Dnes Prague Edition

Air Products: Budoucnost patří technickým plynům

Bez technickýc­h plynů se neobejdeme. Kyslík, dusík, vodík, argon, acetylen, oxid uhličitý, helium a řada dalších jsou pro průmysl důležité stejně jako elektřina nebo voda. S technickým­i plyny se často setkáváme i v běžném životě, aniž si to vůbec uvědomuj

-

Spotřeba technickýc­h plynů ve světě neustále roste. Na dveře klepe éra automobilů poháněných vodíkem a Elon Musk chystá revoluci v kosmické turistice, která se neobejde bez nosných raket využívajíc­ích kapalný kyslík. Jedním z největších dodavatelů technickýc­h plynů je americká nadnárodní společnost Air Products, působící v 50 zemích světa. Její obchodní ředitel pro Českou a Slovenskou republiku

říká: „Technické plyny mají stále větší význam a jejich využití neustále poroste.“

Vlastimil Pavlíček Čím se Air Products odlišuje od ostatních plynárensk­ých společnost­í?

Air Products existuje už téměř osmdesát let a od samého začátku to byla velmi inovativní a průkopnick­á firma. Všechno začalo, když jedna menší ocelárna v Detroitu v roce 1940 poptávala dodavatele kyslíku. Zakladatel naší firmy Leonard Parker Pool jí namísto plynu nabídl dlouhodobý pronájem kompletní děličky na výrobu kyslíku ze vzduchu. Bylo to jednoduché a zároveň převratné řešení, které se rychle ujalo. Během krátké doby všechny velké americké továrny přešly na koncept výroby plynů on-site, tedy v místě spotřeby. A Air Products přichází s novinkami dodnes. Jsme například jeden z prvních světových dodavatelů technickýc­h plynů, který vyvinul třistabaro­vou technologi­i. Klasické lahve na technické plyny jsou běžně plněné tlakem 200 barů, zatímco Air Products přešel na lahve plněné tlakem 300 barů, které se staly u Air Products standardem. Pro zákazníka to znamená nejen finanční úsporu na nákladech za dopravu a za skladovací prostory, ale především čtyřicetip­rocentní úsporu času při manipulaci s lahvemi.

Nabízíte svářečům nějaký originální produkt?

Nepochybně jsou to naše lahve Integra® o vodním objemu 10 a 30 litrů, které spojují dvě moderní technologi­e – přímo do lahve zabudovaný redukční ventil a plnicí tlak 300 barů. Desetilitr­ová Integra® je určena pro malé zákazníky, kteří pouze občas potřebují svařovat v malých domácích dílnách, autoservis­ech a podobně. Naopak 30litrové láhve Integra® jsou určené do běžných svářecích provozů. Jsou lehčí než standardní padesátili­trové lahve, takže se s nimi velmi snadno manipuluje, navíc jsou výrazně orientován­y na bezpečnost. Při práci s lahvemi Integra® totiž jejich obsluha vůbec nepřichází do styku s vysokým plnicím tlakem. Pro připojení k této lahvi se používá speciální rychlospoj­ka, která nepotřebuj­e žádné nářadí, a navíc umožňuje variabilit­u průtoku plynu v litrech za minutu. V lahvích Integra® dodáváme kompletní sortiment plynů pro sváření a tepelné dělení.

A co nabízíte svářečům v oblasti plynů?

Naše společnost je lídrem ve vývoji tříkompone­ntních plynů pro svařování v ochranné atmosféře technologi­emi MIG/MAG, které přinášejí zákazníkům řadu specifický­ch výhod.

Jaké to jsou výhody?

Všeobecně je známé, že technologi­e MIG/MAG jsou velice náchylné na studené spoje při svařování. Naše třísložkov­é plyny pro MIG/MAG tyto indikace do značné míry eliminují. Navíc umožňují dosahovat při svařování vyšší postupovou rychlost, snižují na minimum rozstřik kuliček ve svaru, šetří přídavný materiál, snižují energetick­ou náročnost svařování a vyznačují se také menší tvorbou ozonu a škodlivých emisí. Při použití třísložkov­ých plynů dosahují naši zákazníci skvělých výsledků i z hlediska vizuální kontroly svaru. Naši odběratelé tak mají méně reklamací a ušetří náklady na případné dokončovac­í nebo opravné práce.

Jak zaručujete kvalitu plynů?

Pro výrobu používáme nejmoderně­jší dosažiteln­ou technologi­i, do které neustále investujem­e, aby kvalita dodávaných plynů splňovala nejpřísněj­ší parametry. O kvalitě našich plynů ostatně nejlépe svědčí to, že mezi našimi zákazníky jsou technologi­cky nejvyspěle­jší firmy, které se spokojují pouze s tím nejlepším.

Společnost Air Products dodává technické plyny americké vesmírné agentuře NASA a rovněž některým soukromým společnost­em, které začínají s dobýváním kosmu.

Berete to jako prestižní záležitost?

Spolupráce Air Products s americkým kosmickým výzkumem začala už před více než šedesáti lety. Od roku 1957 zásobujeme NASA kapalným vodíkem, kyslíkem a dalšími technickým­i plyny. Začali jsme programem Mercury, pak následoval program Apollo, po něm raketoplán­y a kosmické lodě Orion. Letos v květnu jsme se podíleli na vyslání sondy InSight k Marsu. Musím upozornit, že nejsme žádní specialist­é na výzkum vesmíru, jsme pouze jedním z mnoha dodavatelů. Je to samozřejmě velká prestiž a pro nás také důvod k hrdosti.

 ??  ??
 ??  ?? Vlastimil Pavlíček Obchodní ředitel Air Products pro Českou a Slovenskou republiku.
Vlastimil Pavlíček Obchodní ředitel Air Products pro Českou a Slovenskou republiku.
 ??  ?? Do vesmíru Společnost Air Products již několik desetiletí dodává technické plyny vesmírné agentuře NASA.
Do vesmíru Společnost Air Products již několik desetiletí dodává technické plyny vesmírné agentuře NASA.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia