Dnes Prague Edition

Všichni chtějí hudební síň

Kandidáti na primátora chtějí koncertní síň v Holešovicí­ch a dostavit pražské okruhy. Shodli se na tom v primátorsk­é superdebat­ě serveru iDNES.cz.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

PRAHA

Být narozen ve městě, které chci vést, je výhodou. Nedávno se na tom shodli kandidáti na primátora Prahy. Při včerejším místopisné­m testu v rámci superdebat­y iDNES.cz ale rodilí Pražané selhali.

Každý z šesti kandidátů, kteří byli na základě průzkumu volebních preferencí agentury STEM/MARK pozváni do debaty, musel na slepé mapě najít jednu z okrajových městských částí. Kandidát SPD Hynek Beran řekl, že žije celý život v centru a Satalice hledal na jihu místo na severu. Na Satalice naopak ukázal exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS), který měl však ukázat na Slivenec, jenž se nachází na zcela opačné straně města.

Problém s místopisem měl ve včerejší debatě i lídr Prahy sobě Jan Čižiský, ačkoli jeho tip lokace Řeporyjí na slepé mapě nebyl tak vzdálen od skutečnost­i jako u jiných lídrů „křtěných Vltavou“. Naopak překvapili kandidáti, kteří nepochází z Prahy: Jiří Pospíšil (TOP 09) a Petr Stuchlík (ANO) přesně našli zadanou městskou část, Zdeněk Hřib (Piráti) ji zaměnil za sousední.

Adepti na primátorsk­ý řetěz ale většinu debaty řešili budoucnost Prahy a v lecčems si notovali. Kromě lídra Pirátů se všichni aspiranti na post primátora shodli na výstavbě nové koncertní síně poblíž stanice metra Vltavská v Praze 7.

„Chceme, aby po nás zůstala významná stavba našim dětem a vnukům, kteří si naše období budou spojovat s konkrétní stavbou. A nebudou na nás vzpomínat jako pouze na ty, co tu lepili mosty, které padaly po paní Krnáčové,“uvedl Pospíšil, lídr koalice TOP 09 a STAN nazvané Spojené síly pro Prahu. Podoba síně by měla vzejít z mezinárodn­í architekto­nické soutěže.

Shodu našli i v tom, aby město získalo zcela pod svou kontrolu společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která v metropoli distribuuj­e vodu. Od 90. let ji vlastní francouzsk­á společnost Veolia, které tak z prodeje vody plynou zisky.

„Radní z ANO minulý týden dotáhl výkup alespoň části firmy od Veolie zpátky do rukou města. Musím si ale povzdechno­ut. To primátor Jan Kasl, jehož kaslovci (Demokraté Jana Kasla, pozn. red.) nyní kandidují s TOP 09, s náměstkem Paroubkem (dříve ČSSD), prodali pražskou vodu Veolii,“řekl Stuchlík (ANO) k nákupu 49 procent společnost­i PVK.

Město musí vlastnit vodu

Po včerejší debatě se také zdá, že by se nové vedení města mělo zabývat výstavbou městských okruhů a změnou současného systému rezidentní­ho parkování. Modré zóny by zůstaly, jen už by v nich mohli parkovat i lidé z jiných městských částí a ne jen z té, pro kterou daná zóna platí.

„Systém vyžaduje změnu, ale žádná reforma parkovacíc­h zón nepřinese nová parkovací místa. Musí se budovat záchytná parkoviště na okraji města pro Středočech­y, aby nejezdili až do města,“popsal pirát Hřib. V příspěvcíc­h ostatních také

zaznělo, že by mohla být jen jedna modrá zóna nebo by se mohla změnit současná pravidla, kdy může řidič stát v cizí modré zóně dvě hodiny, ale musí za to platit. Poplatek by se mohl snížit a naopak by se prodloužil povolený čas stání v sousedních městských částech.

Debata trvající zhruba 1,5 hodiny se však celá nenesla jen v souznění všech kandidátů. Rozdílné názory měli na roli města v oblasti bydlení, které je jedním z hlavních témat letošních pražských voleb. V hlavním městě totiž dlouhodobě stoupá cena za byty, na což teď chtějí podle svých slibů všechny strany reagovat.

Dohady o dostupné bydlení

Přestože zástupci Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy už dříve řekli, že je nutné, aby město navyšovalo počet bytů ve svém vlastnictv­í, exprimátor Svoboda uvedl, že dostupné bydlení by měly řešit jednotlivé městské části. „Je to jejich problém. My na Praze 2 to umíme řešit, tam máme byty pro své obyvatele,“dodal.

Proti tomu se ohradil Čižinský z Prahy sobě. „Bytová politika je věcí celého města a musí se tak řešit. Jinak všichni, kteří mají problém, se hlásí na městských částech, které se tomu věnují, a očekávají pomoc. Což ty radnice nemohou vydržet,“řekl Čižinský, jenž je starostou Prahy 7.

Kritiku sklidil i Pospíšilův návrh, aby magistrát pomohl lidem k zisku hypotéky tím, že by je jim garantoval takovou částku, která jim k poskytnutí úvěru schází. S tím nesouhlasi­l lídr pražských Pirátů, podle nějž by tento krok podpořil jen stranu poptávky, zatímco by se mělo pracovat na vyšší nabídce, tedy více bytech pro lidi.

Neshody panovaly i nad tím, jestli se má ve městě instalovat více kamer. „Určitě jsem pro rozšíření kamer. Musí se však pracovat i na jejich populariza­ci a zajistit jejich nezneužití,“uvedl kandidát SPD Beran.

Většina lídrů byla zdrženlivě­jší, kamery by dle nich měly být jen na místech, která to vyžadují, a Praha by měla prevenci kriminalit­y budovat i jinak. ODS chce kupříkladu zavést program Znám svého strážníka. „Strážníci by neměli věnovat tolik času botičkám a pokutám, prevence je základ eliminace trestných činů,“popsal Svoboda.

Během celé debaty mohli diváci na iDNES.cz hlasovat o sympatiích jednotlivý­ch lídrů. Nejvíc hlasů získal Pospíšil, druhý byl Svoboda a třetí Čižinský.

Záznam z debaty kandidátů na primátora najdete na volby.praha.cz.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Adepti na primátora Do včerejší debaty serveru iDNES.cz byli pozváni lídři stran a hnutí, kteří mají podle výsledků průzkumu (viz níže) šanci být zvoleni do zastupitel­stva hlavního města a stát se primátorem. Zleva: Jiří Pospíšil (TOP 09), Bohuslav Svoboda (ODS), Hynek Beran (SPD), Zdeněk Hřib (Piráti), Petr Stuchlík (ANO) a Jan Čižinský (Praha sobě).
Foto: Michal Růžička, MAFRA Adepti na primátora Do včerejší debaty serveru iDNES.cz byli pozváni lídři stran a hnutí, kteří mají podle výsledků průzkumu (viz níže) šanci být zvoleni do zastupitel­stva hlavního města a stát se primátorem. Zleva: Jiří Pospíšil (TOP 09), Bohuslav Svoboda (ODS), Hynek Beran (SPD), Zdeněk Hřib (Piráti), Petr Stuchlík (ANO) a Jan Čižinský (Praha sobě).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia