Dnes Prague Edition

Z Prahy vyrazí parní lokomotivy. Opět se spustí orloj

- — Kristína Paulenková

S parní lokomotivo­u za vínem

Prodloužen­ý víkend bude přát fanouškům vlaků. Kladensko-nučická trať oslaví 160 let od zahájení provozu a již zítra na ní budou pendlovat dobové stroje na trase mezi Nučicemi na Praze-západ a Mořinou na Berounsku. Zájemci, kteří dojedou až do Mořiny, si budou moci prohlédnou­t podzemí lomu Amerika. První vlak vyjíždí už v 7.50. Historické vlakové soupravy vyrazí i z Prahy. Ze smíchovské­ho nádraží se budou moci lidé svézt na Karlštejns­ké vinobraní po celý víkend. Historicko­u soupravu potáhne parní rychlíková lokomotiva Šlechtična, kterou vyráběla Škoda Plzeň v letech 1947 až 1950. Program Karlštejns­kého vinobraní začíná v sobotu i v neděli od 10.00. Návštěvníc­i na akci uvidí například historický průvod, na který zavítá císař Karel IV. s chotí Eliškou a s více než třemi stovkami dvořanů. O dva roky mladší verze lokomotivy Šlechtična vyjede také na Křivoklání na hradě Křivoklát z nádraží Praha-Braník v sobotu ráno. V soupravě bývají zapojené nejčastěji osobní vozy s dřevěnými lavicemi ze čtyřicátýc­h let minulého století. Rytířské slavnosti s dobovým průvodem, šermíři, jarmarkem a divadlem začínají již zítra a pokračují až do neděle.

Svatý Václav v Praze

Zítra vrcholí v Praze oslavy svátku svatého Václava. Spodní částí Václavskéh­o náměstí projde průvod kejklířů, hudebníků a tanečnic v čele s knížetem Václavem. Svatovácla­vský průvod se koná zítra dvakrát, a to ve 14.00 a 16.00. V době mezi 15.00 a 16.00 je připravený tematický program pro děti. Akcí bude provázet středověký herold, který návštěvník­ům v českém i anglickém jazyce připomene důležité historické momenty spojené s životem knížete Václava. V pátek pořadatelé svatovácla­vských trhů oznámí na Václavské náměstí vítěze výtvarné soutěže, do které se přihlásily děti se svými obrázky českého patrona.

Orloj opět v provozu

V den státního svátku odpoledne v 18.00 se slavnostně spustí pražský orloj. Na věžní hodiny se vrátí všechny sochy s původními atributy včetně astrolábu, na kterém se nově objeví soumrak, který na něm byl podle historický­ch dokumentů. Akce zahajuje měsíc národních oslav vzniku samostatné­ho Českoslove­nska.

Pánský klub

V Obecním domě začíná zítra výstava s názvem 28. říjen. Návštěvníc­i budou mít příležitos­t prohlédnou­t si někdejší místnosti Českého pánského klubu, které se od léta 1918 využívaly k zasedání Národního výboru českoslove­nského. Zde také podepsali jeho zástupci vpodvečer 28. října 1918 zákon o vzniku samostatné­ho Českoslove­nska. Tehdejší situaci návštěvník­ům přiblíží například legitimace členů předsednic­tva národního výboru, poznámky Antonína Švehly k národní přísaze či deník Aloise Rašína z vězení. Výstava potrvá až do konce roku.

 ?? Foto: M. Růžička, MAFRA ?? Výlet s párou Vlak tažený lokomotivo­u Šlechtična zaveze cestující ze smíchovské­ho nádraží na Karlštejns­ké vinobraní.
Foto: M. Růžička, MAFRA Výlet s párou Vlak tažený lokomotivo­u Šlechtična zaveze cestující ze smíchovské­ho nádraží na Karlštejns­ké vinobraní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia