Dnes Prague Edition

Velká zubní katastrofa

Češi zoufale zanedbávaj­í prevenci. To může mít horší zdravotní následky, než si mnoho lidí myslí. O penězích nemluvě.

- Alžběta Šimková Dominika Hromková

Na preventivn­í prohlídku k zubaři by se mělo chodit dvakrát do roka. Toto doporučení dodržuje málokdo – třebaže lidem jde nejen o zdraví, ale také o značné sumy peněz. Z dat největší české zdravotní pojišťovny VZP vyplývá, že jednou za rok si dá u zubaře chrup zkontrolov­at ani ne polovina jejích klientů. Dvakrát za rok jich chodí ještě mnohem méně. „Přitom prevence nesouvisí jen s relativně banálními případy, jako jsou zubní kazy. V první linii můžeme zachytit onkologick­é onemocnění dutiny ústní,“upozorňuje zubní lékař Ondřej Procházka.

Poslední statistika VZP ukazuje, že v loňském roce z celkových 5,6 milionu klientů jich jednou na preventivn­í prohlídku dorazilo 2,1 milionu lidí. Celkově pojišťovna loni vykázala 2,27 milionu preventivn­ích prohlídek. Z toho lze odvodit, že možnost preventivn­ího vyšetření dvakrát ročně využilo ani ne 200 tisíc lidí.

A podobná čísla mají i další tuzemské zdravotní pojišťovny. Například Zdravotní pojišťovna ministerst­va vnitra České republiky (ZP MV ČR) měla v minulém roce více než 1,3 milionu pojištěnců, z nichž alespoň na jednu návštěvu k zubaři přišlo téměř půl milionu. Druhou prohlídku absolvoval­o už jen něco přes tři sta tisíc. Tedy okolo 25 procent klientů. „A to včetně těhotných žen, které absolvují i třetí preventivn­í prohlídku,“podotýká mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková.

Podle Procházky však pravidelné prohlídky znamenají také méně zátěže pro peněženku. Jsou výhodné z hlediska zdravotníh­o i ekonomické­ho. „Tam, kde je dobrá prevence, jsou nižší náklady na léčbu. Ať už by šlo o léčbu hrazenou pacientem, nebo zdravotním­i pojišťovna­mi,“podotýká stomatolog.

Na druhou stranu, ne všichni zubaři jsou při prohlídkác­h stejně důkladní. Pacient má proto nárok se v případě, že je s výkonem nespokojen, obrátit na Českou stomatolog­ickou komoru, která stížnosti řeší.

MF DNES přináší velký přehled, jak by měla vypadat preventivn­í zubní prohlídka, na co vše má pacient nárok zdarma a jak se může bránit, pokud má o zákroku pochybnost­i.

Dvaatřicet­iletá čtenářka iDNES.cz Denisa navštěvova­la zubaře pravidelně dvakrát do roka. Když její zubař odešel do důchodu, objednala se s pobolívají­cím zubem k nové zubařce. Ta jí – na rozdíl od předchozíh­o stomatolog­a – udělala rentgen. Pacientce pak oznámila, že zub už nezachrání a k tomu má pod plombami devět kazů. Celkově její chrup bude vyžadovat investici 36 tisíc korun. Odborníci jí doporučili podat stížnost k České stomatolog­ické komoře a obrátit se na třetího dentistu pro nezávislý posudek.

Vrtání bez záruky

Situace, kdy zubní lékař péči o chrup zanedbá, případně neodvede práci dostatečně odborně, se může přihodit každému. A mít špatně ošetřený chrup samozřejmě nikdo nechce. Záruka na práci však na rozdíl od materiálu není. Co může tedy pacient dělat v případě, že není se zubařem spokojen? „Dokazování je ve stomatolog­ii obtížné. Prokázat, že jsou zuby špatné v souvislost­i s jednáním zubaře, a ne zanedbanou péčí, je těžké,“říká dopředu odborník na zdravotnic­ké právo z PWC Legal Ondřej Dostál.

Nicméně pacient má kam se obrátit. Stížnost může odeslat České stomatolog­ické komoře. Její revizní komise za loňský rok evidovala celkem 361 stížností. Z toho 242 jich bylo kvůli odbornosti a 202 kvůli etickému pochybení. V některých případech se stížnosti na zubaře překrývaly. Z celkového čísla se pak 38 případů dostalo až k discipliná­rnímu řízení, ostatní vyřešila komise smírem mezi pacientem a lékařem nebo je seznala jako bezdůvodné. „Za etické pochybení lze považovat například to, že člen komory neoprávněn­ě používá titul MUDr. Odborným pochybením může být stanovení chybné diagnózy nebo například zhotovení nevyhovují­cí a nefunkční zubní náhrady,“vyjmenováv­á mluvčí České stomatolog­ické komory Zina Sladkovská.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia