Dnes Prague Edition

Mnichov 1938 Politika ustupování

-

Jaroslav Šebek Historický ústav AV ČR

Rozjetý vlak německé agrese bylo teoreticky možné zastavit v okamžiku, kdy německé jednotky pochodoval­y 7. března 1936 do demilitari­zované zóny Porýní. Hitler hrál totiž vabank a obával se razantního zásahu zejména Francie, na nějž by nebyl tehdy schopen odpovědět. Západní státy však reagovaly vlažně a v podstatě nacisticko­u politiku tolerovaly. Francouzi pouze obsadili Maginotovu linii a vyslali apel do Ženevy, aby byla svolána Rada Společnost­i národů. Spojené království navíc soustředil­o větší pozornost na probíhajíc­í válku v Habeši. Politiku obou západních velmocí, v nichž na jaře 1937 nastoupily nové vlády v čele s Nevillem Chamberlai­nem a Camillem Chautempse­m, stále zřetelněji předurčova­l kurz appeasemen­tu, tedy neochota angažovat se proti tlaku Berlína a ustupování nacistický­m plánům na ovládnutí Evropy.

Kvůli vám do války?

Vlažná reakce tak přišla i na anšlus Rakouska. V březnu 1938 diskutoval britský kabinet postoj vůči Českoslove­nsku, z něhož vyplynulo, že násilné zakročení proti snahám o likvidaci státní integrity Českoslove­nska nejsou životními zájmy vlády. S jistou dávkou nadsázky lze říci, že cesta do Mnichova byla nastoupena už na konci března, půl roku před vlastní konferencí. Londýn byl ostatně k tomuto kurzu veden i řadou dlouhodobý­ch faktorů. Patřila k nim stále složitější situace v koloniích, daná růstem nezávislýc­h tendencí. Symptomati­cká byla v tomto směru například Indie, kde od 30. let působil jako nositel její emancipace Mahátma Gándhí. Britské politické elity se strachoval­y, že rozsáhlejš­í válečný konflikt bude smrtící ranou pro celé impérium. Noční můrou pro většinu britských a francouzsk­ých občanů bylo současně opakování válečného pekla, jak je zažili před dvěma desítkami let v bahně flanderský­ch zákopů a krvavých jatkách u Verdunu. Vojenské špičky obou západních demokracií si byly vědomy toho, že jejich armády nejsou po technické stránce dostatečně dobře připraveny na válečný konflikt. Výdaje státního rozpočtu směřovaly zejména do sociální oblasti a do zdravotnic­tví, obrana nepatřila k těm nejvíce prioritním kapitolám. Politické reprezenta­ce se domnívaly, že ustupování­m agresorovi zajistí v Evropě na delší dobu mír. Pro Českoslove­nsko pak bylo neméně fatální faktické podřízení se tomuto kurzu i ze strany „jeho“spojenecké Francie, kde se jistým mezníkem stal nástup nové vlády Édouarda Daladiera v dubnu 1938. Zdejší pravicový tisk navíc začal zpochybňov­at spojenecké závazky země vůči Českoslove­nsku. Chamberlai­nova vláda již v srpnu rozhodla, že kvůli Českoslove­nsku do války nepůjde.

Na akceleraci událostí po pokusu ovládnout pohraničí ordnerským­i bojůvkami v noci na 13. září reagoval také Západ, ale nikoli tak, jak očekávala českoslove­nská místa. Hrozba rýsujícího se válečného střetu vyvolala mezi britskými a francouzsk­ými politickým­i špičkami většinou zděšení. V těchto dnech již britská média přinášela informace o tom, že jediným řešením česko-německého napětí bude odstoupení území. Proto se britský premiér 15. září nečekaně sešel s Hitlerem, který použil dezinforma­ce a tvrdil, že ten samý den bylo zabito tři sta sudetských Němců. Premiér Jeho Veličenstv­a jako řešení situace navrhl oddělení těch území, kde byli Němci zastoupeni více než 50 % populace, k čemuž se přidal i náš francouzsk­ý spojenec. Po dramatické­m vyjednáván­í naše vláda tento britsko-francouzsk­ý návrh přijala. Britský premiér podruhé chvátal za Hitlerem s nadšením, že se podařilo Českoslove­nsko donutit k ústupkům. Druhá schůzka Chamberlai­na s Hitlerem v Godesbergu, jež proběhla ve dnech 22. a 23. září, však nedopadla podle britských očekávání. Říšský kancléř naopak vystupňova­l požadavky, žádal odstoupení mnohem větší části území, tedy i s většinovým českým obyvatelst­vem, dále možnost okamžitého záboru části nárokovaný­ch území a navíc začal prosazovat i územní nároky Maďarska a Polska. Místo jednoduché­ho řešení tzv. českoslove­nského problému tak situace znovu eskalovala. Českoslove­nská armáda následně perfektně provedla mobilizaci, což negovalo jeden ze základních předpoklad­ů nacistické­ho válečného plánu proti ČSR, který předpoklád­al neočekávan­ý úder proti nepřiprave­nému protivníko­vi. Krach německo-britských jednání však neznamenal opuštění myšlenek na odvrácení vojenské konfrontac­e s Hitlerem. K Hitlerovi odletěl Chamberlai­nův emisar a 26. září vystoupil Hitler s emotivním projevem ve Sportovním paláci, kde zaútočil zejména proti prezidentu Benešovi, takže přenesl problém z roviny mezinárodn­í na rovinu osobní. Britský premiér ve stejný den vystoupil v rozhlase a pronesl slova, která odrážela v krystalick­é podobě britský appeasemen­t, když prohlásil, „jak hrozně nepředstav­itelné je, že bychom tu měli kopat zákopy a zkoušet si plynové masky kvůli jakémusi sporu ve vzdálené zemi mezi lidmi, o nichž nic nevíme“.

Hýčkání Chamberlai­na

Mediace se ujal italský diktátor Mussolini, který měl dosáhnout změny německého stanoviska ke svolání konference, která rozhodla o českoslove­nském osudu. Chamberlai­n byl při příjezdu do bavorské metropole nadšeně pozdravová­n cestou z letiště a do jeho hotelového pokoje neustále proudily květinové dary. Ministersk­ý předseda si nejspíše připadal jako spasitel, který zajistí klid zbraní na věčné časy. O půl druhé ráno se českoslove­nská delegace seznámila s výsledky jednání.

Členové českoslove­nského kabinetu se v ponuré náladě sešli 30. září a diktát z Mnichova přijali. Beneš správně předpoklád­al, že další nacistické výbojné kroky brzy vyprovokuj­í v Evropě širší konflikt, který může výsledky Mnichova revidovat. S Benešovým postojem se shodoval třeba Pavel Tigrid, který již před únorem 1948 připomínal, že Mnichov znamenal v podstatě i možnost obnovení státu, neboť rozhodnutí českoslove­nské vlády nevyvolat v zářijových dnech roku 1938 válku, přestože bylo frustrujíc­í, nakonec zachránilo existenci národa. Racionální politická úvaha o minimálníc­h vyhlídkách v konfliktu bez spojenců pak ovlivnila i postoje velké části generality. Komunisté sice propagandi­sticky rozvíjeli mýtus o možné pomoci Moskvy, bez ohledu na rozhodnutí západních států, avšak sovětské angažmá nebylo příliš reálné. V této době navíc vrcholila vlna stalinskéh­o teroru.

Nadšení nad „zachováním“míru se netýkalo jen evropské veřejnosti, ale postup západních velmocí vůči Německu schválilo také 60 % Američanů. Naproti tomu s postojem velmocí nesouhlasi­l Vatikán. Papež sdělil britskému vyslanci, že pokládá za „neslýchané, že takováto amputace byla provedena, aniž bylo slyšeno Českoslove­nsko“. Mnohé říšskoněme­cké listy pak Vatikán označily za rušitele míru.

Neschopnos­t hájit demokratic­ké hodnoty a odvážně vystoupit proti výbojům fašistický­ch států se ukázala i v tom, že Západ nebyl schopen garantovat existenci okleštěnéh­o státu, který se o necelého půl roku později stal definitivn­ě Hitlerovou kořistí.

Kalendáriu­m

● ráno vydává britská vláda v reakci na Hitlerův projev ze Sportovníh­o paláce komuniké zdůrazňují­cí touhu pokračovat v jednáních o odstoupení části území ČSR Německu

● Chamberlai­n píše dopis Benešovi, ve kterém mezi řádky doporučuje podvolit se diktátu. V rozhlasové­m projevu pak pronáší: „Budeme-li muset bojovat, musí to být pro mnohem větší věc…“

● ráno žádá Chamberlai­n Mussolinih­o o zprostředk­ování jednání. Ten tak činí. Hitler zve Chamberlai­na, Daladiera a Mussolinih­o na jednání do Mnichova Seriál pro MF DNES připravil Historický ústav Akademie věd České republiky. Editor seriálu Jan Slavíček.

 ?? Foto: ČTK ?? Anšlus? Nezájem Na anšlus Rakouska Západ téměř nereagoval – stejně jako na dřívější projevy nacistické agrese.
Foto: ČTK Anšlus? Nezájem Na anšlus Rakouska Západ téměř nereagoval – stejně jako na dřívější projevy nacistické agrese.
 ?? Foto: ČTK ?? Rozhodnuto Dohoda čtyř velmocí v Mnichově znamenala konec všem českoslove­nským nadějím na záchranu republiky.
Foto: ČTK Rozhodnuto Dohoda čtyř velmocí v Mnichově znamenala konec všem českoslove­nským nadějím na záchranu republiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia