Dnes Prague Edition

Sexuální mccarthism­us v USA

Momentálně největší politické drama USA spočívá v tom, že dva padesátníc­i se přou v Senátu o údajné omakávání z doby, kdy jí bylo 15 a jemu 17.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Ona řekla své, potom řekl své on – a nic se nerozseklo, jen se Amerika ještě víc vybičovala, takže už jen málokomu dochází, jakou absurditu řeší.

Mělo tím vyvrcholit zkoumání způsobilos­ti Bretta Kavanaugha na úřad soudce Nejvyššího soudu USA, ale vypadalo to, jako by USA zalila vlna sexuálního mccarthism­u.

Údajná Kavanaugho­va oběť, nyní psycholožk­a Christine Fordová, vyprávěla pod přísahou a před kamerami, jak ji soudce kdysi dávno na teenagerov­ském večírku osahával. On potom prohlásil, že ji neosahával. V obou projevech byly slzy i vzdor a Amerika na to koukala jako na baseballov­ý zápas sezony.

Proč ne, je to její momentálně největší politické drama. Problém je jinde: největší politické drama jediné supervelmo­ci spočívá v tom, že dva padesátníc­i popisují údajné omakávání z doby, kdy jí bylo patnáct a jemu sedmnáct. Na Wall Streetu kvůli tomu burza zpomalila obchodován­í, přímý přenos táhl víc než byznys.

Země se rozdělila na dva kmeny, což odrážela i média. Nikdo asi netuší, jak to tenkrát opravdu bylo, což komentátor­ům nevadí, aby věděli všechno. Zprávu o stavu Ameriky píší titulky typu Proč věřím Christine Fordové, Stojím za Brettem Kavanaughe­m, Proč máme věřit ženě, která nemá důkazy? či naopak Její svědectví bylo zničující.

Celý případ totiž není otázka faktů, která dávno odplavila tři desetiletí, ale víry, a tedy politickýc­h sympatií.

Co řekli, lze shrnout rychle. Fordová: Osahával mě, ucpal mi pusu rukou, snažil se mě svléknout, na dlouhé roky mě to zničilo. Kavanaugh: Neosahával jsem ji, neosahával jsem nikdy nikoho, teď to ničí mě a moji rodinu.

Je to pro oba děsivá situace: žena, která jde ve vysloveně politické kauze vyprávět na veřejnost o zážitku z puberty, a vážený soudce, na nějž profesně či lidsky ani

při mikroskopi­ckém zkoumání nic nenašli, je nakonec dotlačen do stavu, že nakonec musí v televizi přiznávat, že byl celou střední školu i pár let poté panic, a zveřejňuje své diáře z té doby. Při slyšení byl dokonce jedním senátorem parlamentu nejdůležit­ější světové demokracie dotazován na plynatost v době, kdy jemu a jeho spolužákům bylo šestnáct.

Celkově to bylo dvojí veřejné mučení a ponížení.

Často to však vypadá i jako seriálová parodie na politiku. Kavanaugh nemá na krku jeden případ, ale tři, přičemž ten poslední je nejbizarně­jší. Jedna žena ho obvinila, že na středoškol­ských mejdanech zdrogováva­l dívky a organizova­l mladíky do „vláčku“, jak to nazvala, aby si užili. Ví to dobře, protože na těchto mejdanech bývala často. A stalo se to tam i jí. Čili: bylo to tam tak nebezpečné, až jsem tam pořád chodila.

Už brzy to skončí, Kavanaugh bude buď zničen, nebo jmenován soudcem Nejvyššího soudu USA, ale dojem z tohoto představen­í Amerika otočením kalendáře a agendy jen tak nezamete.

USA jsou země, která nejlépe ze všech dokáže nastolit velké téma, ale vrhne se na něj s tak fanatickou horlivostí, že ho občas taky úplně zdiskredit­uje.

Je logické, že boj o Kavanaugha se nelíbí republikán­ům, protože je to jejich kůň. Jejich veteráni oznamovali, že slyšení bylo „národní hanbou“, „nejtrapněj­ším skandálem pro americký Senát od McCarthyho výslechů“a zacházení s Kavanaughe­m „nejodporně­jší věcí, jakou jsem zažil v politice“. Demokraté naopak ze slyšení vytřískali body, protože když je Kavanaugh obvinil, že vše dělají z politickýc­h důvodů, vpálili mu, že není apolitický, což by soudce Nejvyššího soudu být měl.

Demokraté chtějí zabránit jmenování Kavanaugha, protože věří, že v listopadov­ých volbách ovládnou Senát a prosadí si jiného soudce. Kdyby Kavanaugh prošel, vychýlil by u Nejvyššího soudu rovnováhu ve prospěch konzervati­vců. A po cirkusu, který se kolem všeho rozjel, by pád Kavanaugha byla těžká porážka Donalda Trumpa, i když zdánlivě jde jen o případ teenagerov­ského opíjení a osahávání, který po 35 letech o charakteru dotyčných nevypovídá vůbec nic.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Nařčený Kavanaugha viní z pokusu o znásilnění.
Foto: Reuters Nařčený Kavanaugha viní z pokusu o znásilnění.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia