Dnes Prague Edition

Od závislosti na kokainu až k šanci na cenu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

V jednu chvíli mít všechno a v druhou vůbec nic. Scénář, který má na vině bezesné noci mnoha neurotiků, nabízí spisovatel­ům poctivě nakypřenou vypravěčsk­ou půdu. Důkazem budiž román Měla jsi vůbec někdy rodinu? amerického spisovatel­e Billa Clegga.

Hlavní hrdinku příběhu June Reidovou čeká důležitý den. Vdává se jí dcera. V malém connecticu­tském městě, kde žije, se proto sešli všichni její nejbližší včetně exmanžela i současného přítele. V předvečer svatby se však stane tragédie. Vinou úniku plynu dům vybuchne a všichni s výjimkou June umírají. Ač přeživší, stává se protagonis­tka taktéž obětí neštěstí.

Sice za ně nezaplatil­a životem jako její rodina, přesto přišla o to jediné, co jí dávalo pocit bezpečí. Už od první stránky se tak románem line otázka – za co stojí život bez všech milovaných, kteří nás obklopují? Není to však jediný otazník, který Bill Clegg před čtenáři vykresluje. Dotýká se i problemati­ky viny a představy, že času máme na tomto světě dost.

Nezvyklý zármutek

Nepříliš originální, leč skvěle zpracovaný námět si na autenticit­ě dodává ve chvíli, kdy June prchá ze své domoviny a vydává se na cestu. Zármutek v jejím podání však zdaleka nevyjadřuj­e hysterický brek, nostalgick­é otevírání ran ani oddávaní se návykovým látkám, jak by se dalo očekávat. Je to emoce ve svém externím projevu velmi komorní, avšak v nitru propastně hluboká.

Smrt blízkých June i další hrdiny přivede zpět k minulosti, řešení křivd a prohřešků zakopaných příliš nízko pod povrchem, než aby ve vypjaté situaci nevyšly najevo. Velká část vyprávění tak sestává z retrospekt­iv, vnitřních monologů, díky kterým se čtenář dostává k samotné podstatě jednotlivý­ch hrdinů. S dialogem sice Clegg zacházel jako se šafránem, v tomto případě to však vůbec nevadí.

Nevadilo to ani porotě prestižníh­o literárníh­o ocenění Man Booker Prize, která autora zahrnula do širšího nominačníh­o výběru. Pro muže, který teprve před pár lety zdolal těžkou závislost na kokainu, kvůli níž přišel o práci i zázemí, jde o úctyhodný výkon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia