Dnes Prague Edition

Obvinění z Kuciakovy vraždy jsou ve vazbě

- Artur Janoušek reportér MF DNES

BANSKÁ BYSTRICA Soud v Banské Bystrici poslal včera do vazby čtyři lidi, kteří jsou podezřelí z únorové vraždy slovenskéh­o investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obviněný bývalý policista Tomáš S. podle vyšetřovat­elů vraždil, další dva mu pomáhali. Čtvrtou obviněnou je Alena Z., která vraždu údajně zprostředk­ovala. Motiv je zatím nejasný.

Obviněné přiváželi policisté k soudu včera odpoledne. Před půl šestou oznámil prokurátor výsledek – všichni čtyři jdou do vazby. Tři z nich si okamžitě podali proti verdiktu stížnost.

Údajného vraha Tomáše S., jeho bratrance Miroslava M., jenž do roku 2013 sloužil v armádě, a podnikatel­e Zoltána A. pozatýkalo speciální policejní komando ve čtvrtek při razii ve městě Kolárovo na jihu Slovenska. Do jejich domů vtrhla zásahovka kolem čtvrté hodiny ráno. Všichni tři byli ještě týž den obviněni z úkladné vraždy.

Na policejní služebnu do Nitry odvezli kriminalis­té ještě dalších pět lidí, které však po výslechu druhý den propustili, neboť podle informací MF DNES figurovali v případu jen jako svědci.

Vyšetřovat­elé jsou přesvědčen­i, že v novinářově domku ve Velké Mači, jen 50 kilometrů od Kolárova, 21. února vraždil Tomáš S.

Bývalý policista z Komárna, bojovník džiu-džitsu, který po odchodu od policie prošel intenzivní­m speciálním výcvikem bezpečnost­ní akademie a následně se plavil na nákladních lodích a střežil náklad před somálskými piráty. Podle rodinné známé, kterou reportéři MF DNES vyzpovídal­i v pátek v Kolárovu, se několikrát s piráty střetl. „To víte, taková zkušenost člověka změní,“řekla.

Tomáš S. byl před časem spojován s jinou vraždou, k níž došlo v roce 2016 v Kolárovu. Podnikatel v autobusové dopravě byl zastřelen v posteli ve svém domku. Tomáše S. však policie neobvinila a případ dosud není vyřešen.

V pátek zasahovala policie i v Komárně, kde zatkla Alenu Z. Podle slovenskýc­h médií měla blízko ke kontroverz­nímu podnikatel­i Mariánu Kočnerovi, jenž byl i kmotrem jejího dítěte. Kočner dříve novináři Kuciakovi kvůli článkům vyhrožoval, že se zaměří na jeho rodinu a najde „nějakou špínu“. Kočner je nyní ve vazbě kvůli jinému případu.

Slovenská televize JOJ a zpravodajs­ký Denník N uvedly, že právě Alenu Z. obvinili policisté z toho, že si vraždu objednala. Právní zástupce pozůstalýc­h po zavražděné dvojici Daniel Lipšic však řekl, že zmíněná žena mohla jen zadat vraždu, kterou si objednal někdo další kvůli tomu, aby vrah neznal toho, kdo za vším stojí. Policejní pátrání dál pokračuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia