Dnes Prague Edition

Díky implantátu tři ochrnutí opět chodí

-

WASHINGTON Tři osoby ochrnuté od pasu dolů mohou díky elektrické­mu stimulátor­u implantova­nému do těla po měsících intenzivní rehabilita­ce opět samostatně stát a ujít několik kroků. Takovéto výsledky v časopisech Nature Medicine a New England Journal of Medicine prezentova­ly dva nezávisle působící týmy amerických vědců. Přelomové studie podle autorů ukazují, že opětovné nabytí kontroly nad končetinam­i není nemožné.

„Jsem z toho opravdu nadšená,“řekla odbornice na rehabilita­ci z Univerzity Johnse Hopkinse Cristina Sadowská, která se na výzkumu nepodílela. Dodala však, že metoda s implantova­ným stimulátor­em nemá u každé osoby s poraněním páteře stejný efekt.

Devětadvac­etiletý Jered Chinnock má nohy paralyzova­né po nehodě na sněžném skútru v roce 2013. Na klinice Mayo v americkém státě Minnesota se s pomocí „chodítka“opět dokázal hýbat. Chirurgové mu do páteře umístili elektrodu napojenou na stimulátor implantova­ný do břišní dutiny a vnější ovládací zařízení. Během 113 rehabilita­čních cvičení v průběhu následujíc­ího roku vědci upravovali výkonnost stimulátor­u, aby Chinnockov­i umožňoval co největší samostatno­st. Muž v rámci terapie ušel dohromady 102 metrů, uvádí článek v Nature Medicine.

„S tou chůzí to není tak, že bych prostě odložil vozíček a vyrazil. Ale je tam i nadějná stránka, že se tam možná dopracuju, abych mohl zanechat vozíček, i kdybych si měl jenom dojít k ledničce,“řekl Chinnock agentuře AP. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Naděje Jered Chinnock zase dělá první krůčky.
Foto: ČTK Naděje Jered Chinnock zase dělá první krůčky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia