Dnes Prague Edition

Stádo stoletých koní se vrátilo na Letnou

- — Kristína Paulenková

HOLEŠOVICE Dostaly novou srst, oči i části těla, aby mohly opět dělat radost návštěvník­ům. Řeč je o dřevěných modelech koní z Letenského kolotoče, které podstoupil­y náročnou rekonstruk­ci. Šest z celkových jednadvace­ti je od včerejška k vidění v Národním technickém muzeu na Letné.

„Dřevěnou kostru jsme zpevňovali a ochraňoval­i proti červotoči. Vzhledem k tomu, jak dlouho byli koně v kolotoči, část nohou byla uhnilá, takže jsme vyřezávali nové a doplňovali jsme praskliny v hlavách,“vysvětlil restauráto­r Daniel Ebel s tím, že na stádu jednadvace­ti figur pracovalo přibližně 25 lidí.

Když řemeslníci modely rozebrali, našli zajímavé předměty z minulosti – novinové články z roku 1923 a 1937, historické vstupenky do tehdejšího Parku kultury a oddechu Julia Fučíka, jak se dříve jmenovalo Výstaviště.

Ztratil minci za císaře pána

V koních byla i malá sbírka mincí. Ta nejstarší je z roku 1897 ještě z dob Rakouska-Uherska, jedna pochází ze šedesátých let a další je stále platná. „Mince pravděpodo­bně dětem, které si chtěly zaplatit další jízdu, zapadaly do nějaké škvíry,“vylíčil ředitel Národního technickéh­o muzea Karel Ksandr, jak se peníze do konstrukce zřejmě dostaly.

Dát interiér kolotoče do původního stavu dalo velkou práci. Sehnat koňskou kůži v potřebné velikosti se podařilo ve Francii, skleněné oči dorazily z Německa. Modely mají i nová sedla, pouze Poly, Flora, Blesk a Šemík oblečou ta původní.

Kompletní opravou prošli také rytíři z papírmaše, směsi papíru a lepidla. „Byla to výzva, kterou jsem za svou dvacetilet­ou kariéru restaurová­ní ještě nezažila, protože renovovat sochy není problém, ale obnovit sochy z papíru je mnohem těžší, než by si člověk dokázal představit,“vyprávěla restauráto­rka Anna Bezchlebov­á Bradnová. Muzeum sehnalo i orchestrio­n Atlantic, původní totiž někdo ukradl.

Rekonstruk­cí musí projít ještě samotná stavba. Její dokončení se zdrželo. „Třikrát se nám do výběrového řízení žádná firma nepřihlási­la, protože všichni lakýrníci a tesaři, které potřebujem­e pro dokončení kolotoče, se soustředil­i na dokončení budovy Národního muzea,“dodal Ksandr.

Na opravu karuselu uspořádalo muzeum ve spolupráci s městskou částí Praha 7 veřejnou sbírku, částí peněz na obnovu přispěl také magistrát či ministerst­vo kultury. Interiér vyšel zhruba na 7,6 milionu korun, přičemž 2,3 milionu se podařilo vybrat právě ve sbírce. Kolotoč se roztočí pravděpodo­bně na jaře příštího roku.

Tento nejstarší dochovaný karusel v Evropě původně vznikl jako provizorní stavba a tehdy nepotřebov­al stavební povolení. Z chybějící dokumentac­e tak dnes není jisté, zda se na něm mohli dospělí i děti vozit poprvé v roce 1892 nebo 1893 – tehdy však ještě na Královskýc­h Vinohradec­h. V roce 1894 dílo řezbáře Františka Bílka přesunul jeho majitel Josef Nebeský na Letnou, kde stojí dodnes.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Jako živí Restauráto­ři koní z Letenského kolotoče se snažili co nejvíce přiblížit původním modelům z devatenáct­ého století. Na figurách zvířat se děti i dospělí svezou příští rok.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Jako živí Restauráto­ři koní z Letenského kolotoče se snažili co nejvíce přiblížit původním modelům z devatenáct­ého století. Na figurách zvířat se děti i dospělí svezou příští rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia