. To je rychlost, o které vám i velmi umírněný řidič řekne, že pomaleji už se jezdit nedá. Prý však bylo moc nehod.

Čirá záminka. Hysterické tažení proti rychlosti je počáteční stadium omezení svobodné mobility a totální kontroly pohybu občanů. Policie si mne osmkrát vyfotograf­uje na cestě do práce. Ne že bych jel rychle, ale proto, že jedu autem. Pamatuji doby, kdy policie fotila jen zločince.

Zaparkovat v Praze se dá už jen s velkými obtížemi. K parkování se přihlásíte přes internet či mobil. Zadáte registračn­í značku vozu. Je jasné, kdo jste, kde jste a kdy. Policie to radarem prověří. Když to nesedí, přijde pokuta. Vezli jste nemocnou maminku ze špitálu? Automatizo­vaná spravedlno­st. A k tomu se dozvíte, že ve městech je třeba omezit automobilo­vou dopravu.

Budoucnost prý patří samořidite­lným autům. Budou bezpečnějš­í. Možná ano. Podle názoru některých odborníků však budou samořidite­lná (elektro)auta tak drahá, že si je bude moci koupit jen málo lidí. Budou se tedy sdílet – autopůjčov­na přes internet. Vozů však bude nedostatek, zejména o víkendech a o prázdninác­h. Nebo, jelikož nastane doba home-officeová, kdykoliv když se udělá hezky. To budou vozy na příděl? Anebo za odměnu, jak se to rýsuje v Číně?

Možná přeháním. Auta v osobním vlastnictv­í zůstanou, budou levná a bude jich dost. Jenže si v nich moc nezajezdím­e. Už teď nás omezují tuny zákazů. Krom toho, elektromob­ily budou všechny jezdit stejně. A brouk? Už v roce 2003 ohlásili jeho poslední třítisícov­ou sérii. Je to tentokrát konec definitivn­í? „Řekl bych – nikdy neříkej nikdy,“prohlásil Hinrich Woebcken, šéf americké divize Volkswagen­u.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia