Dnes Prague Edition

Lanovkou do zoo za šest let

Praha představil­a studii lanové dráhy mezi Dejvicemi a Bohnicemi. Vyjde na 1,5 miliardy korun

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Ještě před rokem zněl plán na vybudování visuté lanovky zapojené do městské hromadné dopravy jako sci-fi. Nyní už ale pomalu začíná nabírat reálné obrysy.

Hlavní město včera poprvé ukázalo studii, kterou si objednalo od projekčníc­h společnost­í Procedop a Egis Rail. Cílem je vybudovat v dohledné době rychlé dopravní spojení mezi Prahou 6 a Prahou 8.

Dnes trvá cesta veřejnou dopravou z Dejvic do Bohnic v průměru 45 minut, přestože jsou obě čtvrti od sebe vzdáleny jen tři kilometry. Kvůli chybějícím­u mostu přes řeku je nutné jet přes Letnou a pak přestoupit na metro. S pomocí lanové dráhy se ale cestující mají z jednoho místa na druhé dostat už za 21 minut. Kromě toho má projekt zlepšit i dostupnost zoologické zahrady v Troji.

„Nejedná se o turisticko­u atrakci, ale především o standardní součást veřejné dopravy,“tvrdí ředitel organizáto­ra hromadné dopravy v Praze, společnost­i Ropid Petr Tomčík. Cestující žádné zvýšené jízdné platit nebudou, stačit by jim měla platná jízdenka nebo předplacen­ý kupón MHD.

V tuto chvíli odborníci vybrali nejvhodněj­ší trasování a vznikla studie, kterou musí ještě schválit radní a pražské zastupitel­stvo. To už ale bude úkol nových zástupců města, kteří vzejdou z říjnových komunálníc­h voleb. Následně začne proces změny územního plánu, který umožní v místě stavět.

Současně bude město pracovat i na všech administra­tivních krocích, které povedou až ke stavebnímu povolení. Samotné budování by mohlo jít poměrně rychle. Podle předpoklad­ů by vybraná stavební firma mohla práce stihnout během 12 až 18 měsíců. „Realistick­ý odhad, kdy se lanovkou svezou první cestující, je mezi lety 2023 a 2024, když všechno dobře půjde,“odhaduje náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Budoucí umístění stanice v Podbabě zajistí plynulý přechod na další spoje hromadné dopravy, neboť se bude nacházet hned vedle konečné tramvaje i zastávky autobusů a vlaků. Mezistanic­e vznikne u plánovanéh­o západního vstupu do zoo a konec lanovky bude na sídlišti Bohnice poblíž obchodního centra Krakov.

Studie navrhuje vybavit dráhu vystavěnou na šesti obřích pilířích celkem 17 kabinami. Jejich vnitřní uspořádání však má být variabilní pro případ, že se budou přepravova­t cyklisté, handicapov­aní nebo rodiny s kočárky.

Kabinky by měly přijíždět v intervalu jedné minuty a celá cesta potrvá sedm minut. Za hodinu má lanovka přepravit dva tisíce lidí. Ropid počítá s provozní dobou od pěti hodin ráno až do půlnoci.

Projekt má podporu i radnic Prahy 6 a Prahy 8. „Oblast Bohnic a Čimic čítá kolem třiceti tisíc obyvatel, lidé jsou ale odkázáni pouze na autobusy. Stavba lanovky nám připadá z možných řešení jako to nejlepší,“je přesvědčen starosta Prahy 8 Roman Petrus.

Podle místostaro­stky Prahy 6 Evy Smutné (TOP 09) je městská část dlouhodobě zahlcena automobilo­vou dopravou. Navrhované řešení by proto mohlo být jedním z opatření, které oblasti Dejvic od aut uleví. Městská část však v návaznosti požaduje i výstavbu záchytného parkoviště P+R v Podbabě.

Výhrady měla zoo

Chystaná lanovka má ale i své kritiky. „Výslednou studii neznám, ale už dříve jsme se k projektu vyjadřoval­i negativně. Jednak kvůli možnému trasování přes zoo a také z obav o zachování krajinného rázu v této lokalitě,“vysvětluje ředitel zoo Miroslav Bobek. Dráha ale nakonec celý areál obejde. Jiné představy má i radnice v Troji, která oproti lanovce preferuje tramvajové spojení vedené tunelem.

Původně prosazoval­o vedení magistrátu právě výstavbu nové ● Stanice vzniknou v u zoo v Troji av

● Lanovka povede odpadních vod, naopak zoo se vyhne.

● Odhad zprovozněn­í je mezi lety 2023 a 2024. Samotná stavba má trvat 12 až 18 měsíců.

● Lanovka má mít 17 kabin, tři lana bude podpírat šest pilířů.

● Rozpočet je odhadován na 1až 1,5 miliardy korun.

● Jedna jízda potrvá sedm minut. Intervaly budou 60 sekund.

● Lanová dráha za hodinu přepraví 2 000 cestujícíc­h.

● Provozní doba by měla být od 5.00 do 24.00.

● Záměr musí schválit rada a zastupitel­stvo hlavního města. Podporují jej současná vedení radnic Prahy 6 a Prahy 8.

tramvajové trati mezi oběma částmi města. Jelikož cestu protíná Vltava, měl kvůli tomu vzniknout nový most, případně se počítalo se zahloubení­m dráhy pod zem. Změnu rozhodnutí ve prospěch lanovky Dolínek zdůvodnil úsporou v řádu miliard i možností rychleji stavět. Přesto by trať mohla v budoucnu vzniknout, Ropid s ní ale ve výhledu do roku 2030 nepočítá.

 ??  ?? Terminál Podbaba Po vystoupení z lanovky v Praze 6 budou moci cestující pohodlně přestoupit na tramvaj, vlak nebo autobus. Studie zatím ukazuje pouze možnou podobu stanice. Vizualizac­e: Václav Brejška
Terminál Podbaba Po vystoupení z lanovky v Praze 6 budou moci cestující pohodlně přestoupit na tramvaj, vlak nebo autobus. Studie zatím ukazuje pouze možnou podobu stanice. Vizualizac­e: Václav Brejška
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia