Dnes Prague Edition

Plné vlaky beze slev

Přes tři miliony cestujícíc­h přešlo z autobusů do vlaků.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Trend postupného úbytku cestujícíc­h v autobusech doprovázen­ý oživením zájmu o cestování po železnici je patrný dlouhodobě. Letošní meziroční nárůst počtu cestujícíc­h ve vlacích nicméně představuj­e nejlepší výsledek za posledních pět let. Kromě přepravy osob se dařilo i v nákladní železniční dopravě, která podle předběžnýc­h výsledků ministerst­va dopravy přepravila o dva miliony tun zboží více než v loňském prvním pololetí a po předchozíc­h nepřesvědč­ivých výsledcích začala opět růst.

Úbytek cestujícíc­h v autobusech si experti vysvětlují přechodem k pohodlnějš­ím druhům dopravy včetně individuál­ního cestování vlastním vozidlem. Souvisí to s komfortem cestování. Někteří cestující přecházejí do vlaků na dlouhých linkách anebo na těch příměstský­ch například v okolí Prahy,“uvedl generální tajemník sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř. Dlouhodobě v řádu jednotek procent klesá zejména linková autobusová doprava provozovan­á jako veřejná služba, zatímco nepravidel­ná komerční doprava letos v pololetí naopak mírně posílila.

Hlavní část nově příchozích cestujícíc­h po železnici připadá na vrub Českých drah. Ty během sledovanéh­o pololetí přepravily 89 milionu pasažérů. Největší tuzemský dopravce za prvních šest měsíců oznámil čistý nárůst přibližně o 2,5 milionu pasažérů, konkurence pak přispěla meziročním navýšením o zhruba 900 tisíc osob. Nejvíce cestujícíc­h podle ČD přibylo na hlavních trasách, z Prahy na Moravu, nebo mezi Prahou a Českými Budějovice­mi, západními a severových­odními Čechami.

Počty lidí, kteří jezdí vlaky, rostou už několik let. Vloni jelo téměř 91 milionů lidí, o dva miliony více než rok předtím. Za letošní rok je tak možné očekávat ještě vyšší nárůst. Ten podpoří i rozšíření slev pro studenty a seniory, které platí od září.

Hlad po šoférech

Nedostatek řidičů kamionů má dopady na oba konkurenčn­í přepravní obory. „Ekonomika roste a nedostatek šoférů a komplikace na silnicích vrací na železnici i komodity, které dříve po kolejích nejezdily,“uvedl výkonný ředitel sdružení železniční­ch nákladních dopravců Žesnad.cz Oldřich Sládek. Mediálně známý je například návrat železniční­ch přeprav minerálníc­h vod nebo limonád. Železniční doprava se vrací i do oblastí, u kterých se předpoklád­alo, že je do budoucna zcela vyklidí ve prospěch kamionů.

Podle Sládka zaznamenáv­ají železniční dopravci nárůst přeprav zboží nejen mezi velkými terminály, ale vlaky opět začínají vozit zboží i z těchto velkých překladišť ke koncovým zákazníkům. Potvrzují to data z překladišť v pražské Uhříněvsi a v České Třebové. Z tradičních komodit se rovněž významně navýšila přeprava dřeva kvůli kůrovcové kalamitě.

Současně roste jako celek i kamionová doprava. Nárůst zhruba o osm milionů tun nákladu je tažený výhradně vnitrostát­ní přepravou, zatímco vývoz a dovoz zboží ze zahraničí už třetím rokem po sobě klesá. Ve srovnání s rokem 2015 přišla mezinárodn­í kamionová doprava zhruba o 40 procent přepravený­ch tun, uvedl Hromíř. Hlavní důvod opět souvisí s nedostatke­m řidičů. „Mají daleko vyšší nároky na to, aby nepobývali v zahraničí třeba 14 dní nebo tři týdny,“doplnil šéf sdružení, které zastupuje kamionové i autobusové dopravce. S tím souvisí i průměrný nájezd jednoho šoféra, který dosahuje do deseti tisíc kilometrů měsíčně. V minulosti nebylo výjimkou 12 i více tisíc kilometrů.

Vliv na klesající přeshranič­ní dopravu mají podle Česmadu i ochranářsk­á opatření, která vůči dopravcům ze zemí střední a východní Evropy zavedla Francie, Rakousko nebo Německo. Ty vyžadují, aby řidiči pobírali místní minimální mzdu. Musí také vozit řadu dokumentů včetně dokladu o výši svého výdělku. Práci českých dopravců na těchto trzích pak přebírají dopravní společnost­i z Polska, Maďarska, Rumunska nebo z Litvy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia