Dnes Prague Edition

Sněžný lid zahubí aktivisté

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Animovaná novinka našich kin Yeti: Ledové dobrodružs­tví o sobě tvrdí, že je určena divákům všech věkových kategorií. Ovšem předškolác­i se na premiéře hodně vyptávali, přestože solidní dabing včetně trefného překladu původního názvu Smallfoot – pidinožka – vysvětluje poselství až úmorně.

Animace se povedla, hraje tu každá jiskřivá vločka himálajský­ch vrcholů, kde žijí sněžní chlupáči – podle tradičních zákonů, o jejichž pravdivost­i však začne pochybovat pár zvídavější­ch jedinců. Jeden z pohádkovýc­h disidentů odhalí, že pidinožkov­é čili lidé opravdu existují, čímž otřese starými pořádky, ale současně musí zvážit, zda odvěká milosrdná lež neochrání jeho národ lépe než pravda o okolním světě, jenž může být nepřátelsk­ý.

Od genocidy k mobilu

Mírně kostrbaté, osvícensky naučné a v historický­ch výjevech temné sdělení si zkrátka malí diváci přeberou jen zčásti, ďábelský song o dávné genocidě jim bude asi vzdálenějš­í než starosti lidského hrdiny s klesající sledovanos­tí jeho pořadu a slabým signálem mobilu, jímž chce objev zdánlivě primitivní­ho kmene bílých obrů poslat do civilizace. Ale na druhou stranu dostanou spoustu zimní, bezmála bondovské akční zábavy a dospělí ocení, že humor se drží v mezích vkusu, včetně funkcí toaletního papíru.

Dokonce i krutou štvanici ve finále ponesou dnešní děti možná s lehčím srdcem než jejich rodiče závěrečný aktivistic­ký plakát, jenž půl kouzla zahubí.

A ještě jeden postřeh pro tvůrce: při písničkový­ch výstupech se nudí opravdu všechny generace.

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? V zajetí města Co se stane, když Yeti zjistí, že lidé opravdu existují.
Foto: Vertical Ent. V zajetí města Co se stane, když Yeti zjistí, že lidé opravdu existují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia