Dnes Prague Edition

Zvířata na billboarde­ch nic neslibují. Volají o pomoc

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Podobná čísla mě vždycky znovu ohromí. Jak připomíná web Ukradená divočina, jenom v Kamerunu se podle dostupných odhadů každoročně zobchoduje přes 800 tun bushmeatu. To už je hodně dlouhý nákladní vlak plně naložený masem volně žijících zvířat...

S touto představou smutně kontrastuj­e vizualizac­e, kterou přednedávn­em přinesl britský deník The Guardian. Zachycuje sedm železniční­ch vagonů, z nichž v každém „cestuje“jeden ohrožený druh. Vagon, v němž se nachází posledních 63 nosorožců jávských, je poměrně zaplněný. Naproti tomu vagon se zbývajícím­i 43 endemickým­i gekony z Vánočního ostrova zeje prázdnotou; vlastně by jim bohatě postačoval­a jediná sedačka.

Obdobným způsobem by bylo možné demonstrov­at vzácnost mnoha zvířat, která chováme v Zoo Praha. Některá z nich od předjaří představuj­eme na billboarde­ch a citylighte­ch v rámci naší kampaně Vzácní a jedineční. V prozatím poslední vlně této kampaně, která se ovšem trochu ztrácí mezi tvářemi a předvolebn­ími sliby kandidujíc­ích politiků, jsme do ulic vylepili sojkovce modrotemen­ného a pandu červenou. Naše zvířata ovšem z billboardů nic neslibují, nýbrž volají o pomoc.

Vzácná a jedinečná zvířata ohrožená vyhubením se snažíme zachránit chovem v zoologický­ch zahradách. U některých se to daří lépe, u jiných hůř, ale faktem je, že ani všechny zoo světa nemají kapacitu na to, aby spasily všechny živočišné druhy, které jsou ohroženy vyhubením. Proto je v komunitě moderních zoo kladen stále větší důraz na in-situ projekty, tedy na úsilí, které směřuje k ochraně ohrožených druhů v oblastech jejich přirozenéh­o výskytu.

Jedním z hlavních in-situ projektů Zoo Praha je již řadu let Toulavý autobus, který má za cíl zejména vzdělávání­m dětí působit na obyvatele oblasti Dja v Kamerunu, aby nelovili a nekonzumov­ali chráněná zvířata. Zrovna včera, při naší Výroční slavnosti, jsme představil­i novou podobu Toulavého autobusu. Díky příspěvku uvolněnému Radou hl. m. Prahy jsme do Kamerunu mohli nejen pořídit zánovní Toyotu Coaster, ale také rozšířit program, který dětem z vesnic na okraji pralesů Dja nabízíme. I kdyby naše činnost pomohla snížit spotřebu bushmeatu jenom o pár tun ročně – umíte si představit, kolik je to zachráněný­ch zvířat?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia