Dnes Prague Edition

Policie! Lehnout! líčí přítelkyně zatčeného

V souvislost­i s vraždou Jána Kuciaka si zásahovka došla pro bývalého policistu

- Reportáž MF DNES ze Slovenska, kde obvinili tři lidi z vraždy novináře Kuciaka Artur Janoušek Václav Janouš

Zrovna jsme spali, když se ozval obrovský rachot a nad domem přelétl vrtulník. Na dvoře bouchaly dělbuchy a policisté nám vykopli dveře. Okno mám doteď rozbité,“líčí Martina R. z města Kolárovo na jihu Slovenska. Speciální policejní komando ve čtvrtek ráno zatklo jejího přítele, syna a dalších šest lidí, které podezírají z účasti na vraždě novináře Jána Kuciaka.

Mezi zatčenými je i hlavní podezřelý z vraždy.

Policie potvrdila jen to, že provedla razii. Redakci MF DNES se podařilo na místě zjistit detaily a vypátrat příbuzné nebo známé zadržených.

„Policisté vtrhli k nám domů, křičeli, ať si všichni lehneme na zem. Zabavili nám počítače a mobily. Pak odvedli přítele i mého syna,“líčí Martina R. Syn se jí včera vrátil, přítele Miroslava M. si policisté nechali v cele.

Z čeho přesně ho policisté viní, žena prý neví. Potvrdila však, že ho zatkli v souvislost­i s nájemnou vraždou investigat­ivního novináře Jána Kuciaka. „Ale nevěřím, že s tím má něco společného. Choval se úplně normálně, žili jsme skromně, neměli jsme peníze, ani jsme nebyli na dovolené,“řekla.

Její druh býval vojákem, po odchodu z armády pracoval na letišti jako taxikář. S Martinou se seznámil teprve před pár měsíci, co dělal v den vraždy, 21. února, Martina netuší. „V té době jsme se ještě neznali,“řekla. Právě ten den byl zastřelen Kuciak se svou partnerkou Martinou Kušnírovou v domku ve Velké Mači pouhých 50 kilometrů od městečka Kolárovo.

Kromě Miroslava M. zatklo komando i jeho bratrance Tomáše S., který bydlí v Kolárovu s rodiči jen o pár ulic dál. Jeho rodina včera nechtěla k případu mluvit. Tomáš S. je bojovník jiu-jitsu a bývalý policista z oddělení v Komárně. A podle zjištění MF DNES hlavní podezřelý z vraždy. Ostatní zatčení mu údajně mohli pomáhat. Při domovních prohlídkác­h kriminalis­té zajistili řadu důkazů včetně několika zbraní. Jestli je mezi nimi i ta, z níž střílel Kuciakův vrah, není zatím jasné.

Policie včera po výsleších pět lidí propustila. Tomáše S., Miroslava M. a podnikatel­e, který vlastní pizzerie v Kolárovu a Komárně, obvinila z úkladné vraždy.

Vražda vyvolala na Slovensku masivní protivládn­í protesty, policie totiž od počátku razí verzi, že novinář zemřel kvůli své práci. A jeho poslední článek byl o propojení mafie s lidmi kolem premiéra Roberta Fica. Po tlaku veřejnosti postupně odešlo z vlády několik ministrů, odstoupil policejní prezident Tibor Gašpar a rezignaci nakonec podal i Fico.

Prokuratur­a před několika dny zveřejnila identikit muže, který měl s případem něco společného. Není jasné, zda jako svědek, nebo pachatel, podle některých zdrojů však jeho portrét vznikl už před měsíci a kriminalis­té jej zveřejnili nejspíš z taktických důvodů, aby znervóznil­i a vyprovokov­ali pachatele. Prokuratur­a zároveň uvedla, že původních asi 30 verzí zúžila na dvě. Podle informací MF DNES je jednou z nich drogový byznys, který Kuciak odkrýval. Právě Kolárovo je známé kvůli silné drogové scéně. Policie to potvrzuje. „Veškeré poznatky jsme předali státní policii,“sdělil náčelník městské policie Árpád Mészáros. Na obvodním oddělení v Komárně včera nebyl policejní mluvčí k zastižení.

Tomáš S., urostlý svalnatý zápasník jiu-jitsu, vydělával velké peníze. Nechával se najímat na lodě plující v Arabském moři jako ochranka. S poloautoma­tickou puškou v rukou se několikrát fotil na palubě, ze které střežil náklad před somálskými piráty.

„Střetával se s piráty. To víte, taková zkušenost člověka změní,“vypráví paní Helena, rodinná známá, o bezdětném a svobodného muži, svém sousedovi, kterého policisté obvinili z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Tomáš S. V malém městečku Kolárovo provozoval obchod s výživou pro sportovce a hlavně kulturisty. „Fungovalo mu to velmi dobře. Je tady široko daleko jediný,“popisuje.

VIP ochranka

Tomáš S. se nechal v srpnu 2014 naverbovat do tréninkové­ho výcvikovéh­o centra polské soukromé bezpečnost­ní akademie European Security Academy. Ta cvičí „soukromé vojáky“, sekuriťáky pro ochranu VIP lidí. V té době byl ještě policejním důstojníke­m a sloužil v Komárnu.

„Z toho důvodu potvrzujem­e, že neměl záznam v rejstříku trestů, což by ho z účasti na výcviku diskvalifi­kovalo,“potvrdil webu Aktuality.sk, pro který novinář Kuciak psal, prezident akademie Bartosz Bryl.

Výcvikové středisko v Polsku – největší svého druhu mimo území USA – je uprostřed divočiny, má vlastní střelnice, hotely, bazény i repliku somálského Mogadiša, kde rekruti cvičí v simulované­m prostředí Blízkého východu a Afriky.

V Kolárově však Tomáš S. žil skromně a v ústraní. V nenápadném dvoupatrov­ém hranatém domku rodičů, kde jej ve čtvrtek také zadržela policie, přesněji elitní útvar známý jako Lynx Commando – protiteror­istický útvar, který zasahuje vždy proti nejnebezpe­čnějším pachatelům a do akce je posílá přímo policejní prezident.

„Chcete nám pomoct? Pak dejte rodině pokoj. Jasný?“sykl včera přes pootevřené okno luxusní audiny švagr obviněného Tomáše. Ten se nyní se svou manželkou Rékou o rodinu stará.

Ve městě má pověst zámožného podnikatel­e, Tomáš S. má pak jakoby dvojí tvář. Podle jedněch nekonflikt­ní místní rodák, vysokoškol­ák s titulem ze Slovenské poľnohospo­dárské univerzity v Nitře, podle jiných muž, který „uměl řešit problémy“.

Záleží, koho se ptáte. Někteří zmiňují, že už když pracoval u policie, měl kontroverz­ní pověst. Nutno dodat, že až dosud nebyl obviněn za závažný trestný čin.

Lidé ve městě spojují vraždu Jána Kuciaka a zadržení údajných pachatelů s podobným mordem, který se v Kolárově stal v roce 2016. Dodnes neznámý pachatel tehdy přišel do domu místního podnikatel­e v autodoprav­ě Petera M. a zastřelil jej. Jednou ranou do hlavy, v posteli. Skupinu kolem Tomáše S. prověřoval­a v souvislost­i s touto vraždou policie.

„Manžel doma není...“hlesne přes vrata domku na okraji města matka zastřelené­ho podnikatel­e a mávne rukou na znamení, že se o smrti syna dnes už nechce bavit.

Spolu s Tomášem S. policie zadržela i jeho bratrance Miroslava M., bývalého vojáka, dnes taxikáře vozícího klienty na letiště. „Nevěřím, že by to udělali. Podívejte se, přítel neměl nějaké velké peníze, žil skromně, máme starší dům a ani žádný alarm nebo zabezpečov­ačku,“řekla včera přítelkyně Miroslava, Martina R.

Snímky z americké družice

Jedna z verzí, jak policie přišla na stopu pachatelů, je, že jí pomohly satelitní snímky Velké Mače pořízené americkou družicí, tedy obce, kde byli novinář a jeho snoubenka 21. února v domě, jejž rekonstruo­vali, zavražděni. Vláda USA to však popřela s tím, že žádné satelitní snímky neposkytla.

Policie k roli obviněných i původně zadržených­í mlčí. Podrobnost­i chce zveřejnit až příští týden, poté co nejpozději v pondělí rozhodne soud o jejich případném vzetí do vazby. „Všem nám jde o objasnění věci. Policie potřebuje čas a prostor na pokračován­í v dobře rozběhnuté­m procesu,“říká policejní mluvčí Michal Slivka.

Nechal se naverbovat do výcvikovéh­o centra polské bezpečnost­ní akademie, která cvičí „soukromé vojáky“.

 ?? Foto: Facebook Tomáše S. ?? Střelec Hlavní podezřelý z vraždy Tomáš S. v září 2017 jako strážce lodi v Arabském moři hemžícím se piráty. Ján Kuciak Novinář a jeho přítelkyně byli zastřeleni 21. února.
Foto: Facebook Tomáše S. Střelec Hlavní podezřelý z vraždy Tomáš S. v září 2017 jako strážce lodi v Arabském moři hemžícím se piráty. Ján Kuciak Novinář a jeho přítelkyně byli zastřeleni 21. února.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Artur Janoušek ?? Naruby Dům, kde zasahovala policie a odvedla odtud i Miroslava M.
Foto: Artur Janoušek Naruby Dům, kde zasahovala policie a odvedla odtud i Miroslava M.
 ??  ?? Bojovník V Kolárovu se obviněný Tomáš S. věnoval brazilském­u bojovému umění jiu-jitsu.
Bojovník V Kolárovu se obviněný Tomáš S. věnoval brazilském­u bojovému umění jiu-jitsu.
 ??  ?? Expolicist­a Tomáš S. dříve pracoval jako policejní vyšetřovat­el. 2x foto: Facebook
Expolicist­a Tomáš S. dříve pracoval jako policejní vyšetřovat­el. 2x foto: Facebook
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia