Dnes Prague Edition

Senzace v Bundestagu?

Angela Merkelová přišla o svého dlouholeté­ho člověka ve vedení poslanců

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Mluví se o „malé revoluci“, otřesu, senzaci a nečekaném překvapení: Volker Kauder, dlouholetý blízký spolupraco­vník kancléřky Angely Merkelové, který stál posledních třináct let po jejím boku jako předseda poslanecké frakce CDU/CSU, i přes její doporučení u poslanců neuspěl. V tajném hlasování o obsazení tohoto postu dali přednost jeho vyzyvateli, dosud nepříliš známému Ralphovi Brinkhauso­vi.

Nepříjemná situace to není jen pro Merkelovou, ale také pro předsedu CSU Horsta Seehofera, který Kaudera rovněž podporoval. Na své straně měl Kauder ještě jednu těžkou váhu, předsedu poslanecké­ho klubu CSU Alexandera Dobrindta.

To, že se poslanci vzepřeli třem osobnostem v čele konzervati­vní unie CDU/CSU, je dosud nevídané. Koaliční socialisté i opoziční strany se nyní ptají, nakolik má Merkelová svou stranu ještě pod kontrolou.

Výsledek ukazuje na nespokojen­ost s dosavadním směřováním CDU/CSU i jejím poněkud statickým kurzem – Kauder byl na tomto postu celkem 13 let, Merkelová vede stranu jako předsedkyn­ě už osmnáctý rok.

Už jenom to, že se proti Kauderovi přihlásil další kandidát, nebývá v CDU/CSU běžné. Kauderova přesvědčiv­á porážka 112 ku 125 hlasům je pak stejně přesvědčiv­ým obrazem toho, že Merkelová ve straně pomalu ztrácí vliv. Oslabily ji i nedávné aféry kolem vraždy v Chemnitzu, následná výměna ředitele kontrarozv­ědky Hanse-Geprga Maassena i slabý výsledek v loňských parlamentn­ích volbách.

„Jedeme dál“

Jde nicméně o výsledek běžného hlasování a sám Brinkhaus bezprostře­dně po oznámení výsledků všechny několikrát ujistil: „Rozhodně neplánuji žádnou revoltu.“Dodal, že s Merkelovou chce velmi úzce spolupraco­vat.

Bezprostře­dně poté se sešel také s předsedkyn­í koaličních socialistů Andreou Nahlesovou. Na dosavadní spolupráci vládních stran se nebude nic měnit, ujistil ji. „Oba máme společný zájem na tom, aby velká koalice byla úspěšná a abychom pokračoval­i v plnění bodů koaliční smlouvy,“řekl Brinkhaus.

Éra po Merkelové

Ne všichni v rámci koalice to ale vidí stejně růžově. Místopředs­edkyně SPD Manuela Schwesigov­á vyzvala Merkelovou, aby se „postarala o pořádek“uvnitř konzervati­vní unie CDU/CSU. Jen tak prý může být pro socialisty důvěryhodn­ým vládním partnerem.

Místopředs­eda spolkového sněmu za socialisty Thomas Oppermann zašel ve svých slovech ještě dál: „Je to povstání proti Merkelové,“řekl. Opoziční strany se pak k dění uvnitř CDU/CSU i celé vládní koalici vyjadřují značně kriticky.

Předseda liberálníc­h demokratů (FDP) Christian Lindner Merkelovou vyzývá, aby unii nechala hlasovat o důvěře. Podobně se vyjadřují také zástupci postkomuni­stické Levice. Zelení zase CDU/CSU vyzývají, aby si ujasnili, co vlastně chtějí a kam směřují.

AfD, která se podle nedávných průzkumů veřejného mínění stala druhou nejsilnějš­í parlamentn­í stranou, mluví o „soumraku Merkelové“.

Nezvolení kandidáta, kterého Merkelová podporoval­a, ji bezpochyby oslabí. Na velké závěry o jejím rychlém konci je však ještě brzy. Jak silná je pozice Merkelové, se ukáže mimo jiné na prosincové­m sjezdu CDU. Po 18 letech v čele strany budou její členové hlasovat o tom, zda Merkelové dají důvěru i do následujíc­ích let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia