Dnes Prague Edition

Pokuty za zpoždění na D1 jsou jen na papíře

- — Tomáš Cafourek

PRAHA Milionové pokuty za každý den prodlení proti harmonogra­mu rekonstruk­ce dálnice D1 mezi Prahou a Brnem měly být podle Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) bičem, který stavební firmy donutí plnit termíny ve výstavbě. Ve skutečnost­i se státu doposud nepodařilo od stavebních firem na zpožděných úsecích vymoci žádné odškodnění.

Státu se totiž v praxi nedaří dokázat, že zpoždění je zaviněno liknavostí stavební firmy. „Žádný ze zhotovitel­ů dosud nepřijal uplatněný nárok objednatel­e na penále bez vlastního vysvětlení a zdůvodnění. Penále jsou tak předmětem jednání, případně soudních pří,“řekl MF DNES mluvčí ŘSD Jan Studecký. Dřívější halasné poukazován­í na zpoždění tak veřejnost už nejspíš neuslyší. ŘSD na neplnění termínů v poslední době přestalo upozorňova­t.

Stávající provozovat­el mýtného systému, společnost Kapsch, podala návrh na zneplatněn­í nedávno podepsané smlouvy na provoz mýtného systému s konkurenčn­ím konsorciem CzechToll a SkyToll. Podle firmy ji ministr dopravy Dan Ťok podepsal protiprávn­ě. Celá kauza pak může podle Kapsche ukazovat na ohrožení právní jistoty v Česku.

Smlouvu na další provoz mýtného systému po roce 2019 podepsal ministr dopravy Dan Ťok minulý čtvrtek krátce po vydání nepravomoc­ného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Ten sice uvedl, že ministerst­vo v miliardové­m tendru zákon neporušilo, ale oznámil, že ponechává v platnosti předběžné opatření, které ministerst­vu zakazovalo smlouvu uzavřít. Podle právního názoru ministerst­va však toto opatření zaniklo tím, že se dopravní resort vzdal svého práva na podání opravného prostředku proti prvoinstan­čnímu rozhodnutí ÚOHS.

„My tvrdíme, že předběžné opatření zůstalo v platnosti až do doby rozhodnutí o našich námitkách,“uvedl generální ředitel českého Kapsche Karel Feix. Antimonopo­lní úřad už oznámil, že o návrhu Kapsche rozhodne během dvou měsíců. Feix věří, že firmě dá úřad za pravdu, v opačném případě by šlo o zásah do zákonných práv účastníka správního řízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia