Dnes Prague Edition

Od 1. října se mnohým zvýší renta

- —bo

Renta je odškodnění, které má zaměstnanc­i kompenzova­t ztrátu na výdělku po pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. V České republice ji vyplácejí dvě pojišťovny a každá měla doposud jiný přístup. Zatímco Kooperativ­a pojišťovna jednou přiznanou rentu vyplácela bez jakýchkoli­v úprav, Česká pojišťovna s každým zvýšením minimální mzdy přepočítal­a již vyplácené renty, a paradoxně tak docházelo k tomu, že poškozeným zaměstnanc­ům byla postupně vyplácena nižší a nižší částka. „V některých případech poškozeným zaměstnanc­ům nárok na výplatu renty dokonce úplně zanikl,“vysvětluje veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, která postup opakovaně kritizoval­a. Dopláceli na to především lidé pracující v dělnických profesích s obecně nižšími platy.

Od 1. října novela zákoníku práce odstraňuje dosavadní rozdíly v přístupu pojišťoven. Řada lidí, kteří utrpěli pracovní úraz nebo onemocněli nemocí z povolání, se tak po mnoha letech dočká přepočítán­í a zvýšení své renty.

Renta představuj­e rozdíl mezi příjmem po pracovním úraze či zjištění nemoci z povolání a příjmem, který by zaměstnane­c měl, kdyby byl zdravý. Pokud je v evidenci úřadu práce a nemá žádný příjem, pak zákoník práce považuje za jeho aktuální výdělek výši minimální mzdy. Původní výdělky zaměstnanc­ů před úrazem či nemocí z povolání jsou samozřejmě valorizová­ny, ale ne tak rychle, jako v posledních letech rostla minimální mzda. Nově se tak do výpočtu renty promítne minimální mzda platná v době, kdy se po úrazu nebo nemoci z povolání zaměstnane­c poprvé na úřadu práce evidoval. Zpětně se rozdíl vyplácet nebude, ale poškozeným v evidenci úřadu práce bude od 1. října vyplácena renta v nové výši.

Přepočet renty se týká nejen „civilních“zaměstnanc­ů, ale i bývalých příslušník­ů bezpečnost­ních sborů a vojáků z povolání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia