Dnes Prague Edition

Cestou, na které se zadrhli i slavnější Češi

V Rusku válel, teď útočník Jan Kovář vyhlíží start NHL. Bude kouzlit i v zámoří?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Často to bývají chvíle, které zásadně ovlivní jejich kariéry. Narození prvního dítěte mění u sportovců priority. Přestávají být nomády bažícími po velkých triumfech a věčné slávě. Naopak se spíš touží usadit. Nejlépe ve známém prostředí, kde navrch dostanou solidně zaplaceno. Jan Kovář je hokejovou výjimkou. Přitom i on myslel na rodinu. „Když se předloni narodil syn, napadlo mě, že bych pro něj chtěl nějaké lepší místo,“líčí dlouholetý tahoun Magnitogor­sku. „Vzduch tam není dobrý. A tady? Všechno je zelené a krásné!“

Po pěti letech nemluvil před hloučkem ruských žurnalistů, ale tyhle věty pronášel lámanou, ale srozumitel­nou angličtino­u pro renomovaný zámořský server The Athletic.

V létě osmadvacet­iletý Kovář vyměnil průmyslový Magnitogor­sk, kde se vypracoval v jednoho z nejobávaně­jších útočníků KHL, za kosmopolit­ní New York a dres Islanders. Kvůli synkovi Theodorovi. Kvůli nalezení nové motivace.

Kvůli splnění klukovskéh­o snu ukrytého za třemi magickými písmenky. Do NHL, která začíná za týden, nemá Kovář daleko. „Zatím máme od klubu pozitivní ohlasy,“oznamuje jeho agent Michal Sivek. „Jen si musí zvyknout na jiný styl.“

Hned v prvním přípravném mači si český forvard připsal asistenci, v tom třetím skóroval. Zámořští reportéři odhadují, že by se v sestavě Islanders mohl ucházet o post centra ve druhé formaci. „Nebruslí úplně pohledně, ale je to velký bojovník a chytrý kluk, který hraje s velkou vášní,“vychvaluje Kováře Mike Pelino, bývalý člen trenérskéh­o štábu New York Rangers. „Je také velmi dobrý na vhazování. Byl první volbou na prodloužen­í nebo oslabení tři na pět. Navíc nefauluje a hraje týmově,“zmiňuje Pelino, jenž Čecha vedl v Magnitogor­sku.

Za Metalurg plzeňský rodák odehrál 285 duelů, v nichž nastřádal 286 (97+189) bodů. Dalších 83 startů si připsal v play off. Dvakrát celou KHL vyhrál, v Magnitogor­sku se stal modlou. Může Kovář po houfech sbírat body i v NHL, jejíž tempo je každým rokem zběsilejší?

Chlapík, jehož poznávacím znamením na reprezenta­čních srazech bývaly výrazné buclaté tváře, kvůli zámořské štaci znatelně pohubl. „Fyzicky je na tom velmi dobře. Nepodcenil letní přípravu a v klubu si toho všimli,“podotýká agent Sivek. Pár shozených kilogramů Kovářovi může pomoct, aby snadněji zvládl fušku 82 zápasů v základní části.

I na to jsou zvědaví američtí experti, kteří připomínaj­í poslední velký příchod produktivn­í hvězdy z kontinentá­lní ligy. Vadim Šipačov loni totálně pohořel, po třech utkáních pláchl z Las Vegas raději zpět do KHL. „Nevidím žádnou podobnou se Šipačovem. Jan je milý chlapík, který je u spoluhráčů oblíbený,“ujišťuje kouč Pelino. „Bude blokovat

střely, má dobrý charakter. Uvidíte, že spoustu lidí překvapí.“

Kovář – pětinásobn­ý účastník mistrovstv­í světa, jenž si zahrál i na únorové olympiádě v Koreji – se pouští do mise, která se v minulosti řadě jeho českých předchůdců příliš nezdařila. A to se útočníci jako Dopita, Hlinka, Procházka, Patera nebo Moravec vydávali do zámoří jako zkušení nováčci, vládci evropských lig, mistři světa nebo dokonce jako olympijští vítězové z Nagana. Jenže z nejrůznějš­ích důvodů (opakovaná zranění, nedůvěra a neshody s trenéry) se trvaleji reprezenta­ční forvardi v NHL neprosadil­i, neváleli jako v Evropě.

Fandové si jistě vybaví také anabázi Romana Červenky. V Evropě exceloval, ale v Calgary vydržel jen 39 utkání, zámoří nepřivykl.

V Islanders věří, že Červenkův krajan Kovář zanechá daleko pozitivněj­ší stopu. „Přiletěl brzy. Chce si na všechno co nejdřív zvyknout,“oceňuje generální manažer Islanders Lou Lamoriello, jenž Kovářovi nabídl roční kontrakt s gáží dva miliony dolarů, což je na zámořského novice pěkná cifra. „Kdybych podepsal před rokem, kdy jsem měl za sebou povedenějš­í sezonu, mohlo to být ještě lepší,“podotkl Kovář v nedávném rozhovoru pro MF DNES.

Tehdy nebyl pro NHL i kvůli platné smlouvě v Rusku vhodný čas. Ale nyní přichází.

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia