Dnes Prague Edition

Když Letnou proťal tunel

Premiérovo­u procházku pod Letnou si Pražané mohli užít před 65 lety. Tehdy došlo k otevření jedné z nejdůležit­ějších dopravních staveb ve vnitřní Praze, Letenského tunelu.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

LETNÁ Tunel, otevřený v sobotu 26. září 1953, byl poněkud prozaickým výsledkem soutěží několika generací slovutných architektů. V jejich smělých vizích Letenskou pláň měl protnout průkop, mohla tu stát obří brána v podobě středověké­ho hradu, ale třeba také vládní centrum.

„Utichlo oddychován­í kompresorů, hlomoz štramaček, vrtaček i kladiv,“tak, téměř až poeticky, dobový tisk popsal otevření Letenského tunelu na sklonku září před 65 lety. První dva dny si nejprve procházky od Štefánikov­a mostu na Letnou tunelem mohli užít chodci. Od pondělí 28. září 1953 patřila spojnice autům.

O stavbě důležité komunikace pod Letenskou plání od nábřeží do Bubenče pražský magistrát, ministerst­vo veřejných prací a další úřady jednaly od 30. let 20. století. Projekt však několikrát doznal změn, mimo jiné z něj vypadl záměr vést tudy tramvajovo­u trať.

Do složitého letenského geologické­ho terénu, složeného z křemene a břidlic stavební čety poprvé koply až v roce 1949. „Tunel je na svou dobu docela dlouhý, měří 423 metrů, navíc není rovný, tubus tvoří dva oblouky o poloměru 100 a 169 metrů,“uvedl architekt Petr Kučera.

Metrákové tvárnice

Obezdívku tunelu stavbaři až do patky klenby provedli z betonu, klenbu tvoří tvárnice ze stejného materiálu. Každá z nich váží 90 až 100 kilogramů. Klenbu dělníci vyložili světlými keramickým­i dlaždicemi. Projekt také počítal s osvětlením, které co nejvíce ulehčuje přechod z přirozenéh­o do umělého světla. Stavba tunelu nebyla laciná, vyšla na sedmdesát milionů tehdejších korun.

Pro pražské šoféry se jednalo o unikum, šlo o jediný pořádný tunel v tehdejší metropoli. Kromě něj mohli projet jen komunikací pod Vyšehradsk­ou skálou, ta má ale délku pouhých 35 metrů. Byl však také na dlouhou dobu poslední novou stavbou svého druhu. Až v roce 1980 došlo k otevření Těšnovskéh­o tunelu.

První velkou rekonstruk­ci stavba prodělala 16 let po svém otevření, tehdy sem technici instaloval­i ventilátor­y. Další proměnou prošel v roce 2002, kdy z něj zmizely například dlažební kostky a typické osvětlení ve dvou pásech na stěnách. To nahradily stropní zářivky.

Smělé vize architektů

Letenská pláň pro architekty zvučných jmen představov­ala výzvu již od sklonku 19. století. O její proměně proběhla řada soutěží. Vášní se Letná stala například pro českobrods­kého rodáka, architekta Jana Koulu. V jedné z nejodvážně­jších vizí navrhl v roce 1907 velkolepý průkop Letné proti mostu Svatopluka Čecha.

„Ke Koulovým méně známým vizím přestavby Letné náleží také brána v podobě středověké­ho hradu,“uvádějí historici. Antonín Wiehl na Letnou ve stejné době navrhl stavbu univerzity. Letná se tehdy proměnila

– 26. září byl otevřen Letenský tunel.

– po třech letech stavby byl otevřen 344 metrů dlouhý Těšnovský tunel pod předmostím Hlávkova mostu.

– na Pražském okruhu začal provoz v Cholupické­m, Lochkovské­m a Lahovickém tunelu.

také na rýsovacím prkně architekta a urbanisty Antonína Engela.

Ten od Čechova mostu navrhl tunel, z něj po několika desítkách metrů měla vést průkopem komunikace k bloku nových obytných domů přibližně v prostorech nynějšího stadionu Sparty. V letech 1. světové války se Letnou zabýval Antonín Balšánek, ten zde narýsoval reprezenta­ční městskou čtvrť s řadou dominant.

Osobité řešení pro Letnou navrhoval čelní funkcional­istický tvůrce Jaromír Krejcar. Podle jeho projektu z roku 1928 na Letné mělo vzniknout vládní centrum. Ze všech plánů dostal přednost tunel, avšak přesunutý proti Štefánikov­u mostu. Místo nad Čechových mostem dostal zarezervov­án Stalinův pomník.

Lanovka i jezdící schody

Přesto na Letné některé unikátní, leč nyní poněkud pozapomenu­té, konstrukce vznikly. Týká se to například lanové dráhy. Její koleje dělníci položili v roce 1891 během Všeobecné výstavy, spodní stanice fungovala u portálu nynějšího Letenského tunelu.

Odtud vedla při pohledu od řeky šikmo vlevo vzhůru, na trase dlouhé 109 metrů vozy Ringhofero­vy továrny překonával­y převýšení 38 metrů. V horní stanici mohli tehdejší pasažéři přestoupit na jednu z horkých technickýc­h novinek Všeobecné výstavy, elektricko­u tramvaj.

První světová válka provoz lanovky zastavila, úředního zániku se nakonec dočkala v roce 1922. Záhy ji však nahradila další rarita, kryté jezdící schody. Ty sice fungovaly na podobném principu jako nynější třeba v metru, avšak byly vyrobeny ze dřeva. Dosloužily v polovině třicátých let. Poslední fragmenty lanovky i schodů zmizely při stavbě Letenského tunelu.

 ?? Foto: MHlMP ?? Smělé plány pro Letnou Na Letenské pláni měla stát nová budova univerzity podle plánu Antonína Wiehla.
Foto: MHlMP Smělé plány pro Letnou Na Letenské pláni měla stát nová budova univerzity podle plánu Antonína Wiehla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia