Dnes Prague Edition

Golfový zázrak. Plešatící zombie opět šampionem

-

Kdysi působil Tiger Woods jako robot, neprojevov­al city, s umělým úsměvem nadřazeně proplouval mezi soky a takřka ledabyle sbíral nejvzácněj­ší trofeje.

Po propuknutí kolosální nevěrnické aféry v listopadu 2009 a mučivém rozpadu manželství přestal být idolem, opustila jej žena, řada příznivců i sponzorů.

V květnu 2017 jej policisté našli na Floridě spícího za volantem nastartova­ného auta, načež omámený výbušným koktejlem medikament­ů (Vicodin, Dilaudid, Xanax, Ambien) a marihuanou bosý vrávoral po silnici a nesrozumit­elně mumlal.

Připomínal oživlou mrtvolu. Tvář oteklá, tělo poničené, vlasy na temeni rychle řídnoucí. Málokdo věřil, že plešatící zombie ještě někdy opráší svou notně zašlou slávu.

A přece se v neděli Woodsovou zásluhou zatřásl sportovní svět. Do Česka, kde golf zdaleka není populární jako v Severní Americe nebo západní Evropě, dorazila jen mírnější vlna vzrušení. V epicentru dění v Atlantě a snad ve všech koutech USA, ovšem mezi sportovním­i odborníky i fanoušky zavládlo čiré nadšení. Tiger je zpět! Woods znovu vítězí!! Osmdesátý triumf v kariéře!!! Po více než pěti letech neboli 1 876 dnech znovu vyhrál podnik PGA Tour. A ne jen tak ledajaký – finále FedEx Cupu neboli Tour Championsh­ip.

Jen dva tituly mu nyní scházejí k vyrovnání rekordu váženého krajana Sama Sneada.

Jednou zbožňovaný, později opovrhovan­ý muž dokonal jeden z nejúžasněj­ších sportovníc­h comebacků v dějinách. Když na hřišti East Lake po odpalu mašíroval k poslední jamce, odložil pekelně soustředěn­ý výraz, prohodil pár vět se soupeřem Rorym McIlroyem a blaženě se smál.

„Přitom jsem měl na krajíčku a málem se rozbrečel,“přiznal později.

Býval modlou. Trhákem pro diváky. Nejbohatší­m sportovcem planety, opěvovanou celebritou. Co se však kolem něj strhlo předevčíre­m v samém závěru sledovanéh­o klání, kdekoho šokovalo. Davové šílenství připomínal­o start maratonu, náboženské procesí a rockový festival zároveň. Za Woodsem se valily tisíce návštěvník­ů areálu, někteří sprintoval­i, aby u greenu obsadili co nejvýhodně­jší pozice. Jiní s mobily nad hlavami zkoušeli aspoň zdálky zachytit chlapíka kráčejícíh­o v červeném tričku, které si jako obvykle oblékl na závěrečné kolo.

Z houfu se střídavě ozývalo skandování „Ti-ger“a „U-S-A“. Spousta osobností jásala a dojímala se u televizí. Twitter bublal obdivnými a blahopřejn­ými vzkazy.

„Jsem na něj nesmírně pyšný,“napsal legendární Jack Nicklaus.

Díval se americký prezident Donald Trump, kanadský hokejový démon Connor McDavid, plavecký fenomén Michael Phelps či tenisová šampionka Chris Evertová. „Úžasný zážitek cestou na poslední jamku. Tolik vzrušení!“žasl McIlroy.

„Co se dělo na osmnáctce, bylo bláznivé. Nikdy jsem neviděl nic podobného,“připojil se Billy Horschel, v Atlantě o dvě rány druhý.

Též dvaačtyřic­etiletého Woodse pohltilo kouzlo okamžiku. Sálalo z něj štěstí. Po loňské čtvrté operaci zad měl mnohem přízemnějš­í cíle: „Mé tělo připomínal­o vrak. Chtěl jsem se jen zbavit bolesti. Cítil jsem se, jako bych se neúčastnil vlastního života. Na golf jsem ani nepomyslel.“

Prošel očistcem. Hanbou a utrpením. Kurýroval se ze závislosti na sexu i na lécích. A připomněl velkolepé návraty boxera George Foremana, tenisty Rogera Federera či hokejisty Maria Lemieuxe, borců, kteří se po delších pauzách dokázali znovu dostat do formy.

Nevlídná ždímačka osudu jej vyplivla s pomačkanou tváří a prořídlou kšticí. A taktéž s vřelejší duší. „Osmdesátý titul získal jako jiný člověk,“uvedla stránka ESPN. „Milejší a laskavější, nabízející pokývnutí hlavou a oční kontakt, jímž se dřív vůbec nezatěžova­l.“

„Býval solitérem, jenž s protivníky i novináři komunikova­l jen skrz masku, která nepropoušt­ěla vášně ven a nikoho nezvala dovnitř,“píše agentura Reuters.

Dosud nikdy nepřálo Woodsovi vítězství tolik lidí. I proto mohl v Atlantě s klidným svědomím vzpomenout na zesnulého otce: „Taťka by na mě dneska byl hrdý.“

 ?? Foto: ČTK ?? Osmdesátý triumf v kariéře A první po víc než pěti letech.
Foto: ČTK Osmdesátý triumf v kariéře A první po víc než pěti letech.
 ?? sportovní reportér MF DNES ?? Karel Knap
sportovní reportér MF DNES Karel Knap

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia