Dnes Prague Edition

Jedna policie pro Prahu

Zástupci ANO a SPD oživují nápad na metropolit­ní policii. Sen o úsporách však cupují odborníci

- Martin Bajtler Benedikt Lederer

Městská policie je pro Prahu nedostateč­ná. Ať vznikne policie metropolit­ní. S návrhem jde do letošních komunálníc­h voleb hnutí SPD a lídr ANO v Praze 1 a zároveň i nynější magistrátn­í radní Karel Grabein Procházka.

Metropolit­ní policie by podle jejich návrhu kombinoval­a stávající činnost a pravomoci strážníků a státních policistů. „Myslíme si, že to, jak je dneska městská policie nastavena, není úplně ideální,“uvedl Grabein Procházka. Tomu vadí, že je především v Praze 1 strážníků nedostatek. V současnost­i je totiž v centrální městské části 38 neobsazený­ch míst.

Podobně hovoří i kandidát SPD na primátora Hynek Beran s tím, že by se musely změnit současné zákony, aby nový typ policie mohl vzniknout. „Naše myšlenka je, aby tu podobně jako třeba v amerických městech byla jedna policie. Jako třeba LAPD v Los Angeles. Jeden policista vás nyní smí zavřít, druhý ne. My chceme, aby vás mohl zavřít kterýkoli,“líčí Beran.

Rozdíly mezi oběma složkami by se smazaly i tím, že by se zčásti spojila státní policie s tou městskou. Zatímco kriminalis­té, vyšetřovat­elé dopravních nehod a zásahové jednotky by byly nadále pod státní policií, její pořádkový a dopravní útvar by byl spojen se strážníky.

Neshody ve vládním ANO

Vznik v zásadě nové pražské policie by měl podle příznivců také přinést úsporu peněz. Podle SPD by bylo potřeba méně úředníků a o to více by mohlo být uniformova­ných policistů v ulicích.

Sny o metropolit­ní policii se však asi nikdy nepřetaví v realitu. Plán totiž skrývá řadu negativ, a jak se ukazuje, nad vznikem metropolit­ní policie nepanuje shoda ani v ANO. Podle Libora Hadravy (ANO), který má jako magistrátn­í radní pro bezpečnost městskou policii v gesci, by zavedení metropolit­ní policie nebyl dobrý nápad.

„Chápu, že má městská policie v Praze 1 velký podstav, ale metropolit­ní policie není řešení. Je to myšlenka stará už nějakých dvacet let, která by vyžadovala změnu mnoha zákonů,“říká Hadrava. Personální problémy by navíc podle něj sloučení složek neřešilo.

S tím souhlasí i státní policisté. Podle jejich mluvčí Andrey Zoulové se možnost zavedení metropolit­ní policie probírala už několikrát.

„Výsledky těchto diskusí vždy poukázaly na převažujíc­í negativa. Vzhledem k tomu, že s nedostatke­m policistů a strážníků se potýkají obě složky, nelze předpoklád­at, že by jejich sloučením byl tento problém vyřešen,“uvádí Zoulová.

Sloučení městských a státních policistů se nezamlouvá ani předsedovi odborové organizace Unie bezpečnost­ních složek pro Městské a obecní policie Richardu Krbkovi. „Praze chybí stovky policistů a strážníků a žádné slučování tomu nepomůže. Navíc by to bylo příliš nákladné. Musely by se nakupovat nové uniformy nebo polepovat auta,“myslí si Krbek.

Historie se opakuje

Podobná kritika vzniku metropolit­ní policie se objevila už v roce 2010, kdy se jejím vznikem zabývala tehdejší vláda premiéra Petra Nečase (ODS). Metropolit­ní policie měla vzniknout v každém městě nad sto tisíc obyvatel.

Z plánu však nakonec sešlo. Strážníkům přibyly pravomoci, které jim tehdy scházely, a navíc analýza ministerst­va vnitra ukázala, že argumenty příznivců pro vznik tohoto typu policie jsou liché. Zřízení metropolit­ního sboru by vyšlo draho, existují i překážky v zákonech. Změna by mohla být údajně v rozporu s ústavou. Návrh na jednu policii nakonec nechal spadnout pod stůl i pražský magistrát, jenž se zpočátku o změnu zasazoval.

Jak státní, tak i městská policie se v hlavním městě potýkají s personální­mi problémy dlouhodobě. Vzhledem k extrémně nízké nezaměstna­nosti se oběma složkám, které si navíc na trhu práce konkurují, nedaří zaujmout dostatečné množství uchazečů. Městská policie se snaží zájemce o práci přilákat pomocí benefitů, státní policisté v Praze lákají uchazeče na náborový příspěvek.

Zvýšení počtu strážníků přitom strany slibovaly už před minulými volbami. K tomu však nedošlo. Na konci roku 2014 měla městská policie 2 268 zaměstnanc­ů, na začátku letošního roku jich bylo 2 235.

Praze chybí stovky policistů a strážníků a žádné slučování tomu nepomůže.

 ??  ?? PRAHA
PRAHA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia