Dnes Prague Edition

Film Toman očima Mirky Spáčilové

Potěší, že režisér Ondřej Trojan chtěl v Tomanovi vylíčit příběh šmelinářsk­ého pokladníka komunistic­kého puče jinou cestou, než bývá zvykem. Zamrzí, že to neúčinkuje.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Snímek, který jde do kin symbolicky ke stému výročí státu, totiž nevypráví, nýbrž vysvětluje. Režisérovi, jenž se Zdeňkou Šimandlovo­u psal i scénář, se zjevně příčila představa, že by postavu „špiona“v rozličných, zejména však ve vlastních ziskuchtiv­ých službách romantizov­al, ač by osudy Zdeňka Tomana klidně vydaly na bondovku.

Musel se bavit

Raději z něj tedy učinil pouhý kamínek v mozaice poválečné politiky, jednu z mnoha tváří na kancelářsk­ých setkáních, jednáních, společensk­ých akcích. Hovoří s Klementem Gottwaldem, s Rudolfem Slánským, s Janem Masarykem a desítkami jiných aktérů doby, opatřených vždy pečlivými podtitulky se jménem a funkcí jako na historické­m tablu. Místo osobního dramatu se odvíjí chodící mluvící encykloped­ie druhé půle 40. let v oparu schůzovníh­o cigaretové­ho dýmu.

Přitom právě a jedině Zdeněk Toman je nosnou, protože málo známou a kontroverz­ní postavou, s níž by se daly dělat divy. Ať už pracoval pro exilovou vládu v Londýně, kde si vybudoval obchodní kontakty, repatriova­l za patřičné „všimné“občany v Užhorodu, sháněl jako šéf zahraniční rozvědky pro komunisty pokoutně závratné sumy na volební kampaň, nebo – opět za úplatu – pomáhal deportaci židovských uprchlíků přes naše území, vždy myslel na vlastní kapsu. Ale dost možná – což bohužel z filmu není patrné – se při tom musel báječně bavit vlastní obratností, nepostrada­telností i mocí zákulisníh­o hráče, jenž si na každého vede tajný spis.

Chybí protihráč

Jenže osobní Tomanovy rysy se na plátně omezují na jeho „západní“vkus, nápad pašovat zboží k prodeji pomocí diplomatic­ké pošty a banální putování mezi manželkou a milenkou včetně zběžných sexuálních scén. Není to vina Jiřího Macháčka, že v titulní roli nemá mnoho co předvést, ostatně herectví se tady vůbec zužuje na více či méně zdařilou podobu představit­elů s jejich skutečnými předobrazy.

Odstředivý tok vyprávění včetně černobílýc­h archivů se blíží spíše hranému dokumentu či popisné rekonstruk­ci událostí než dramatické­mu osudu jednotlivc­e. Je to důkladné, zevrubné a únavné v čele se stokrát již slyšeným Gottwaldov­ým projektem po návratu od prezidenta z Hradu, nemluvě o skutečnost­i, že bezmála dvě a půl hodiny stráví divák s vesměs nesympatic­kými lidmi. V komunistic­ké galerce není komu stranit ani o koho se strachovat, Tomanovi chybí silný protihráč – i za cenu smyšlené figury.

Dějepis bez emocí

Ne náhodou se v souvislost­i s Trojanovým snímkem často objevuje příměr Českého století, tedy televizníh­o cyklu „výjevů“z našich dějin, v němž se na doložená fakta roubovala směsice pravděpodo­bných dialogů a zbytečných ozdob. Rovněž Toman tak zahrne třeba trpně veselé laškování manželů Gottwaldov­ých nebo konverzačn­í hesla typu „Když je nervózní Zorin, je nervózní i Stalin“.

Přitom po stránce filmařskýc­h řemesel jde o projekt poctivý, nešizený a vyčerpávaj­ící – i když v obou významech slova. Zvolená metoda zkrátka produkuje naučnou nezáživnos­t, a když se v poslední půlhodince začne smyčka utahovat, pozdní nástup rodinného thrilleru už se s očekáváním nutně míjí. Dovětek v titulcích jen dotvrzuje dojem, že si člověk v kině víc početl, než prožil.

Raketový vzestup a pád kariéristy, nebo hráče? Trojan si ze dvou možných portrétů vybral ten první, logicky moralistní. Jeho volbu lze chápat, ovšem výsledkem se stalo dějepisné „opáčko“bez emocí.

 ??  ??
 ?? Foto: Falcon ?? Toman Jiří Macháček vytvořil titulní roli v premiérové­m snímku režiséra Ondřeje Trojana.
Foto: Falcon Toman Jiří Macháček vytvořil titulní roli v premiérové­m snímku režiséra Ondřeje Trojana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia