Dnes Prague Edition

Je nejvyšší čas připravit se na topnou sezonu

Ač denní teploty ještě šplhají ke dvacítce a někdy i výše, noci už začínají být chladné. Pokud váš kotel ještě neprošel pravidelno­u roční kontrolou, na nic nečekejte.

- Monika Slánská spolupraco­vnice redakce

Díky pravidelný­m kontrolám svého kotle a spalinovýc­h cest chráníte sebe i svůj majetek před případnou havárií či požárem. Největším rizikem špatně seřízeného plynového kotle je unikání oxidu uhelnatého, který může zapříčinit smrtelnou otravu. Pravidelně servisovan­ý kotel také uspoří náklady za energie až o třetinu a vydrží déle.

Většina lidí však revize a servis odkládá, takže technici mají nejvíce práce se začátkem topné sezony, kdy uživatelé zjišťují, že jim něco nefunguje. A při nízkých teplotách čekat na opravu kotle několik týdnů může být dost svízelná situace.

„Pravidelné servisován­í kotle je nejjednodu­šší a nejlevnějš­í způsob, jak zajistit jeho správný a hlavně bezpečný chod. Platí zákon schválnost­i, že porucha nejčastěji přichází v těch největších mrazech, kdy je už pozdě. Člověk si pak marně vyčítá, že rodina kvůli pár uspořeným korunám mrzne,“podotýká Jakub Rous, manažer pro chytré energetick­é technologi­e ČEZ.

Na co stačíte sami

Bez technika zvládnete sami zkontrolov­at tlak v otopné soustavě a v kotli. Každý kotel má tlakoměr, na jehož stupnici bývá (většinou zeleně) vyznačen doporučený rozsah tlaku. V případě, že se tlak pohybuje na spodní hranici, mohou zběhlejší uživatelé upustit vodu do otopné soustavy a následně zvýšit tlak v uzavřené expanzní nádrži (slouží k vyrovnáván­í objemových změn vody). Naopak v situaci, kdy se tlak vody pohybuje nad doporučeno­u hodnotou (v červeném poli), byste okamžitě měli volat servis.

Není přitom tak důležité, čím topíte. Pravidelno­u údržbu totiž výrobci doporučují provádět u všech zdrojů tepla. Zvláště pokud máte kotel nebo čerpadlo v záruční době, věnujte servisu náležitou pozornost a provádějte ho v rozsahu, který doporučuje výrobce. Záruční doba může být u některých zdrojů tepla až pětiletá, takže s ohledem na případné uplatnění reklamace v záruční době se vám odborný servis vyplatí.

U kotlů na plyn nebo pevná paliva jsou však kontroly a revize v některých případech povinné, a to zejména z důvodu bezpečnost­i provozu a ochrany životního prostředí.

Kontrola komínů je povinná

V případě spalinovýc­h cest a komína jsou kontroly povinné každý rok. Ale i tady je možné o pomoc požádat vašeho dodavatele energií, který kontrolu kominíkem zajistí. Instalace detektoru oxidu uhelnatého u tohoto typu zařízení by měla být samozřejmo­stí. Čistit komín si můžete sami, pouze jednou ročně musíte pozvat odborníka na revizi spalinové cesty. Výjimkou jsou plynové kondenzačn­í kotle, které stačí kontrolova­t jednou za dva roky.

Čeští hasiči evidují ročně zhruba tisíc požárů, které souvisejí s nevyhovují­cím stavem komína. „V naprosté většině případů se jedná o špatný stav odvodu spalin, jeho znečištění či špatná instalace,“uvedl pro ČTK Martin Kavka, mluvčí pražských hasičů, kteří každý rok vyjíždějí k několika desítkám takových požárů.

Ceny za kontroly spalinovýc­h cest jsou odlišné podle obce. Na vesnicích se platí od 300 do 500, ve větších městech 700 až 1 000 korun.

Jak je to s revizemi u kotlů

Každoroční servisní prohlídka plynového kotle spočívá zejména v jeho seřízení a vyčištění. Takovou servisní prohlídku by měl provádět pouze proškolený technik i s ohledem na garance výrobce.

Plynové kotle v domácnoste­ch zákonem nařízené revize nemají. Podnikatel­é podléhají přísnějším­u režimu: právnické osoby a fyzické osoby-podnikatel­é mají povinnost provést jednou za tři roky provozní revizi, při které odborný technik zjistí těsnost rozvodů plynu a připojenýc­h zařízení.

U kotlů na pevná paliva je kontrola nutná pravidelně každé dva roky a musí ji provést proškolený technik, nejlépe doporučený přímo výrobcem kotle.

Každá návštěva servisního technika nebo kominíka musí být doložiteln­á protokolem o provedenýc­h úkonech. „Bez papíru“majitel nemovitost­i riskuje pokutu od úřadů nebo to, že mu pojišťovna při pojistné události zaplatí míň nebo nic.

Elektrokot­le jsou konstrukčn­ě jednoduché a obsahují málo mechanický­ch částí. Při kontrole si všímejte zejména chodu oběhového čerpadla, které zajišťuje cirkulaci topné vody a čistoty filtrů topné vody.

Do ohřívačů vody, což je například bojler na elektřinu, se standardně instaluje tzv. hořčíková anoda. Je to tyč, která slouží jako ochrana proti korozi, a prodlužuje tak životnost ohřívače. Jednou za čtyři až pět let se vyplatí anodovou tyč zkontrolov­at nebo vyměnit.

Tepelná čerpadla jsou komplexní zařízení a údržba vyžaduje servisního technika. Vždy požadujte i kontrolu kompresoru – je to nejdražší a nejvíc mechanicky namáhaná část a její funkčnost zásadně ovlivňuje účinnost tepelného čerpadla.

Spalinové cesty a komín se musí povinně kontrolova­t každý rok.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Servis Pravidelná údržba je důležitá u všech zdrojů tepla, u některých je však povinná.
Foto: Shuttersto­ck Servis Pravidelná údržba je důležitá u všech zdrojů tepla, u některých je však povinná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia