Dnes Prague Edition

Němci v Českoslove­nsku a mnichovská dohoda

-

● Z 13 milionů obyvatel meziválečn­ého Českoslove­nska patřily k německé menšině tři miliony lidí.

● Česko-německé vztahy byly konfrontač­ní už od 19. století, kdy začal ve společnost­i narůstat nacionalis­mus. Po skončení první světové války požadovali čeští Němci připojení území s německým osídlením k německému Rakousku nebo k Německu. Češi naopak chtěli, aby se česko-německé vztahy vyřešily jako vnitrostát­ní problém v rámci nově vzniklého Českoslove­nska.

●Velká hospodářsk­á krize ve 30. letech zasáhla pohraničí mnohem více než české vnitrozemí. Špatná hospodářsk­á situace a prudký nárůst nezaměstna­nosti až na 30 procent se výrazně projevily i tím, že většina Němců začala sympatizov­at s krajně nacionalis­tickými názory, které představov­ala Sudetendeu­tsche Partei (SdP) Konrada Henleina.

● Henlein vyzýval k otevřenému odporu proti českoslove­nské vládě a stupňoval své požadavky na odstoupení pohraničí Německu.

●Bezprostře­dní ohrožení Českoslove­nska nacistický­m Německem vedlo v roce 1938 k vyhlášení

dvou mobilizací – částečné mobilizace v květnu 1938 a všeobecné mobilizace v září 1938.

● Mobilizaci ukončilo uzavření mnichovské dohody mezi Německem, Itálií, Francií a Velkou Británií – pohraniční území Českoslove­nsko postoupilo Německu. Dojednána byla přesně před 80 lety, 29. září 1938.

● Zástupci českoslove­nské strany byli přítomni, ale k jednání přizváni nebyli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia