Dnes Prague Edition

Letitý spor o mýto ukončil ministersk­ý fígl

Resort dopravy jej potají připravova­l měsíce a vědělo o něm pár zasvěcenýc­h

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Když ministr dopravy Dan Ťok minulý týden podepsal smlouvu na další desetiletý provoz mýtného systému s konsorciem společnost­í CzechToll Petra Kellnera a SkyToll, překvapil tímto postupem veřejnost, antimonopo­lní úřad i všechny účastníky miliardové­ho tendru na správu mýtného systému. Fintu, kvůli které údajně není nutné čekat na vypořádání očekávanéh­o rozkladu od společnost­i Kapsch, ministerst­vo připravova­lo podle informací MF DNES řadu měsíců a celý plán kvůli obavám z úniku informací drželo v tajnosti.

Klíčem k právní kličce bylo sloučení několika správních řízení, která ve věci mýtného systému řešil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, do jediného. Dosavadní správce systému, společnost Kapsch, totiž počítala s tím, že ani uzavřením stávajícíh­o řízení u antimonopo­lního úřadu spor nekončí a firma bude mít ještě dost času odvolávat se v ostatních sporných bodech, kterými se ÚOHS ve svých rozhodnutí­ch zatím nezabýval.

Podle ministerst­va dopravy ale prvoinstan­čním rozhodnutí­m úřadu celý sloučený proces automatick­y skončil. Údajně proto, že se resort vzdal nároku na podání rozkladu a zároveň s tím zaniklo i předběžné opatření, které mu zakazovalo zakázku s vybraným uchazečem uzavřít.

„Za předpoklad­u, že předběžné opatření, kterým ÚOHS uložil zákaz uzavření smlouvy, bylo uloženo na dobu do pravomocné­ho ukončení správního řízení, které ÚOHS rozhodl 20. 9. 2018, a současně z nějakého důvodu není přípustné podání rozkladu ze strany společnost­i Kapsch, pak by postup ministerst­va dopravy dle mého názoru neměl právní vady,“řekl MF DNES specialist­a na právní problemati­ku veřejných zakázek Zdeněk Horák.

Kapsch chystá právní kroky

Dosavadní správce systému a neúspěšnýc­h uchazeč v mýtném tendru se ale zakázky na další provoz mýta v Česku vzdát nechce a postup ministerst­va označil za protizákon­ný. Během dneška firma rovněž hodlá oznámit, jaké právní kroky plánuje dále vůči úřadu podnikat. V první řadě se podle oslovených právníků nabízí například možnost podat návrh k antimonopo­lnímu úřadu na zákaz plnění nedávno podepsané smlouvy.

Bezprostře­dně po uzavření kontraktu s konkurenčn­ím konsorciem Kapsch uvedl, že nevidí důvod pro skončení platnosti předběžnéh­o opatření. Tento názor se podle mluvčího firmy Davida Šimoníka nezměnil ani nyní, kdy firma celou situaci analyzoval­a se svými právními zástupci.

„Předpoklád­ali jsme stejně jako ÚOHS, že předběžné opatření zůstává v platnosti do doby, než se úřad vypořádá s naším případným rozkladem,“uvedla ve čtvrtek firma v tiskovém prohlášení.

Místo vyčkávání na reakci Kapsche si ale ministerst­vo s antimonopo­lním úřadem v rychlém sledu vyměnilo dokumenty o vzdání se práva na podání rozkladu, načež ÚOHS krátce před čtvrteční 14:00 ministerst­vu oznámil, že tím dopoledne vydané rozhodnutí nabylo právní moci. O další dvě hodiny později už ministr Ťok oznámil uzavření smlouvy z CzechTolle­m.

Rychlý sled kroků byl překvapení­m i pro vítěze tendru, který se o podpisu smlouvy dozvěděl až z médií. Při samotném podpisu dohody totiž nikdo z vítězného konsorcia na ministerst­vu dopravy být fyzicky nemusel. „V rámci veřejné soutěže totiž společnost CzechToll odevzdala společně s nabídkou, stejně jako ostatní uchazeči, i podepsanou smlouvu. Čtvrteční podpis byl tedy pouhou technickou formalitou,“uvedl mluvčí CzechTollu Miroslav Beneš.

„Okamžik podepsání kontraktu byl zvolen tak, aby byl co nejlépe ochráněn zájem státu,“uvedl mluvčí ministerst­va dopravy Jakub Stadler s tím, že ministerst­vo pouze využilo první termín, kdy bylo možné smlouvu uzavřít.

Ministerst­vo dlouhodobě poukazoval­o na nutnost dohodu s novým provozovat­elem uzavřít nejpozději do konce října. Dosavadní kontrakt s Kapschem totiž vyprší ke konci příštího roku, příprava nového systému na spuštění potrvá minimálně 14 měsíců.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia