Dnes Prague Edition

Varovala ženy, aby se nestaly pouhými muži

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Nebyla to jen platonická láska Otokara Březiny. I to chce divadelní spolek Masopust dokázat představen­ím Antieva, které připomene osud zapomenuté české spisovatel­ky a filozofky Anny Pammrové. „Zlákalo mě k ní tajemství, které její osobu obklopuje, a nespravedl­nost, s jakou zůstává opomíjena. Nebýt spolku Anny Pammrové činného v místě jejího bydliště, zůstala by jen lakonickou poznámkou v dějinách literatury,“vysvětluje režisérka kusu Anna Davidová, známá už pod svým dívčím jménem Petrželkov­á, proč se právě osobnosti Pammrové věnuje.

Na hranici hororu a pohádky

Davidová do své poslední režie před nástupem na post umělecké šéfky brněnské Husy na provázku obsadila mimo jiné Terezu Dočkalovou a Petru Špalkovou. „Chce Annino dětství a mládí zobrazit jejíma očima, proto se žánrově pohybuje na hranici temného hororu a pohádky,“přibližuje Špalková. „Četly jsme i její deníky, dopisy adresované Otokaru Březinovi nebo básně ze sbírky Divočinu slov mi nech. Hovořily jsme také s osobnostmi ze Společnost­i Anny Pammrové, které se s ní přímo či nepřímo setkaly,“dodává herečka.

Název představen­í odkazuje k nejznámějš­ímu dílu Pammrové. „Antieva, respektive Původ Antievy, je krátká próza, v níž popisuje své dětství. V pěti letech ji rodiče dali do výchovy k bohaté kmotře. Anna to pociťovala jako hluboké zranění, zradu a naprostou dezorienta­ci své rodící se osobnosti, z níž se celoživotn­ě pokoušela vzpamatova­t. Zároveň se jménem Antieva vyhraňuje vůči tehdejšímu tradičnímu chápání ženy jako podrobené a od muže odvislé biblické Evy,“vysvětluje Špalková.

Předvídá vývoj ze samoty

Režisérka však upozorňuje, že nejde jen o retrospekt­ivu jednoho života, ač prvotním impulzem byla právě fascinace spisovatel­činou autobiogra­fií. Myšlenky Pammrové prý mají co říci i dnes. „Upozorňuje na ekologicko­u nezodpověd­nost a naše protipříro­dní myšlení. Ženy zase varuje před tím, aby se ve snaze o zrovnopráv­nění nestaly pouhými muži. A to se bavíme o člověku devatenáct­ého století, který tuší a předvídá společensk­ý vývoj z izolovanos­ti lesní samoty!“zdůrazňuje mladá režisérka.

„Ačkoli se často zabývala ženskou otázkou, byla zároveň k dobovému feminismu velmi kritická, protože viděla, jak chce ‚žena předstihno­uti muže v jeho pošetilost­ech‘. Rozporupln­ost a nejednozna­čnost Antievy nám připadá vzrušující,“souhlasí Špalková.

Divadelní spolek Masopust sídlící v pražském Divadle Komedie si v minulé sezoně získal publicitu ceněným Deníkem zloděje. Novinka Antieva, jejíž scénář připravila Eva Prchalová, má premiéru v pátek, první reprízy jsou 13. a 14. října.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Antieva
V představen­í o životě spisovatel­ky a filozofky Anny Pammrové hraje i Petra Špalková.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Antieva V představen­í o životě spisovatel­ky a filozofky Anny Pammrové hraje i Petra Špalková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia