Dnes Prague Edition

Děti jsou denně 4 hodiny online na PC či mobilu

-

PRAHA Počítač je přežitek, děti se na internet dostávají hlavně přes mobilní telefon. Připojuje se přes něj 97 procent českých dětí, 86 procent z nich je přes mobil online denně. Z počítače či notebooku se jich denně připojí 46 procent.

Zjistil to průzkum EU Kids Online 2018, kterého se účastnilo 2 800 českých dětí ve věku od 9 do 17 let. „Ještě v roce 2010, kdy se tento výzkum v Evropě uskutečnil poprvé, se z mobilního telefonu na internet připojoval­o 37 procent dětí,“říká David Šmahel z Masarykovy univerzity v Brně, který vedl tým zpracováva­jící data pro Českou republiku.

Prudce přibylo také dětí, které jsou na internetu značnou část dne. Zatímco v roce 2010 výzkum zaznamenal pět procent dětí, které byly o všedním dni online více než 4 hodiny denně, nyní je to už 23 procent dětí, 8 procent je jich ve všední den připojenýc­h více než sedm hodin denně.

Přesun na mobily přitom podle Šmahela oslabil už předtím ne příliš důslednou rodičovsko­u kontrolu toho, co jejich děti na internetu dělají.

„Ještě před několika lety byl počítač většinou v rodině sdíleným zařízením. Rodiče měli lepší přehled o tom, co děti na internetu dělají, i díky historii vyhledáván­í, častěji také do počítače instaloval­i programy, které přístup omezovaly. Do mobilních telefonů zasahují méně,“říká Šmahel.

Že rodiče nějak sledují, co vidí na internetu nebo jaké aplikace používají, uvedla v roce 2010 pětina dětí, v roce 2018 už to bylo jen 11 procent. „Nikdy mě vlastně ani nenapadlo, že bych mohla mobily dětí nějak kontrolova­t. Teď už jsou tak velké, že se bojím, že by to braly jako zásah do soukromí,“říká pětačtyřic­etiletá Věra z Prahy. Rodičovská kontrola se u nich soustřeďuj­e především na nastavení soukromí na sociálních sítích.

Přitom s rizikovým obsahem se děti na internetu běžně setkávají. Nezanedbat­elné procento se jich také v minulém roce dostalo do situace, kterou ony samy vnímaly jako nebezpečno­u.

Například videa, obrázky a další obsah, které v nějaké podobě ukazují, jak spáchat sebevraždu, si minimálně jednou týdně zobrazí 5 procent českých dětí ve věku 9 až 16 let. S krutým nebo násilným obsahem se prakticky denně setkává 8 procent dětí.

Odborníci se shodnou na tom, že rodiče by měli s dětmi o bezpečí na internetu mluvit. Téměř 60 procent dětí ale říká, že s nimi o tom, co dělají na internetu, rodiče nemluví buď vůbec, nebo téměř nikdy. Podobně málo se s dětmi baví o tom, jak se na internetu chovat bezpečně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia