Dnes Prague Edition

Kde jinde točit než v Abbey Road

Miro Žbirka natáčel novou desku opět v Abbey Road s muzikanty zvučných jmen. Vychází dvojjazyčn­ě a nese název Double Album.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Role producenta se stejně jako minule ujal Rob Cass, anglické texty psal legendární Pete Brown a nástrojů se chopili i někdejší McCartneyh­o spoluhráči.

Deska vychází napůl ve slovenštin­ě, napůl anglicky. Chcete s ní prorazit i na zahraniční trh?

Té myšlenky jsem se nikdy úplně nevzdal a s Petem pracujeme na tom, aby anglická verze vyšla mezinárodn­ě. Ale hlavní důvod je jiný. Seděl tam anglický zvukař, hráli angličtí a američtí hudebníci. Chtěl jsem tedy zpívat anglicky, abych zůstal v jejich vodách, oni písním rozuměli a mohli na nich pracovat. Až pak jsem je mohl dát do slovenštin­y. Nicméně obě verze mi dávají smysl, texty Peta Browna jsou skvělé. Nakonec přišla Míla Fürstová s výtečným obalem, takže mám pocit, jako by existovalo něco mezi nebem a zemí. Slovenskýc­h písní je

Miro Žbirka,

zpěvák

tentokrát víc, protože jsem si pohlídal, aby na to byl čas. Otextoval jsem do slovenštin­y navíc jednu skladbu z minulého alba, věnovanou našemu psovi Charliemu.

Odráželo se na výběru písní vědomí, že je nahrajete v Abbey Road?

Jasně, nemohl jsem vzít jen tak nějaké písničky, když jsem věděl, že budu točit s Robbiem McIntoshem, Hamishem Stuartem a Blairem Cunningham­em, členy kapely Paula McCartneyh­o z přelomu 80. a 90. let. Rob říkal, že to je s nimi stejně jako s Petem Brownem – když se jim písničky budou líbit, přijdou, když ne, tak do toho prostě nepůjdou. Měl jsem hroznou trému, ale vyšlo to.

Jak se pak s nimi nahrávalo?

Vzpomínám na okamžik, kdy jen tak mezi řečí padne informace, že někdo z nich před týdnem točil s Tomem Jonesem. Já potom jdu k mikrofonu a říkám si – no, teď ti teda do sluchátek Tom Jones nepůjde. Chodil jsem do studia stoprocent­ně nachystaný, Rob byl nadšený, jak fantastick­y zpívám a že nemusíme stříhat. Jenže už netušil, jak se to doma dlouho učím. Zaprvé to nechci v Abbey Road platit a taky tam nechci vypadat jako…

Ještě vás v Abbey Road něco překvapuje?

Takové ty věci, jako když o pauze potkám Gilese Martina, který mi prozradí, že v listopadu vyjde remix Bílého alba od Beatles. Kde jinde byste chtěli být? Ale není to snobismus. V Abbey Road není nic nemožné. Chcete hammondky? Dejte na chvíli pauzu a čtyři lidi do studia přitlačí varhany. A ještě je potřeba se rozhodnout, které, protože jich tam mají hned několik.

Jak vznikal obal od Míly Fürstové?

Míle se líbila ta moje slovensko-anglická „rozdvojeno­st“, viděla v ní paralelu ke svému životu mezi Anglií a Českem, a tak pojala i obal, kde vyleptala do mojí dvojité postavy spousty příběhů z textů. Jsem rád, že Double Album vychází i na vinylu, kde originální obal vynikne.

Chodil jsem do studia stoprocent­ně nachystaný. Nechci vypadat jako...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia