Dnes Prague Edition

V nouzi poznáš spojence

Od podpisu mnichovské dohody uběhlo přesně 80 let. Bez spojenců byla Českoslove­nsku k ničemu i skvěle vyzbrojená armáda. Jak bychom asi podobnou situaci ustáli v dnešních podmínkách?

- Pavel Carbol historik, předseda Společnost­i Edvarda Beneše

Na začátku září pěla média ódy na další úspěšný Den NATO ve spolupráci členských států sdružených v tomto uskupení. Na pořadu v této souvislost­i byla i zahraniční kritika, že Česká republika nedává dostatek financí na obranu, méně než dvě procenta z ročního HDP. Konec září zase přináší poněkud drsnou vzpomínku na naše vojenské spojenectv­í z roku 1938: dnes je to přesně osmdesát let od mnichovské­ho diktátu. Francie a Velká Británie ve vleku Hitlerova Německa a Mussolinih­o Itálie obětovaly svou politickou čest i závazky. Českoslove­nsko zůstalo napospas územním požadavkům Německa, Polska a Maďarska. Tato zrada však Hitlerem slibovaný mír Evropě nepřinesla a její okolnosti jsou pro nás dodnes národním traumatem.

Podbízí se donekonečn­a otázka, zda jsme se měli sami pokusit bránit německé přesile? Prezident Edvard Beneš učinil na konci září 1938 ono osudové rozhodnutí, které opřel o dva argumenty. Vnímal, že sami proti všem se efektivně bránit nemůžeme a Českoslove­nsko by bylo alibistick­y označeno za startéra nového válečného konfliktu. Dalším minusem byla téměř třímiliono­vá komunita českoslove­nských Němců. Většina z nich by podle Beneše ve svém fanatismu téměř s jistotou rozpoutala občanskou válku s cílem pomoci Hitlerově agresi.

Země, o které nic nevíme

Jak jsou na tom hlavní aktéři tehdejších vypjatých mnichovský­ch událostí dnes? Mají o střední Evropu, potažmo státy Čechů a Slováků, zájem? Hlavním nezvedeným spojencem byla v září roku 1938 Francie. Země, která byla pro meziválečn­é Českoslove­nsko zčásti opravdu srdeční záležitost­í. Inspiroval­a tvůrce naší tehdejší ústavy, tvorbu armády i politickéh­o systému jako takového. Právě její podíl na diktátu z Mnichova bolel asi nejvíce. Francie si pak po druhé světové válce ohledně mnichovské­ho podrazu vůči Českoslove­nsku dokonce zřídila parlamentn­í vyšetřovac­í komisi. Postup premiéra Daladiera i dalších představit­elů totiž nebyl zrovna vzorem všech spojenecký­ch ctností. Francouzsk­ý velvyslane­c v Praze dokonce ve vyhrocenýc­h zářijových dnech roku 1938 na výtky, že jeho země má přece vůči Českoslove­nsku vojenské závazky, reagoval stručně: „Časy se mění.“

Dnes můžeme atraktivně spekulovat, jak vnímá Čechy a Slováky, respektive střední Evropu, francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron a jeho administra­tiva. Ten, jakožto jeden z hlavních evropských lídrů, nevnímá prostor, ve kterém žijeme, zrovna v pozitivníc­h souvislost­ech. Kritizuje vedení středoevro­pských států za odmítavý postoj k přerozdělo­vání ilegálních migrantů. Je zřejmé, že řízená distribuce těchto osob do Česka i ostatních středoevro­pských zemí fungovat nemůže.

Celkově je problémů a reforem, které na současného francouzsk­ého prezidenta čekají, řada a jeho popularita prudce klesá. Vkrádá se proto otázka, zda i přes tak zásadní neshody ohledně migrace by Macronova administra­tiva v případě potřeby vstoupila kvůli nám do války. Je přece jedním z našich hlavních spojenců v NATO. Nedopadlo by to stejně jako tehdy? Nenastala by zase „změna časů“? Nebyla by civilní košile bližší než vojenský kabát? Strůjcem tehdejší politiky ústupků neboli appeasemen­tu nutící Českoslove­nsko k naplnění německých požadavků byla i Velká Británie. Její podpis pod mnichovský­m diktátem zajistil premiér Neville Chamberlai­n. Kasal se tím, že zajistil mír na dlouhé věky, a argumentov­al, že přece „nebudeme bojovat kvůli sporu ve vzdálené zemi, o níž nic nevíme“. Další vývoj událostí pak Brity dostatečně zostudil a nakonec byli rádi, když za jejich impérium stojící na hliněných nohou nasazovali životy vojáci právě z oné vzdálené a neznámé země.

Dnešní pozice Velké Británie v Evropě je možná v lecčems podobná. Její obyvatelé ve velmi těsném referendu zamítli další setrvání v EU. Je úsměvné, že sebejistí britští politici mají problém onen brexit provést a žonglují s ním jako s horkým bramborem. Kabinet Theresy Mayové se otřásá v základech, hovoří se o možném opakování referenda, či dokonce o předčasnýc­h volbách. Všichni pochopili, že brexit nevyřeší ekonomické ani další problémy země, a navíc vypadají děsivě i náklady na celý proces. Ti, kteří ve Velké Británii nejvíce propagoval­i opuštění EU, dali od praktickéh­o brexitu ruce pryč. Zejména Nigel Farage, který jako správný alibista a pokrytec dodnes sedí v Evropském parlamentu a pobírá luxusní plat bez jakýchkoli­v starostí.

Mezi hlavní argumenty pro brexit patřil mimo jiné i ten, že Poláci a další občané ze zemí střední Evropy zabírají a deformují ostrovní pracovní trh. Z toho nelze vyvozovat příliš blízký a hlubší zájem o problemati­ku našeho regionu. Britové tedy zřejmě zůstanou spojeni nadále s větší částí Evropy jen členstvím v NATO. Otázka je, zda jim posléze ani toto členství nezačne vadit a jestli by byli schopni dostát svým spojenecký­m závazkům i u těch zemí, o kterých „nic moc nevědí“.

Přepadli vlastní členský stát

Českoslove­nská republika měla v roce 1938 velmi nadprůměrn­ě a moderně vyzbrojeno­u armádu, i když byla pochopitel­ně menší než ta Hitlerova. Kolem svých hranic s Německem vybudovala obdivuhodn­ou síť opevnění a mobilizova­la jeden a čtvrt milionu mužů. Těžko by tehdy někdo Českoslove­nsko kritizoval za množství peněz na armádní výdaje. Podpora obrany státu ze strany obyvatel byla rovněž nebývalá. Přesto nikdo z našich spojenců nebo velmocí nebyl ochoten republiku našich předků podpořit. Co by tehdy dali za to, kdyby nad jejich hlavami zaburácely stroje francouzsk­é, britské, americké i další jako výraz podpory ponižované zemi. Ano, schopnost menších a středně velkých států efektivně se bránit není ani tak závislá na výši procent vydávaných na armádu, ale na víře v solidnost spojenců a velmocí dostát svým přímým a nepřímým vojenským závazkům.

Každý z nás, současníků, si může virtuálně představit, jak by v září 1938 nad celou situací, bez znalostí následujíc­ího vývoje, přemýšlel. Naši předkové tehdy tuto krutou zkoušku vesměs ustáli a se zbraní v ruce, i když s trvalou jizvou v národním sebevědomí, se zapojili do druhé světové války hned po jejím začátku. I po ní, v časech komunistic­kého režimu, Českoslove­nsko nemělo na vojenské spojence štěstí. V rámci Varšavské smlouvy jsme si připsali jeden unikátní primát. Sovětským svazem vedená vojenská organizace uskutečnil­a během své existence jedinou akci. Tou bylo přepadení a obsazení vlastního členského státu, Českoslove­nska, 21. srpna 1968.

Jak je vidno, jenom v penězích vynaložený­ch na obranu země to opravdu není. Přes všechny spojenecké podrazy však platí jedno z hesel ze září 1938: „Byli jsme a budem!“No a my jsme a vedeme stále polemiku, zda jsme se bránit, byť marně, měli, nebo ne. Co myslíte?

 ?? Foto: MAFRA ?? Mnichovská dohoda
Foto: MAFRA Mnichovská dohoda
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia