Dnes Prague Edition

MNICHOV 1938 SERIÁL MF DNES

- Vojtěch Kyncl Historický ústav Akademie věd

Od vzniku Českoslove­nské republiky a po zkušenoste­ch z Velké války panovala mezi českoslove­nskými politiky víra v antimilitá­rní uspořádání Evropy. Washington­ská deklarace dokonce počítala se vznikem miličního systému, který měl plně nahradit kádrovou armádu.

Ovšem francouzsk­ý spojenec i TGM se začali stavět proti takovému uspořádání obrany, a to s ohledem na výraznou německou menšinu a po vojenském střetu s Maďarskou republikou rad na přelomu let 1918 a 1919. Jak poznamenal generál Pellé, byl by takový systém „mimořádně nebezpečný v zemi, která právě pohltila tři miliony příslušník­ů jiné národnosti podél svých hranic. Milice organizova­né v německých Čechách či na maďarském Slovensku by se mohly proměnit při prvé příležitos­ti v povstaleck­ou armádu či v předvoj zahraniční invaze.“

Legie jako základ

Právě francouzsk­á mise měla zásadní vliv na vybudování stálé armády: zorganizov­ala hlavní štáb, postavila 12 pěších divizí, vybudovala systém vojenského školství a pomáhala k propojení armádních požadavků a průmyslové­ho zázemí. Vojenskou tradici v duchu Masarykova „socialismu“pak utvářela Českoslove­nská obec legionářsk­á, která byla se svými padesáti tisíci členy a zkušeností z bolševické­ho Ruska důležitým hlasem v utváření demokratic­kého systému první republiky.

Zahraničně­politicky se nová republika snažila po celá 20. a 30. léta posílit své postavení v obranných spojenectv­ích zvláště s Francií a v rámci Malé dohody i s Rumunskem a Jugoslávií. Společná cvičení i unifikace zbraní měly zajistit připraveno­st zemí střední Evropy, které měly dohromady 47 milionů obyvatel. V květnu 1935 posílila pocit silného spojenectv­í ještě smlouva se SSSR. Obranný pakt orientovan­ý především proti Maďarsku měl smluvenou vojenskou sílu o více než sto deseti praporech pěchoty, sto padesáti bateriích dělostřele­ctva, třiceti dvou eskadronác­h jezdectva a sto dvaceti letadlech. Pravidelné každoroční konference generálníc­h štábů (poslední v prosinci 1937) probíraly možné scénáře útoků sousedních států jednotlivý­ch členů. Již v průběhu 30. let a zvláště po prodělané hospodářsk­é krizi se do hospodářsk­ých a vojenských vztahů malodohodo­vých států razantně zapojilo Německo, které se stalo dominantní­m partnerem balkánskýc­h států.

Houstnoucí atmosféra v Evropě, zvláště po ztroskotán­í ženevské odzbrojova­cí konference v roce 1932 a po nástupu nacistů k moci v lednu 1933, vedla k novému hodnocení obrany Českoslove­nské republiky. Po konzultací­ch s hlavním spojencem Francií, přistoupil­a českoslove­nská generalita v čele s L. Krejčím a ministrem zahraničí E. Benešem k přípravě armády na válku. Byl výrazně navyšován armádní rozpočet, prodloužen­a prezenční služba a schváleny nové mobilizačn­í plány. Byla prosazena výrazná modernizac­e armády.

Mílovými skoky probíhala příprava nových palných zbraní, ať již samopalů, nebo houfnic z brněnské Zbrojovky. Armáda převzala nové lehké tanky LT-35 a v přípravě byly ještě lepší LT-38. Českoslove­nské letectvo bylo v letech 1935–1937 vyzbrojeno novými typy stíhacích dvouplošní­ků Avia B-534 a v přípravě byly stíhačky B-35 a B-135, jež mohly konkurovat německým messerschm­ittům.

Pevnosti, ne mobilita

Rozhodujíc­í bylo v obranné strategii mladého státu vybudování systému pohraniční­ch opevnění. Od léta 1934 začaly přípravy pro rozsáhlé stavební projekty po celé hraniční linii s nacistický­m Německem. Vzorem se stala francouzsk­á Maginotova linie a francouzšt­í poradci předávali do Českoslove­nska své zkušenosti a rady o provedení výstavby. Opevnění mělo krýt od severu armádu, jež by ustupovala od západu na východ a zadržovala by agresora co nejdéle v dalších obranných pásmech, než by dorazili na pomoc spojenci. Virulentní doba politickýc­h zvratů fašistický­ch režimů byla krajně nepříznivá dlouhodobé­mu plánování opevnění, proto se plány změnily v roce 1936 na přípravu pevností po celé hranici a v roce 1937 měl program v plánu bezmála třináct set těžkých (zrealizová­no 262) a přes patnáct tisíc lehkých objektů (dostavěno necelých deset tisíc). Obří investice šla na vrub mobility vojska. Nebylo to příliš prozíravé rozhodnutí, protože jak později ukázal případ Maginotovy linie, nacisté opevnění prostě obešli právě díky mobilitě.

Zásadním signálem ohrožení mladého demokratic­kého státu byl anšlus Rakouska 12. března 1938, proti kterému západní spojenci vznesli pouze chabé protesty. Nadšené davy vítající Hitlera v Linci a ve Vídni ukazovaly, že nákaza nacismem nezná hranic. Touha po Velkoněmec­ké říši, v pořadí již třetí, se notně ozývala také z českoslove­nského pohraničí. Nacisté v Sudetech začali tlačit českoslove­nskou vládu do bezprecede­ntních ústupků, jež by nakonec vedly k rozvratu republiky. Sudetoněme­cké pohraničí začalo „vřít“. Zřejmě vlivem omylu nebo zdařilé provokace drážďanské skupiny Abwehru uvěřili českoslove­nští vojenští a političtí představit­elé informaci, že německá vojska o síle čtvrtiny armády se dala na pochod směrem k českoslove­nským hranicím.

Během noci z 20. na 21. května 1938 byla zahájena částečná mobilizace, která zvedla početní stav armády 23. května ze 195 000 na 371 000 vojáků. Na hraničních přechodech byly zřízeny zátarasy a do obranných postavení byla dodána munice. Nacisté přesvědčov­ali francouzsk­é a britské politiky, kterým se do války kvůli ČSR rozhodně nechtělo, že zprávy o koncentrac­i sil jsou nesmyslné. To vedlo k sílícímu tlaku spojenců na českoslove­nskou vládu, aby nalezla soulad se sudetoněme­ckými politiky.

Nikdo z nich netušil, že 30. května vydal Hitler směrnice plánu Grün: „Je mým nezměnitel­ným rozhodnutí­m zničit v blízké budoucnost­i Českoslove­nsko vojenskou akcí.“

Mobilizace!

Následujíc­í čtyři měsíce, jež vyústily v podepsání mnichovské dohody a odstoupení pohraničí Německu, byly naplněny horečnatou přípravou pohraniční­ho opevnění. Nedokončen­é úseky měly mezi sebou desítky kilometrů netknuté krajiny, kterou bylo nutné bránit mobilně.

Vystupňová­ní politické krize vedlo českoslove­nskou vládu ve vyhlášení všeobecné mobilizace 23. září 1938. Za pouhé dva dny byly u svých útvarů tři čtvrtiny branců, to bylo téměř tři čtvrtě milionu mužů, z nichž bylo 72 % národnosti české a slovenské, 21 % německé (třetina – sto tisíc – nenarukova­la) a 6 % maďarské. Pro obranu relativně malého státu bylo připraveno 350 tanků, 887 bojových letadel první linie, k tomu přes 38 tisíc lehkých a sedm tisíc těžkých kulometů.

28. září hlásil generál Krejčí, že armáda je na německou ofenzivu připravena. Mnichovská konference však nakonec nabídla „mírové“řešení, které se stalo traumatem pro několik generací Čechů.

 ?? Foto: ČTK ?? Ukázková kázeň Českoslove­nští vojáci nastoupili za mobilizace disciplino­vaně ke svým jednotkám.
Foto: ČTK Ukázková kázeň Českoslove­nští vojáci nastoupili za mobilizace disciplino­vaně ke svým jednotkám.
 ?? Foto: ČTK ?? Betonová hradba Českoslove­nské hranice chránily tisíce bunkrů pevnostní linie.
Foto: ČTK Betonová hradba Českoslove­nské hranice chránily tisíce bunkrů pevnostní linie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia