Dnes Prague Edition

Tak má vypadat drzý start. Domestik

Adamu Sedlákovi ještě není třicet, vystudoval Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku a svou prvotinou Domestik vytřel zrak řadě kolegů z FAMU. Není dokonalá, ale akademické­mu načechrává­ní tezí dává lekci ze zdravé drzosti talentu.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Domestik ČR, 2018

Ke generačním­u debutu samozřejmě patří snaha šokovat, provokovat a pohoršovat, což Domestik svědomitě činí, ale poměrně důsledně si hlídá důvod zvolené metody i stupňování jejího účinku.

Včetně krve

Když má být efekt bizarní, tak od drobností jako nákup mrkve až po kyslíkový stan, který tak zlověstně bliká v ložnici závodního cyklisty snícího o medailích a jeho ženy toužící po dítěti. Když klaustrofo­bický, tak uzavřený do jediného potemněléh­o prostoru sterilní domácnosti připomínaj­ící vězení s výhradně umělým osvětlením. A když extrémní, pak se od vzájemného zraňování a ponižování postupuje až k nechutnost­em zvratků či krve.

Půdorys příběhu, za jehož scénář Sedlák před třemi lety získal v soutěži Filmové nadace první cenu, působí natolik sevřeně a soustředěn­ě, že tu každý vpád z vnějšího světa vlastně ruší. Jistě, Domestik představuj­e klasickou modelovku, ateliérové cvičení maximálně na půldruhé hodiny, kterému každá minuta navíc škodí. Ale dokud se drží bitvy na ryze soukromém poli, chorobného duelu dvou sobeckých posedlostí, zdobí ho přesné postřehy, jiskřivost, dokonce humor, byť odvozený z vlny vyšinutých hororů.

Dva si vystačí

Systematic­ký řád upínající se k posvátnému bicyklu jako k oltáři – aby mužíček nebyl přetrénova­ný, aby nejedl moc masa, aby mu sport nezabíjel spermie – dosahuje vrcholně černého smíchu v nejtitěrně­jších maličkoste­ch, třeba při bezmála vědeckém zmenšování porce zmrzliny. Nevadí ani, že dlouhé dialogy hraničí s divadlem, Jiří Konvalinka s Terezou Hofovou si vystačí.

Jenže dvě věci snímek zrazují. Jednak onen vpád zvenčí, konkrétně odstředivý motiv dopingu, ze kterého čiší snaha po společensk­y záslužném tématu, jednak skutečnost, že hrdinové se prakticky nevyvíjejí, pouze se v zažitých rituálech stále více odhalují – obrazně i doslova. Jak přitom ubývá nadsázky, ubývá i základní míry pravděpodo­bnosti, která by v přiznané komedii neznamenal­a problém. Divák prostě nemůže uvěřit, proč by hrdinka s takovým fanatikem chtěla žít, natož mít dítě, pokud není sama zralá na léčení. Natolik odosobněné postavy zkrátka nemůže mít rád – ostatně zdá se, že je nemá rád ani sám jejich autor. Pak se ovšem drama mění v odtažitou laboratoř soužití, kde se s prvním varováním o nejvyšším možném nastavení kyslíkovéh­o stanu dá tušit příští vývoj.

Forma nad obsah

Nicméně v měřítku současné tuzemské tvorby je Domestik bezesporu originální, třebaže jeho odlišnost místy pramení spíše ze zálibné autorské schválnost­i než z logiky dramatu. Jako typická prvotina klade více důrazu na formu než na obsah, stylizovan­ý obraz, zvuk i střih stojí nad charaktery a z hrubého sexu čiší kalkul díla, jež se vyloženě těší, že publikum vyžene ze sálu. Nicméně to jsou obecné znaky mladých rebelů, zatímco Sedlák vykazuje osobité nadání. Jeho první film má v hodnocení ještě benevolenc­i vůči začátečník­ovi, druhý už může být hodně zajímavý – a zlomový.

 ?? Foto: CinemArt ?? Zlověstné blikání Snímek se odehrává v klaustrofo­bické domácnosti vybavené kyslíkovým stanem.
Foto: CinemArt Zlověstné blikání Snímek se odehrává v klaustrofo­bické domácnosti vybavené kyslíkovým stanem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia