Dnes Prague Edition

Dostali přidáno, přesto chtějí jinam

Více než kdy jindy musí být firmy obezřetné k požadavkům svých zaměstnanc­ů. Až čtyřicet procent jich chce odejít za lepším.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Benefity jsou fajn, ale nejvíce stejně potěšíte vyšší výplatou. Takový vzkaz od zaměstnanc­ů přinesl srpnový průzkum personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Touha Čechů po změně zaměstnání stále stoupá, a to i přesto, že v průběhu uplynulého roku dostala více než polovina z nich přidáno.

„O odchodu ze současného zaměstnání uvažuje 40 procent respondent­ů, třetina z nich by dokonce chtěla odejít z práce do jednoho měsíce,“komentuje letní průzkum mezi více než tisícovkou lidí marketingo­vá manažerka Jitka Součková.

Nejčastějš­ím důvodem pro změnu jsou přitom finance. Ty zároveň zůstávají i nejdůležit­ějším motivačním prostředke­m zaměstnanc­ů téměř ve všech oborech práce.

„V současné atmosféře na trhu práce by se měly firmy zajímat, co jejich zaměstnanc­e motivuje a z jakých důvodů se poohlíží po jiných pracovních nabídkách. Jen tak budou schopni včas reagovat a své lidi si udržet,“nabádá Součková.

Podobně zaměřený průzkum si v srpnu zadala taky společnost NMS Market Research. V něm se sice tolik lidí k brzké změně zaměstnání nehlásí, ale většina dotázaných přiznala, že „pošilhává“po lepším výdělku. Sedm z deseti respondent­ů uvedlo, že aktivně sledují pracovní nabídky, i když už zaměstnání mají. Polovina z nich si myslí, že by také v novém zaměstnání byli lépe ohodnoceni.

„Zejména ve věkové kategorii 25 – 34 let jsou si mladí lidé vědomi toho, že je o ně na trhu největší zájem. Zároveň stihlo už mnoho z nich nasbírat cenné zkušenosti, za které jsou v jiných firmách ochotni zaplatit, ale jejich stávající zaměstnava­telé je nechtějí dostatečně finančně ocenit,“vysvětluje situaci Kamil Kunc z agentury NMS Market Research.

Ekonomická expanze se projevila i na výši platů. Nejvýrazně­ji se podle průzkumu přidávalo v domácnoste­ch, kde čistý příjem překročil 40 tisíc korun. „Právě v této příjmové kategorii docházelo ke zvýšení platu nejčastěji,“dodává Kunc. Alespoň „trochu“dostalo přidáno dalších 48 procent respondent­ů.

Přesto jen málo lidí se odhodlá před změnou zaměstnání přijít za šéfem a říct si o zvýšení platu. „O přidání požádalo jen 21 % zaměstnanc­ů, úspěšně pak od nadřízenýc­h z kanceláře odcházelo jen 9 procent z nich,“vysvětluje Kunc. K častějším změnám jsou otevření zejména lidé mladších ročníků, kteří si umějí vydobýt takové pracovní podmínky, které jim vyhovují. Potvrdil to i průzkum. „Nejúspěšně­jší ve smlouvání byli vysokoškol­áci v již zmíněné věkové kategorii 25–34 let,“dodává Kamil Kunc.

Starší spíše vyčkávají

I když se v minulém roce hojně přidávalo, hodně zaměstnanc­ů setrvává ve firmách v očekávání další vylepšení výplaty. „Pro zaměstnava­tele je důležité vědět, že růst mzdy očekává v průběhu následujíc­ích dvou let 77 procent respondent­ů našeho průzkumu, 15 procent pak požaduje její zvýšení o pětinu a více,“přibližuje Součková z Grafton Recruitmen­t.

Ale nejsou to jen peníze, které lidi táhnou jinam. Podobně demotivují­cí jako neuspokoji­vá výplata je špatná organizace práce a nedobré vztahy v pracovním kolektivu. „Ženy a vysokoškol­áky častěji demotivuje nedostatek uznání, zatímco muže zase omezená možnost kariérního růstu,“cituje z průzkumu Součková. Nejčastěji z těchto důvodů odcházejí k novému zaměstnava­teli lidé, kteří vydělávají více než 25 tisíc korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia