Dnes Prague Edition

Jaký byl Boleslav První? Bez odpovědi

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES ČT 2018

Ohlašují jej jako dokument, ve skutečnost­i však Boleslav První, jehož premiéru uvede dnes večer ČT2, představuj­e běžný publicisti­cký pořad se vzdělávací funkcí. Tedy pokud divákovi k dějepisné osvětě postačí věta, která mu už pár minut po úvodu sdělí, že může přepnout – Jaký vlastně byl Boleslav I., to už se nikdy nedovíme.

Sebevědomý teenager

Nikdy je silné slovo, rozhodně však otázku nezodpoví novinka provázená hrdým sloganem „technologi­e moci na úsvitu českých dějin“, která se snaží hlavní kapitál vytlouci z Boleslavov­y dvojlomné proslulost­i: coby bratrovrah­a a současně budovatele státu.

Po svěžím prologu z Kosmovy kroniky, v němž hrdina pochybovač­e „chytil za kštici a usekl mu makovici“, se romantický i tyranský opar rychle rozpustí. Sebevědomý teenager, jak tu Boleslavov­i přezdívají, se sice pravděpodo­bně podílel na zabití svého bratra Václava, ale také se zasloužil o vybudování pevného systému včetně správních středisek, o jeho následném pokání nemluvě. Což si ovšem může zájemce snadno vyhledat v knihách či na internetu, místo aby naslouchal „mluvícím hlavám“na pozadí historický­ch památek a s omletým hudebním podkresem.

Ani ryba, ani rak

Zkrátka filmařsky se scenárista a režisér David Slabý příliš nevytáhl a průvodci jeho pořadu zase chybí spontánní zdravá zvědavost, jíž by naleptával neurčitost odborných výpovědí. Pravda je, že s jistotou se tady téměř nepracuje. Tak třeba ke stavbě kamenné zdi mohl Boleslav najít inspiraci v Řezně – ale taky nemusel. Kde je pohřben, rovněž nevíme – existuje několik teorií, podle jedné z nich se jeho ostatky nacházejí poblíž bratrových, pravděpodo­bně tu byl pochován i s manželkou – ale se kterou, to opět nevíme.

Změť dohadů, hypotéz a navzájem si odporující­ch interpreta­cí je úhlavním nepřítelem televizníh­o vnímání. Přesněji řečeno nepřítelem oné podoby ve stylu ani ryba, ani rak, jakou si tvůrci Boleslava Prvního zvolili. Kdyby spolu historici navzájem polemizova­li u jednoho stolu ve vědecké diskusi, vznikl by sice pořad hodně menšinový, ale účelný a dost možná i zábavně kontroverz­ní. Zatímco rádoby univerzáln­í dokument s několika reportážní­mi obrázky kostelů či podzemních krypt může svým školometsk­ým výkladem odpudit jak zasvěcené, tak laiky.

Příslib nestačí

Lze si představit, že veřejnoprá­vní obrazovka už kvůli své zákonné povinnosti podobné pořady potřebuje, ale měly by vypadat tak, aby jí nejen příslušely, nýbrž i slušely. Příslib, že Boleslav První „poodkrývá tajemství“, dávno nestačí.

Boleslav První

 ??  ?? Smrt svatého Václava rukou Boleslava I., jak je ztvárněna v Liber viaticus
Smrt svatého Václava rukou Boleslava I., jak je ztvárněna v Liber viaticus

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia