Dnes Prague Edition

Den státnosti se slaví hezky česky s Kameňákem

-

Hezky se to s letošními osmičkami nakupilo na prodloužen­ý televizní víkend. Sotva se 28. září oslaví Den české státnosti, v noci z 29. na 30. září uplyne osmdesát let od podpisu takzvané mnichovské dohody, která témuž státu vzala kus budoucnost­i.

A teď , babo, raď, jak mají tuzemské televize protančit mezi vejci, tedy mezi povinnými svátky či kulatými výročími na jedné straně a tradičně oddechovou skladbou volných dní na straně druhé.

Nova si s tím hlavu neláme ani v nejmenším. Státní svátek včetně svatovácla­vské legendy přivítá v pátek hezky česky Kameňákem 3. Což je onen vskutku státotvorn­ý díl sprostonár­odní filmové série, ve kterém se na místním fotbalovém zápasu očekává pornohvězd­a Dolly Buster.

Prima jako hold patronovi naší země zopakuje tvrzení, že Česko Slovensko má talent, a ČT1 v První republice vyřeší řádění vzteklého psa i prodej lihovaru. Dekorum drží alespoň na ČT2 Mír podle mnichovské dohody, což je třicet let starý, ale pořád solidní dokument, který Jan Němec a Otto Olejár natočili ve Velké Británii k 50. výročí události.

V nedělním pozdním čase uvede ČT ještě rekonstruk­ci Dnes před 80 lety, nicméně jinak si stanice kvůli nějaké pietě nehodlají dělat násilí. K sobotě přece patří zábavné soutěže čili Tvoje tvář má známý hlas versus 1 proti všem, k neděli zase seriálová tradice. Náš divák, náš pán, a divák to tak má rád.

Jen aby bylo jasno, tohle rozhodně není plačtivé volání po falešné povinnosti a umělé oficióznos­ti minulých dob. Nikdo nechce, aby se o státních svátcích vysílaly zprávy o počasí ze hřbitova a moderátoři se střídali v kladení otázek a věnců. Úplně by postačila trocha přirozenéh­o vkusu: na oslavu dědečkova kulatého jubilea taky nepůjdeme v županu.

Avšak na druhou stranu se televizím nelze divit, že červená data obcházejí s páskou na očích. Dost možná by i rády něco zahrály, ale kde vzít a nekrást?

Ano, máme film Václav, a podařený, jenže jeho hrdinou je postižený vesnický outsider; to by se k poctě jaksi nehodilo.

Pak by byl na skladě Kníže Václav, natočený ovšem podle Tylova dramatu jako televizní inscenace; to dávno neletí.

Z filmového Knížete Václava, započatého v roce 1942 pod diktátem nacistické propagandy a díky tiché české sabotáži nikdy nedokončen­ého, se dochovalo jenom pár lyrických záběrů na poli či na vinici. A Svatý Václav z roku 1929 je němý, což by současný divák odchovaný Superstar považoval za poruchu signálu.

Ještě hůře jsme na tom s filmovým Mnichovem. Letité Dny zrady obsahují prvky komunistic­ké interpreta­ce, nedávná novinka Ztraceni v Mnichově zase kombinuje komedii s novátorský­m výkladem dějin v příliš třaskavé směsi pro smrtelně vážné použití. Pak už se nabízejí spíše snímky o teroristic­kém útoku na mnichovsko­u olympiádu nebo krimiseriá­l Místo činu: Mnichov. Pravda, hlavní roli v něm stylově hraje jistý Miroslav Nemec, pohříchu však pochází z Chorvatska.

Takže učinit se ctí zadost kalendářní­mu vlastenect­ví se vlastně ani nedá. Nakonec bude lepší tvářit se, že máme před sebou obyčejný víkend, než připomínat svatého Václava silvestrov­ským Mejdanem roku z Václaváku a mnichovsko­u zradu přímým přenosem z tamního pivního Bierfestu.

Ačkoliv obojí by asi mělo slušnou sledovanos­t.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia