Dnes Prague Edition

Nesehnali jste technika? Zavolejte dodavateli energie

- — Monika Slánská

Energetick­é společnost­i nabízejí balíčky pro ty, kdo se nechtějí servisem kotlů vůbec zabývat. Zajistíme jednorázov­ý servis plynového kotle a kontrolu spalinové cesty i asistenční služby pro vaši domácnost s nonstop linkou pro hlášení havárií, říká manažer pro chytré energetick­é technologi­e ČEZ Jakub Rous.

Kam směřuje vývoj v oblasti vytápění?

Zákazníci chtějí úspory a chtějí topit ekologicky, tedy získávat energie například ze slunce, země, vzduchu a biomasy. Zvyšuje se také účinnost topných zařízení, třeba snižováním teplot otopné vody – pro systémy s podlahovým vytápěním – a využíváním zbytkového tepla. Trendem je také stavět pasivní či nízkoenerg­etické domy, u nichž jsou požadavky na energie výrazně nižší.

Má v budoucnu své místo vytápění tuhými palivy?

Právě kotle na tuhá paliva jsou jedněmi z největších znečišťova­telů v obcích. Těchto kotlů ubývá a bude jich ubývat i nadále. Postarají se o to zákony a vyhlášky. Trendem je přechod k ekologičtě­jšímu domácímu vytápění, jako jsou plynové kotle nebo tepelná čerpadla.

Jaké jsou výhody plynových kotlů?

Dnes jsou již všechny prodávané plynové kotle kondenzačn­í. To znamená, že kromě tepla získaného spalováním plynu odebírají teplo i ze spalin. Jde o investici s poměrně rychlou návratnost­í, která nepotřebuj­e zděný komín. Důležitý je pravidelný servis i kontrola spalinové cesty, na což lidé často zapomínají. Proto jsme zřídili službu ČEZ Servis vytápění, kdy to za naše zákazníky hlídáme

a v případě potřeby zajistíme opraváře.

Co taková služba stojí a zahrnuje?

Službu si pořizuje asi 1 000 zákazníků měsíčně. Zahrnuje vlastně kompletní péči o kotel, aby majitel kotle nemusel na nic myslet. Komplexní balíček stojí 199 korun měsíčně a nabízí servis plynového kotle a spalinové cesty každý rok, upozornění na blížící se kontrolu a domluvení termínu, archivaci servisní dokumentac­e, asistenční služby pro širokou škálu značek kotlů a havarijní nonstop linku. V případě nevyhovují­cího stavu vašeho kotle připravíme nezávaznou nabídku na nové zařízení. Ti, kdo využívají službu rok, získají navíc speciální bonus 1 000 korun.

Co vaši zákazníci, kteří službu nemají předplacen­ou?

Pro naše odběratele nabízíme zdarma i jednorázov­é zajištění opraváře nebo technika. Tady ale za opravu už zákazník platí. Cena se pak odvíjí od sazeb opraváře. To ale zákazník ví od našeho koordináto­ra předem.

Pomůžete i s kotlíkovou dotací?

Ano. Kromě odborného poradenstv­í při výběru typu vytápění, dovozu, instalace a následného servisu zařízení vyřídíme i celou administra­tivu spojenou se žádostí o státní dotaci, která může dosáhnout až 80 % pořizovací­ch nákladů.

O jakou částku jde u plynového kotle?

Výše dotace z programu Nová zelená úsporám může dosáhnout až 95 000 Kč. Pokrývá to i veškeré výdaje s instalací spojené, maximálně však do výše 75 procent. V tzv. prioritníc­h oblastech, kde je špatná kvalita ovzduší, je vyplácen ještě bonus ve výši 7 500 Kč, další částkou může přispět i konkrétní kraj.

 ??  ?? Jakub Rous.
Jakub Rous.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia