Dnes Prague Edition

O nošení sov a Krnáčové do Atén

- Reportér MF DNES

Petr Kolář

● O většině kandidátů na starosty a primátory za hnutí ANO jsme se už z plakátů s Andrejem Babišem dozvěděli, že mají na premiéra telefon. Kdyby kandidoval­a končící primátorka Prahy Adriana Krnáčová, nejspíš by na billboardu stálo: „Adriana má číslo na můj mobil. Akorát už jí to moc nezvedám.“Přesto Krnáčová až tak tesknit nemusí. Byť se dá její čtyřleté působení v čele hlavního města shrnout Babišovou větou „Praha se nám zkrátka nepovedla“, končící primátorka škodná nebude. Už několik týdnů se spekuluje, že ji šéf ANO pošle „za zásluhy“na některý z diplomatic­kých postů. Nejdřív se mluvilo o tom, že by mohla být velvyslank­yní v Berlíně. Poté přišly spekulace o jejím přesunu na ambasádu ve švýcarském Bernu. Nakonec ale bude všechno jinak. Podle informací Diáře by se končící primátorka měla stát v dohledné době velvyslank­yní v Řecku. Je sice zbytečné nosit sovy do Atén, ale jedna Krnáčová se tam snad nějak ztratí. Tedy doufejme…

● Po Adrianě Krnáčové a jejím radním pro dopravu Petru Dolínkovi z ČSSD zůstane ještě nějaký čas rozkopaná půlka Prahy a každodenní dopravní kalamity. Naštěstí se o nápravu hlásí řada dalších politiků a někteří z nich nabízejí vskutku zajímavé recepty. Parafrázuj­me slavnou scénu z filmu Pelíšky. Nejsou to obyčejné recepty. Jsou to recepty, které vyvinuli soudruzi z ODS v Horních Počernicíc­h. Ti si na billboard dali pozoruhodn­ý slogan: „Problémy v dopravě – ano, ale komplexně!“Na slib komplexníc­h dopravních problémů musí v Horních Počernicíc­h jistě slyšet. Mě by jen zajímalo, kde udělali soudruzi z ODS chybu.

● Chybovat je lidské. Své o tom ví i kandidát ČSSD na post starosty Prahy 8 Vít Céza. Ten si nechal natisknout plakáty s blonďatou kolegyní a sloganem: „Vyženeme Drop In z Bulovky.“Tamní obyvatelé si prý stěžují, že klienti metadonové­ho centra často polehávají v přilehlém parku a žebrají, někdy agresivně. Jenže Céza trochu pozapomněl, že jako sociální demokrat by měl potřebným pomáhat, nikoli je vyhánět. Za to schytal kritiku i od stranickýc­h špiček včetně předsedy Jana Hamáčka. Potud by to byl obyčejný lokální příběh, jakých jsou desítky. Kdyby ovšem nepřišlo Cézovo vysvětlení celé věci. „Bohužel došlo k vytištění nesprávnéh­o hesla, které bylo pouze jedním z navrhovaný­ch v rámci interní diskuse. Heslo, které jsem na tomto plakátu chtěl použít, znělo – NECHCEME DROP IN POUZE NA BULOVCE. Tímto heslem jsme chtěli poukázat na dlouhodobý problém, a sice přetíženos­t tohoto centra (…) Řešení naopak vidíme v rozvoji těchto center i v dalších velkých pražských městských částech tak, aby došlo k odlehčení Bulovky (…).“Gratulujem­e panu Cézovi a posíláme bludišťáka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia