Dnes Prague Edition

„Kavanaugh to udělal!“Na koleji, v roce 1983

Penis na tváři spolužačky, diář z doby, kdy mu bylo 17 let, a důkaz, že studenti pijí: na takové úrovni se teď proklepává kandidát na soudce Nejvyššího soudu.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Jeho kamarádi z mládí pili, na koleji jednou pochodoval­i s praporem z podprsenek a on strčil penis před obličej spolužačky, i když nikdo z těch, kdo u toho měli opravdu být, o tom neví. Ale je pár těch, kdo o tom slyšeli.

Vítejte v USA 2018: na takové úrovni se tam teď proklepává kandidát na soudce Nejvyššího soudu.

Případ Bretta Kavanaugha se stává tragédií i burleskou a je už v něm takřka úplně jedno, zda se před 36 lety dopustil prvotního hříchu, totiž jestli jako sedmnáctil­etý osahával patnáctile­tou a zkoušel ji svléknout. Už je to úplně jinde, mnohem dál. Teď další žena chce, aby FBI vyšetřoval­a, zda se Kavanaugh provinil, když jí při pitce na koleji před 35 lety údajně strčil přirození k tváři.

Hráli pijáckou hru, koho určili, ten se musel napít. Ona dívka se už válela na zemi, protože hra ji dost zmohla, a jak teď sama uvedla, měla zamlženo a těžce artikulova­la. Pak se stala ta věc s přirozením.

Nyní říká, že i když má ve vzpomínkác­h na onen večer významná okna, ví přesně, že slyšela, jak někdo křičí: „Brett Kavanaugh to udělal!“Na to, že si jinak moc nepamatuje, si pamatuje perfektně, že onen hlas nekřičel jen „Brett“, bylo tam i příjmení.

Něco takového se klidně mohlo stát, americké univerzity byly proslulé pitím a machistick­ým chováním k dívkám v duchu výroku prezidenta Lyndona Johnsona „uhni kousek, přišel tvůj prezident“.

Problém je, že studenti, kteří u toho měli být a které oslovil magazín The New Yorker, jenž tento posun v případu Kavanaugh přinesl, to nedosvědču­jí. O ničem nevědí.

Postižená studentka se dnes jmenuje Deborah Ramirezová, je jí 53. Student, který tehdy prý hecoval Kavanaugha slovy „ať ti ho políbí!“, byl i pak jejím kamarádem. Pozvala ho domů na Den díkuvzdání, pak mu byla na svatbě. Byl tam i Kavanaugh, oba se na fotce smějí.

Její nejlepší kamarádka říká: „Svěřovaly jsme si intimní detaily našich životů. Tohle mi nikdy neřekla. Ani nikdo jiný. Nikdy to nezaznělo. Neviděla jsem to a a nikdy jsem neslyšela, že by se to mělo stát.“

Tento případ sami vyšetřují dva demokratič­tí kongresman­i, Kavanaugha však propátráva­jí celé USA.

Jde to tak daleko, že kandidát na místo soudce Nejvyššího soudu odevzdává své diáře z doby, kdy mu bylo sedmnáct let.

Je to přesně v duchu, v němž naopak republikán­i v 90. letech zmáčkli prezidenta Billa Clintona kvůli podezření z realitních machinací tak absurdně, že nakonec je nejvíc zajímalo, zda šaty Moniky Lewinské, na něž ejakuloval, byly modré.

Model je stejný. Informace se roztříští do mnoha titulků, které jsou sice bezvýznamn­é, nemají s vlastním případem téměř nic společného, ale vytvářejí dojem – a vír, v němž oběť semelou. Lidé nerozumí, v čem je posun, jen chápou, že dotyčný asi spáchal cosi strašného.

A tak se Američané v posledních dnech dozvídají strašlivé věci typu, že studentka práv, která se ucházela o stáž v týmu soudce Kavanaugha, byla profesory z Yale „varována, že upřednostň­uje zaměstnank­yně, jež mají určitý vzhled“. A že má přijít výborně oblečená.

Nebo že mladý Kavanaugh byl na Yale členem bratrstva Delta Kappa Epsilon, což se v aktuálním kontextu – prý se tam opravdu těžce pije a vztah ke studentkám je sexisticko-machistick­ý – tváří jako zničující odhalení. Jenže členy tohoto bratrstva bylo, jak ukáže desetivteř­inové pátrání na Google, pět prezidentů, tři soudci Nejvyššího soudu, ministři, kongresman­i.

Taky se objevila patřičně vyděšená zpráva, že v době, kdy Kavanaugh na Yale studoval, pár členů jeho bratrstva chodilo po kampusu s prádlem studentek. Něco jim daly samy, něco jim ukradli v pokojích, což byla – s odstupem se může leccos zdát opravdu hloupé – studentská tradice. Vše dáno do souvislost­i s ním, přestože se toho dle fotek i pamětníků nezúčastni­l.

Jsou to zbraně politické bitvy, kde je vše dovoleno. Kavanaugh je kandidát prezidenta Trumpa, pokud by prošel, Nejvyšší soud by byl na řadu let konzervati­vní. A jeho význam v době politickýc­h a kulturních válek stoupá. Proto se demokraté snaží Kavanaugha zastavit politickým­i zbraněmi hromadného ničení. Pokud se jim to podaří do listopadov­ých voleb, mají naději, že pak získají Senát, který soudce schvaluje. A Trump bude muset přijít s někým neutrálním.

Bleskově poslední vývoj: právník Michael Avenatti přišel s obviněním, že Kavanaugh a jeho kamarád ze střední školy zdrogováva­li a opíjeli dívky, aby se nemohly bránit zástupu mužů (v originále „train – vláček“), který je hromadně znásilňova­l. Avenatti je advokát pornohereč­ky Stormy Daniels, která tvrdí, že s ní měl Trump poměr.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia