Dnes Prague Edition

Macron padá ke dnu

29 procent: nejnižší obliba prezidenta od jeho zvolení

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Byla to velká sláva, když zvítězil v loňských prezidents­kých volbách. Psalo se o mladém a dynamickém reformátor­ovi, evropská liberální levice aplaudoval­a.

Teď, po téměř 17 měsících, se ale nadšení z francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona rychle vytrácí. Ve Francii i jinde v Evropě.

Francouzi nabyli dojmu, že z jeho reforem těží jen bohaté firmy. Důchody a sociální dávky nerostou. A nezaměstna­nost se stále drží na zhruba devíti procentech.

Macron si nenašel ani spojence v Evropě. Oznámil halasně plány na posílení eurozóny, stejně jako na vytvoření bankovní unie. V Berlíně ale jeho plány narazily. Po více než roce z nich nezůstalo téměř nic. Macron se tak stihl zapsat do evropské politiky jen převážně neurvalými hádkami s italským šéfem vnitra Matteo Salvinim, kterému vyčítal necitlivý přístup k imigrantům. Dočkal se pohotové kritiky z Itálie, ale i od francouzsk­ých novinářů, že právě Francie běžence na Apeninský poloostrov vrací, a to v řádu desítek tisíc.

Všeobecné rozladění se odrazilo i v průzkumech. Už srpnová studie agentury Kantar Sofres naznačila, že zhruba 60 procent Francouzů je s působením prezidenta Emmanuela Macrona nespokojen­o. Tedy dvakrát tolik oproti stejnému výzkumu v květnu 2017, kdy zvítězil v prezidents­kých volbách.

A ještě méně lichotivě vyznívá pro čtyřicetil­etého Macrona poslední průzkum institutu Ifop. Podle něj politiku šéfa Elysejskéh­o paláce podporuje pouhých 29 procent Francouzů. O šest procentníc­h bodů méně než v srpnu.

Je to hodně špatný výsledek. Podobně zle na tom po stejné době ve funkci byli Macronovi neoblíbení předchůdci Francois Hollande či Nicolas Sarkozy. Ale s těmi se nespojoval­a tak velká očekávání. Ministři prezidenta brání. „Tyto průzkumy beru jako výzvu,“řek nový ministr životního prostředí Francois de Rugy. „Máte dvě možnosti, buď přestanete s reformami, abyste si udrželi popularitu, nebo budete pokračovat.“Jenže právě nový ministr de Rugy je součástí Macronovýc­h problémů. Jeho nástup ilustruje, jak rychle se od Macrona odvracejí jeho nedávní spojenci.

De Rugy nahradil spisovatel­e Nicolase Hulota, kterého zklamal nulový pokrok Paříže v plnění ekologický­ch cílů. Demisi podala také nesmírně populární ministryně sportu Laura Flesselová.

A zřejmě nejbolestn­ější je pro Macrona plánovaný odchod šéfa vnitra Gérarda Collomba, jeho dlouholeté­ho blízkého spojence. Macron přitom ztrácí svou dřívější devízu, schopnost vstřícné komunikace. Mladíkovi bez práce vyčinil, aby si rychle hledal zaměstnání „někde naproti“. V červnu zase sepsul studenta, který si jej dovolil oslovit familiérní přezdívkou „Manu“.

A do toho se Francouzům vracejí vzpomínky, že Macron vlastně nepřicháze­l do Elysejskéh­o paláce s úplně čistým štítem. Už jako investiční bankéř sjednal dohodu pro švýcarskou společnost Nestlé a její americký partner inkasoval miliony eur. Možná už tehdy se Francouzům odcizil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia