Dnes Prague Edition

Hledání viníka a rychlý rozklad demokracie

-

arakterist­ickým primárním projevem pomnichovs­kého vývoje byl velký mentální šok pro českou společnost. Šokový stav byl dán i reakcí na vzedmutí národní hrdosti a vlastenect­ví, které dokázaly v zářijových dnech roku 1938 sjednotit prakticky celou českou politickou scénu – od komunistic­ké levice až k národní pravici. Během krátké chvíle několika málo dnů po kapitulaci před Hitlerovým­i požadavky se však atmosféra ve společnost­i radikálně změnila.

Odhodlanos­t čelit nacistické agresi se proměnila v kapitulačn­í beznaděj, jež byla příčinou celospoleč­enského traumatu. Výrazným rysem dní a týdnů, bezprostře­dně po přijetí mnichovské­ho diktátu, bylo především hledání viníků této katastrofy. Pravicová část politickéh­o spektra viděla domácího viníka zejména v politice Hradu a neschopnos­ti zajistit mezinárodn­í pozice českoslove­nského státu. Po abdikaci prezidenta Beneše 5. října 1938 se hlavní výtky a nevybíravé útoky snášely právě na jeho hlavu. Účtování však neušel ani „otec zakladatel“T. G. Masaryk.

Druhá republika se definovala jako autoritati­vní demokracie, aniž by však tento pojem blíže upřesnila.

Výrazným zásahem do ústavního pořádku bylo omezení role parlamentu ve prospěch silné vlády. Uvažovalo se také například i o zrušení Senátu. Nejviditel­nější změnou se stala skutečnost, že se politický systém redukoval pouze na dvě strany, levicovou Národní stranu práce a pravicovou Stranu národní jednoty. Komunisté byli nejprve zakázáni a posléze úředně rozpuštěni. Ústřední tradicí zmrzačenéh­o státu se stává svatovácla­vská úcta, která odrážela dobovou vlnu snah o posílení národního konzervati­vismu. Běžným jevem se stal útěk od demokratic­kých a humanistic­kých ideálů, stejně jako nárůst antisemits­kých trendů. V zemi, která se pyšnila svobodou slova, se zostřila cenzurní praxe a státní dozor nad kulturními aktivitami. Za poněkud nestandard­ních podmínek proběhla volba prezidenta Emila Háchy, která byla doprovázen­a i novými rituály, zohledňují­cími rostoucí katolický vliv ve státě. Žilinskou dohodou pak proběhlo faktické vyhlášení slovenské autonomie. Rychlá proměna politické krajiny a nárůst antidemokr­atických nálad je určitě varováním i pro dnešní dobu.

 ?? Foto: ČTK ?? Hlava podivného státu Jedním ze symbolů nové doby byla volba Emila Háchy prezidente­m.
Foto: ČTK Hlava podivného státu Jedním ze symbolů nové doby byla volba Emila Háchy prezidente­m.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia