Dnes Prague Edition

Švédský sociální stát se hroutí. Populace stárne

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Švédský sociální systém, jeden z nejštědřej­ších na světě, je dlouhodobě neudržitel­ný. Kromě zvyšujícíc­h se finančních nákladů bude v příštích letech zápasit také s nedostatke­m zaměstnanc­ů ve veřejném sektoru. Tento zásadní problém bude řešit příští švédská vláda, jejíž vznik je zatím v nedohlednu.

Volby totiž před dvěma týdny skončily patem, v 349členném parlamentu drží 144 křesel koalice Sociálních demokratů, Levicové strany a Zelených. 143 mandátů získaly Umírněná strana, Křesťanští demokraté, Liberálové a Strana středu, jež tvoří opoziční blok. 62 míst obsadila po historické­m úspěchu extremisti­cká partaj Švédští demokraté. S tou ale ostatní strany zatím odmítají jednat, vzhledem k jejím neonacisti­ckým kořenům. Analytici se vesměs shodují, že povolební vyjednáván­í budou dlouhá a nevylučují ani možnost předčasnýc­h voleb. Nejvíc mediálně exponovaný­m tématem voleb byla bezpochyby migrace, kromě ní ale švédské voliče zajímala také budoucnost sociálního systému, v němž tkví jeden z největších problémů, které bude muset příští vláda řešit.

Vysoké daně, značné benefity

Švédský sociální stát stojí na masivním zdanění tamního obyvatelst­va, horní sazba daně z příjmu činí 61,85 procenta. Severská země za to obyvatelům nabízí řadu nejrůznějš­ích benefitů, jako je dotované zdravotnic­tví, bezplatné školství, příspěvky na bydlení a mnohé další.

Vládní výdaje neustále rostou

Od přelomu tisíciletí byly na téma udržitelno­sti švédského sociálního státu napsány desítky studií a jejich výsledky vesměs nejsou příliš pozitivní. Všechno totiž nasvědčuje tomu, že současný model není udržitelný. Časopis Foreign Policy dospěl k závěru, že je to hlavně ze dvou důvodů: stárnutí populace a postupného zvyšování zátěže veřejného sektoru.

Statistiky Mezinárodn­ího měnového fondu uvádějí, že zatímco v roce 2000 byly na úrovni 1 250 miliard švédských korun, v minulém roce už to bylo 2 214 miliard.

Úřad švédského generálníh­o auditora navíc vydal minulý rok zprávu, podle které se vládní odhady dlouhodobé­ho výhledu sociálního systému značně liší od prognóz expertů. Zpráva také zdůraznila zvýšenou potřebu státních dotací. Auditor totiž dospěl k závěru, že pokud má státní sektor dál fungovat v současné podobě, bude mezi lety 2020 a 2030 potřebovat další finanční injekce v souhrnné výši 200 miliard švédských korun (téměř 500 miliard Kč).

Kromě rostoucích výdajů zaměstnává systém stále víc a víc lidí. Agentura Bloomberg uvádí, že do roku 2025 by se měla celková pracovní síla ve Švédsku zvětšit o 207 tisíc lidí, což je ale méně, než potřebuje pouze samotný sociální systém na to, aby v současné podobě přežil.

I když Švédsko přijalo během uprchlické krize nejvíc lidí ze všech zemí EU (v přepočtu na počet obyvatel) a jeho populace by se i z tohoto důvodu měla během příští dekády zvětšit o deset procent, pro pokrytí potřeb veřejného sektoru v současné podobě to stále není dost. Imigrace je navíc v zemi citlivým tématem už od roku 2015, kdy se Švédsko rozhodlo obnovit kontroly na hranicích.

Pokud nedojde k vytvoření široké pravolevé koalice, nejpravděp­odobnějším scénářem je vláda s přímou či nepřímou podporou Švédských demokratů, kteří se proti migraci jasně vymezují. V této politické atmosféře není řešení nedostatku pracovních sil příchodem dalších cizinců pravděpodo­bné.

 ?? Foto: ČTK ?? Sociální systém patří spolu s přistěhova­lectvím k největším starostem Švédů.
Foto: ČTK Sociální systém patří spolu s přistěhova­lectvím k největším starostem Švédů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia