Dnes Prague Edition

Průzkum: triumf ODS, katastrofa ČSSD

Deset dní před začátkem komunálníc­h voleb přináší MF DNES exkluzivní průzkum stranickýc­h preferencí v Praze. Výsledky v hlavním městě totiž budou mít dopady do celostátní politiky.

- Petr Kolář reportér MF DNES

PRAHA Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v posledních letech sbírá jeden volební úspěch za druhým. Přesto pro něj bude jeden z výsledků nadcházejí­cích komunálníc­h voleb obzvlášť důležitý.

„Je pravda, že Praha se nám zkrátka nepovedla,“připouští premiér s poukazem na poslední čtyři roky, kdy hlavnímu městu vládla primátorka Adriana Krnáčová.

I proto se Babiš v Praze osobně angažoval. Z kandidátky nechal „vymést“některé lidi, místo zvolené jedničky kandidátky Patrika Nachera prosadil za kandidáta na primátora podnikatel­e Petra Stuchlíka.

Přesto to může být málo. Podle exkluzivní­ho průzkumu agentury STEM/MARK pro Mladou frontu DNES zatím na vítězství v hlavním městě útočí ODS.

Průzkum, který probíhal mezi 11. a 19. zářím u 1 103 respondent­ů, přiřkl občanským demokratům vedeným exprimátor­em Bohuslavem Svobodou a první místopředs­edkyní ODS Alexandrou Udženijou 17 procent.

Na druhém místě se umístili Piráti v čele s lékařem Zdeňkem Hřibem se ziskem 15 procent hlasů. Stejně má podle průzkumu i třetí ANO, čtvrté místo by s dvanácti procenty obsadila společná kandidátka TOP 09, STAN a lidovců v čele s předsedou topky Jiřím Pospíšilem a právničkou Hanou Marvanovou.

Kromě nich by se na magistrát dostal už jen projekt poslance za KDU-ČSL a starosty Prahy 7 Jana Čižinského Praha sobě, kterou by dle průzkumu volilo 8 procent lidí.

Jisté naděje dává výzkum čtyřmi procenty i SPD Tomia Okamury, kterou vede bývalý velmistr českých svobodných zednářů Hynek Beran.

Naopak totálním průšvihem by podle STEM/MARK měly volby skončit pro sociální demokraty. Dvě procenta jsou hluboko pod pětiprocen­tní hranicí nutnou pro usednutí v zastupitel­stvu. Lídr ČSSD Jakub Landovský ale číslům nevěří.

„My jsme viděli průzkum od stejné agentury, kde nás volilo až sedm a půl procenta Pražanů. Podle průzkumu České televize máme volební potenciál přes devět procent. V tuto chvíli neznám přesné parametry vašeho průzkumu, ale volební průzkumy se chronicky míjejí se skutečnými výsledky voleb. Kterému věřit, to ukáží až samotné volby,“uvedl Jakub Landovský, jednička kandidátky sociálních demokratů v Praze.

Landovský: Nemám obavy

„Nemám obavu, že bychom skutečně dostali jen dvě procenta. Jsem přesvědčen, že uspějeme,“dodal Landovský.

Socialisté to ale budou mít těžké. Podle průzkumu agentury STEM/MARK se k volbám v hlavním městě chystají až tři pětiny oprávněnýc­h voličů. Všichni sice nakonec k volebním urnám nedorazí, i tak by ale měla být účast vyšší než před čtyřmi lety.

Více než pětina obyvatel metropole zatím není rozhodnutá, komu nakonec svůj hlas dá. Polovina voličů ale není spokojena s dosavadním vedením magistrátu. Zdaleka nejvíc přitom Pražany trápí problémy v dopravě, přičemž radním zodpovědný­m za tuto oblast je Petr Dolínek z ČSSD, který opět kandiduje, tentokrát z pátého místa.

Pro sociální demokracii by měl případný debakl v hlavním městě dalekosáhl­é následky. Předsedu Jana Hamáčka totiž mocensky drží neoficiáln­í šéf pražské ČSSD europoslan­ec Miroslav Poche. Ten se podílel i na výběru nového kandidáta na ministra zahraniční­ch věcí Tomáše Petříčka poté, co samotného Pocheho vetoval prezident Miloš Zeman.

Je zjevné, že kdyby volby v Praze skutečně dopadly takovým výpraskem, Pocheho stranická pozice by oslabila. A to by mohlo vést i k oslabení Hamáčka. „Vůbec to nebudu komentovat, pokládám to číslo za hloupost,“reagoval včera na průzkum STEM/MARK Poche.

Možná ještě zajímavějš­í bude sledovat, jak politici z vítězných stran poskládají na magistrátu vládnoucí koalici, pokud se prognózy naplní.

Především proto, že by se na společném vládnutí v Praze mohly domlouvat špičky stran, které si jinak na centrální úrovni nic nedarují.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia