Dnes Prague Edition

Češi a jejich zuby:

Plomby, korunky, odstranění zubního kamene jednou za rok. Věci, za které nemusíte u zubaře platit.

- Alžběta Šimková Dominika Hromková

Péče o chrup se může prodražit. Tak třeba plomby. Někteří zubaři upřednostň­ují bílé, přičemž za jednu pacient zaplatí částku v řádu stovek korun. Přitom velké množství úkonů plně hradí zdravotní pojišťovny.

Pokud zůstaneme u plomb, zdarma jsou ty z takzvaného nedózované­ho amalgámu, který si míchá lékař sám přímo v ordinaci. Jde o slitinu rtuti a dalších kovů, typicky stříbra, mědi a cínu. Stomatolog­ové ji ale příliš nedoporuču­jí, u některých skupin pacientů ji už ani používat od letošního roku nesmějí. Při návštěvě stomatolog­a si pacient nemusí dělat ani starost s platbou za vytržení zubu a s tím souvisejíc­í injekcí proti bolesti. I to je zcela hrazeno pojišťovno­u.

„Ze zdravotníh­o pojištění se hradí zdravotní služby poskytnuté pojištěnci s cílem zlepšit nebo zachovat jeho zdravotní stav nebo zmírnit jeho utrpení,“říká mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Na co vše má pacient u zubního lékaře nárok, je v Česku dáno legislativ­ou. Pokud má stomatolog smlouvu se zdravotní pojišťovno­u pacienta, zákon přímo stanovuje, jaké zákroky pojišťovna proplatí. Pokud smlouvu nemá, pacient si vše musí uhradit sám.

Ze zákona má pojišťovna povinnost hradit preventivn­í prohlídku jedenkrát ročně. Všechny tuzemské pojišťovny však hradí i druhou preventivn­í návštěvu. U těhotných žen pak dokonce i třetí. Z odborného hlediska se doporučuje, aby interval mezi oběma prohlídkam­i byl alespoň pět měsíců, nejméně pak měsíce tři. Povinností zubaře je však pacienta se všemi nabízenými materiály seznámit. Stejně jako s jejich cenou, což by se mělo dít třeba u zmiňované dražší bílé plomby.

Totéž platí i v případě jiných ošetření, která pojišťovna neproplatí. „Zubní lékař musí nabídnout ošetření, které je plně hrazeno z veřejného zdravotníh­o pojištění, ale zároveň ho informovat o dalších možných formách vyšetření. Samozřejmo­stí je souhlas pacienta s nabízeným způsobem ošetření,“shrnuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví.

Zdarma jsou rovněž rentgenové snímky a jednou za rok odstranění zubního kamene. I na cenově náročnější korunky má pojištěmld.nec nárok. V případě největší zdravotní pojišťovny VZP tomu je jednou za dva roky. Jedná se však o pryskyřičn­é korunky plášťové z plastu. Ovšem bez omezení, zda se jedná o korunku na přední, či zadní zuby.

„Jednou za pět let VZP hradí ostatní fixní protetické náhrady,“doplňuje její mluvčí Oldřich Tichý.

Kdo zaplatí rovnátka

U běžných ortodontic­kých vad, tedy kdy se léčí nepravidel­nost chrupu, je dnes už nutná finanční spoluúčast pacienta. A to na úhradě materiálu pro výrobu samotných rovnátek.

Je však potřeba rozlišovat mezi pevnými a snímatelný­mi rovnátky. Tedy zda se jedná o léčbu pomocí fixního, nebo snímacího ortodontic­kého aparátu. „Pokud je zvolena léčba pomocí fixního ortodontic­kého aparátu, jsou z prostředků veřejného zdravotníh­o pojištění hrazeny veškeré souvisejíc­í výkony lékaře, a to bez omezení věkem pacienta, není ale hrazen materiál,“upozorňuje Tichý. Součástky fixních rovnátek, jako jsou například zámky, kroužky nebo intraoráln­í oblouky, si tak musí pacient zaplatit sám.

U rovnátek snímatelný­ch jsou ze zdravotníh­o pojištění hrazeny veškeré výkony lékaře, opět však ve výši, která je dána úhradovou vyhláškou ministerst­va zdravotnic­tví. Kolik pojišťovna dá na samotná snímatelná rovnátka, se odvíjí od typu postižení.

11,57

proplatí celkově v letošním roce zdravotní pojišťovny zubním

lékařům.

2

Na tolik preventivn­ích prohlídek u zubaře má pacient nárok každý rok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia