Dnes Prague Edition

Lidé na ulici

Život bez domova Na 70 tisíc lidí nemá kde bydlet, další stovce to hrozí. Nejohrožen­ější je muž bez dětí po čtyřicítce

- Ivana Karásková reportérka MF DNES Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Zaměstnanc­i bistra Střecha na pražském Žižkově mají před polednem napilno. Čerstvý padesátník Roman kmitá za barem a pak se pustí do míchání humusu. Okrová barva orientální­ho pokrmu z cizrny oku sice moc nelahodí, ale tuhle pomazánku si hosté oblíbili.

Ve veganském bistru našlo práci celkem pět lidí s bezdomovec­kou minulostí nebo se záznamem v trestním rejstříku. „Jsem tady rád. Dvacet let jsem podnikal, ale něco se zvrtlo,“podotýká Roman, aniž se chce pouštět do podrobnost­í. Jak tvrdí, s oním šrámem a padesátkou na krku se dlouho nikde nechytal. „Střechu“si našel na internetu. „Při všech mých patáliích mám štěstí alespoň v tom, že mě neopustila žena,“ubezpečuje. O chodu bistra, v němž se díky zkušenoste­m z pohostinst­ví rychle zapracoval, referuje ochotněji.

„Dnešní menu se skládá z pórkové polévky, hlavním jídlem jsou těstoviny s rajčatovo-ricottovou omáčkou. Děláme tu i českou klasiku, třeba svíčkovou na veganský způsob. Lidi chodí na obědy i na večeře, taky zahraniční skupiny, protože v blízkosti je několik hostelů. Ve stálé nabídce máme deset jídel, která se obměňují podle ročního období.“

VČesku je podle odhadů ministerst­va práce a sociálních věcí okolo 68,5 tisíce osob bez domova. Tedy lidí žijících na ulici, v azylových domech, na ubytovnách či třeba ve věznicích před propuštění­m. A dalším téměř 119 tisícům ztráta bydlení hrozí. A to nejvíce v Moravskosl­ezském a Ústeckém kraji, nejméně pak v kraji Královéhra­deckém.

Podle jedné z největších charitativ­ních organizací, Armády spásy,

Jídlo začnou také rozvážet

Sociální družstvo, které bistro Střecha od letošního února provozuje, založila partička mladých aktivistů, aby lidem bez domova a navrátilců­m z vězení zvýšili pracovní šanci. Ti se nejprve uplatnili jako pomocníci v kuchyni nebo při obsluze, ale někteří se už vypracoval­i natolik, že garantují fungování celé směny.

„My družstevní­ci tady zároveň také pracujeme, každý odsloužíme dvě tři směny týdně za barem nebo v kuchyni. V podniku máme všichni stejné mzdy, což je kolem 22,5 tisíce hrubého. Na Prahu sice nic moc, zatím jedeme v minusu, ale zlepšuje se to a návštěvnos­t stoupá,“popisuje jeden ze zakladatel­ů, jedenadvac­etiletý student Filip Hausknecht.

Podnik co nevidět služby ještě rozšíří. Od října družstevní­ci rozjíždějí fundraisin­govou kampaň na cateringov­é ale může být celkové číslo i vyšší. „Odhady osob bez domova v České republice obecně oscilují mezi 30 a 100 tisíci, říká její tiskový mluvčí Přemysl Kramerius.

Sčítání na ulici

Přesný počet lidí, kteří jsou bez domova, ale úplně jednoduše říci nelze. A to nejen proto, že to jde jen těžko spočítat, ale zčásti i kvůli tomu, že ne všichni lidé bez střechy nad hlavou to kvůli strachu či studu přiznají. Čísla proto vycházejí hlavně z průzkumů a odhadů sociálních pracovníků, kteří s lidmi v nouzi pracují. A k jasnější představě přispívají i data dobročinný­ch organizací, služby, aby mohli zaměstnat další lidi. Firmy a neziskovky si budou moci objednávat jídlo na webovém formuláři. A tím smělé plány nekončí. „Chceme požádat o grant na rozjetí dalšího podniku někde v okolí, kde by byla výrobna a kuchyň na cateringy. Taky cukrárna a pekárna s malým obchůdkem,“dodává Filip.

Dovnitř se mezitím nahrne hlouček turistů. Čtveřice mladých batůžkářů z Itálie usedá ke stolu. Jedna dívek zálibně okukuje švestkový koláč ve vitríně. Roman přestává míchat humus a zamíří k zákazníkům.

Všimla si ho dobrovolni­ce

Hlavní kuchařce jsou momentálně k ruce dvě Jany. Jedna přišla z Rubikonu, organizace pomáhající lidem se záznamem v rejstříku, druhá ze sdružení Kuchařek bez domova.

Nejstarší a také nejhovorně­jší je mezi zaměstnanc­i jedenašede­sátiletý Milan. Jeho příběh dokládá, že cesta z ulice pod pomyslnou střechu existuje. Pár let žil v Brně, kde přišel současně s prací i o bydlení v maringotce. provozujíc­ích například azylové domy.

Poslední velký výzkum zaměřující se konkrétně na osoby bez domova a osoby vyloučené z bydlení, si nechalo ministerst­vo práce a sociálních věcí vypracovat v roce 2015. „Z analýzy vyplynulo, že lidí přežívajíc­ích venku zpravidla ve velkých městech bylo k poslednímu prosinci 2014 okolo 5 800, tito lidé velmi často využívají i služeb nocleháren. Celkový počet uživatelů azylových domů byl 5 554, i tito lidé jsou podle evropské typologie lidmi bez domova,“komentuje část výsledku šetření mluvčí ministerst­va Barbara Hanousek Eckhardová. Pět let tam byl na ulici, další dva roky v Praze, odkud pochází.

„Když jsem přespával na Petříně, všimla si mě jedna mladá holka z charitativ­ní organizace Maltézská pomoc a vzala si mě na starost. Olívie mě doprovodil­a na pracák, vyřídila mi i nějaké peníze a nakonec jsem dostal práci tady v bistru,“pochvaluje si rodák z Malé Strany.

Díky řádnému zaměstnání se mu povedlo obnovit kontakt s matkou, která ho u sebe nechala nějaký čas bydlet. „Máma mi dokonce přispěla na kauci, když mi kluci z bistra našli garsonku. Pomáhám v kuchyni a někdy i na place. O téhle práci se mi ještě nedávno ani nesnilo,“dodává Milan.

Jeho vyřídilka mu vynesla i několik pozvání na přednášky studentům. Vypráví jim o svém životě, který se zauzloval natolik, že se některé věci jen tak napravit nedají. Je zadlužený, protože na ulici neplatil žádné pojištění, stýká se jen s jedním ze čtyř dětí. S maminkou ale vztahy vyladil a teď, když onemocněla, ji pravidelně navštěvuje.

Kromě lidí žijících venku se výzkumníci snažili spočítat i osoby využívajíc­í noclehárny, azylové domy, domy na půli cesty či centra sociálně rehabilita­čních služeb. Další podobně velký výzkum, který by měl zmapovat bezdomovec­kou populaci, už ministerst­vo zadalo. Výsledky by měly být do konce roku 2019. „Zohledňová­n bude rovněž předpoklád­aný vývoj potřeb bezdomovec­ké populace z hlediska problemati­ky stárnutí a zdravotníh­o stavu,“doplňuje Eckhardová.

Převažují muži

Mezi bezdomovci převažuje mužská část populace. „Lidmi přežívajíc­ími ● V azylových domech lehce převládají muži – 38 procent a 35 procent žen. Dospělí tvořili zhruba dvě třetiny všech lidí v azylových domech, děti do 18 let asi jednu třetinu. Statistiky dále ukazují, že převládají lidé ve věku 27–65 let (56 procent), tedy dospělé osoby v produktivn­ím věku.

● Dětí do 18 let byla přibližně třetina (29 procent). Lidé ve věku 19–26 let tvořili 12 procent, což je vzhledem k úzkému vymezení této věkové kategorie (pouze sedm let) rovněž významný podíl. Lidé starší 66 let a více tvořili nejméně početnou část uživatelů (3 procenta).

● Armáda spásy v průzkumu zjistila, že mezi nebydlícím­i, kteří žijí v ubytovnách, azylových domech a institucio­nálních zařízeních – např. věznicích před propuštění­m, je 23,6 procenta žen, 11,9 procenta osob do 18 let a 10,3 procenta tvořily osoby nad 65 let.

Zdroj: MPSV venku a v noclehárná­ch jsou ze 75 až 80 procent muži a zbytek ženy. Většina těchto lidí je ve věku mezi 30 až 60 lety,“potvrzuje Eckhardová. Data potvrzujíc­í tento trend má za loňský rok i Armáda spásy. „V našich službách, které se konkrétně zabývají lidmi bez domova, bylo v roce 2017 celkem 2 609 žen a 8 737 mužů,“vyčísluje mluvčí organizace Kramerius.

Nejvíce ohroženi ztrátou bydlení jsou pak jednotlivc­i bez dětí. „Nejčastěji jsou to muži kolem věku 40–50 let, se základním vzděláním, kteří rychleji propadnou na ulici a mají zdravotní problémy. Dále jsou to lidé s exekucemi, se zdravotním

„Já jsem tady prvně dneska, ale jsem nadmíru spokojená, výborné jídlo, dobrý přístup těch paní, hodné jsou,“pochvaluje si sedmdesáti­letá paní Mirka komunitní centrum pro ženy nesoucí název Jako doma. Dozvěděla se o něm od kamarádek. „Je to tu opravdu jako doma,“přitakává další starší žena, když se ve společensk­é místnosti dáme do řeči.

Paní Mirka stejně jako další ženy, které centrum navštěvují, se ocitla bez střechy nad hlavou, a tak teď ve svých sedmdesáti letech musí chodit přespávat do noclehárny. „Víte, mně prodal syn byt,“líčí seniorka, která vůbec nepůsobí dojmem, že musí každý den chodit přespávat do „áčka“, tedy do Armády spásy. „Mám žádost už pět let v domově pro seniory, ale tam se čeká, až někdo umře, až se uvolní místo,“dodává.

Teď se však paní Mirce blýská na lepší časy. Od října bude mít pokoj v azylovém domě. „Mám přislíbený pokoj, víte, ještě s jednou paní, přes tu Armádu spásy. Tam si budu moct odpočinout a nikam ráno hned nemusíte, ale je to jenom na rok,“svěřuje se.

Noclehárna Armády spásy funguje jen přes noc a brzy ráno ji musí lidé opustit. Vrátit se mohou až zase večer. „Nejhorší je vyplnit ten čas,“posteskne si další žena. Zvlášť když je špatné počasí, shodují se ostatní. Za okny zrovna vydatně prší. „Včera jsem jezdila z konečné na konečnou, venku už byla zima,“dodává paní Mirka.

Právě pro tyto ženy vznikla v roce 2012 organizace Jako doma. „Její zakladatel­é zjistili, že je chudoba u nás velké téma, a chtěli přinést poznání, jaká jsou specifika ženského bezdomovec­tví,“říká jedna z pracovnic organizace, Lenka Vrbová.

Denní centrum funguje ve všedních dnech od deseti dopoledne až do šesti do večera. Ženy zde mohou nalézt bezpečné prostředí, což je jedna z klíčových věcí, kterou často zmiňují, protože jim na ulici chybí. Navíc se tu nemusí nikde registrova­t nebo něco vysvětlova­t, to je jedno ze specifik tohoto centra. Zkrátka mohou přijít, pobýt nebo se i zúčastnit programu, který se tu pro ně snaží vymýšlet.

Kromě toho, že centrum Jako doma přináší ženám útočiště, snaží se jim pomáhat tak, aby byly schopné řešit svoji osobní situaci. Proto také následně vznikl projekt Kuchařky bez domova. „Cílem bylo nabídnout ženám nějaký přivýdělek, protože práce je hodně velké téma v ženském bezdomovec­tví. Ženy jsou často diskrimino­vány jen na základě pohlaví a svého sociálního statusu,“přibližuje Vrbová. Ze začátku ženy prodávaly to, co uvařily nebo napekly, na trzích. Postupně však začaly být známější a přišla potřeba mít i vlastní kuchyň a jídelnu.

To se jim vloni povedlo a nedaleko pražského Anděla si otevřely svoje bistro.—

Alžběta Šimková

postižením, bývalí vězni, závislí a lidé s psychiatri­ckou diagnózou,“podotýká Kramerius.

Nicméně za posledních několik let, kdy stoupá zaměstnano­st, se části klientů podobných zařízení, jakým je i Armáda spásy, podařilo najít si práci a vrátit se opět zpátky do společnost­i. Ale ne všem se to daří. „Zůstávají lidé s problémy se zařadit. Lidé s těžkým zdravotním postižením a s psychiatri­ckou diagnózou. Z toho vyplývá, že chybějí služby, které by se specializo­valy na určitý typ lidí, jakými jsou invalidní důchodci, psychiatri­cky nemocní s problémový­m chováním a podobně,“upozorňuje Kramerius.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck PRAHA
Ilustrační foto: Shuttersto­ck PRAHA
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? družstvo založila partička aktivistů, aby pomohla lidem s problemati­ckou minulostí.
Foto: Petr Topič, MAFRA družstvo založila partička aktivistů, aby pomohla lidem s problemati­ckou minulostí.
 ??  ?? Bistro Střecha
Bistro Střecha
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia