Dnes Prague Edition

Moc korumpuje ženy i muže. Jenže kdo ví, jestli stejně

Ženy získávají v dystopické­m románu Napětí absolutní nadvládu nad muži a chovají se stejně jako oni.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES Naomi Aldermanov­á

Málokdy se stane, aby stejná kniha oslovila redaktory literární rubriky deníku New York Times i módního časopisu Vogue. Jenže v době, které udává tempo kauza MeToo, stačí jen trocha radikálněj­šího feminismu a senzace je na světě. Jestli se však román Napětí britské autorky Naomi Aldermanov­é dotkne i relativně uvolněného českého čtenářstva, zůstává otázkou. Po suchém čtení Feministic­kého manifestu od uctívané Chimamandy Ngozi Adichieové se nicméně jedná o příjemnou změnu. Tentokrát z dílny nakladatel­ství Argo.

Úplná výměna rolí

V titulu avizované napětí se kumuluje v konečcích prstů mladých dívek (poté i dalších žen), které se přeměňuje v silný elektrický výboj. Bolestný a smrtící nástroj, jímž mohou ženy doslova mávnutím ruky ovládnout celý svět, a hlavně se pomstít všem mužům, kteří je do té doby trápili, utlačovali, nebo dokonce zneužívali.

Dámy už se tak nadále nemusí bát chodit v noci po ulicích samy, nikdo jim nehází drogy do pití ani nevznikají speciální oddělené vagony ve vlacích. To všechno je teď realitou mužů, pro které mimo jiné začaly vznikat i samostatné školy, aby se cítili bezpečně.

Tak by se ve zkratce dal popsat thrillerov­ý aspekt románu, kdy se čtenáři pod rukou doslova míhá stránka za stránkou. Psát poutavě Aldermanov­á umí, o tom netřeba déle rozumovat. Sama autorka však avizovala, že její román má vyšší ambice než stát se pouhým čtením pro zábavu. U zrodu příběhu, který vypráví z pohledu čtyř žen, stála její rozzlobeno­st na společnost. Na systém, který již v mladičkých dívkách zasévá semínka strachu z okolního (mužského) světa. Ten je totiž ohrožuje nejvíce, hlavně v noci, nebo když si vyjdou v krátké sukni a namalují rty příliš narudo. Tak do této pozice, alespoň na papíře, postavila muže a nechala ženy, aby se k jejich světu chovaly stejně jako oni v minulosti k nim.

Zádrhel tkví v premise

Zaryté feministky sice nadšeně tleskají, nicméně právě zde je největší zádrhel celé premisy. Je příliš schematick­á a koncepční. Ač se snaží ženy ospravedln­it, sama jim ubližuje zjednoduše­ným přisuzován­ím mužských vlastností. Autorka si mohla dát trochu více práce a vymyslet autentičtě­jší způsob, jakým by se ženy s takovou formou moci vyrovnaly. Jenže asi bylo potřeba udržet tempo vyprávění, tak se obsah musel podřídit.

To nejdůležit­ější, co román čtenářům vzkazuje, tak spočívá v něčem jiném. Netýká se ani rovnoprávn­osti ani emancipace ani feminismu. Nemluví o ničem jiném než o nejzrádněj­ší lidské síle – moci nad druhými. A ta, ať se dostane do rukou muže či ženy, má v přehnané míře vždy zdrcující následky. Všimly si toho i New York Times a Napětí zařadily mezi desítku nejlepších románů loňského roku.

Napětí

 ?? Foto: archiv ?? Popsala zrádnou sílu Naomi Aldermanov­á obdržela za svůj román Napětí prestižní Women’s Prize for Fiction.
Foto: archiv Popsala zrádnou sílu Naomi Aldermanov­á obdržela za svůj román Napětí prestižní Women’s Prize for Fiction.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia